Reďkovky pre zdravie

Darčekové mydlá z domácej dielne
17.8.2022
Aranžmán pre mesiac august: svietnik s obilím
25.8.2022

Reďkovky aj reďkev nepatria k zelenine, o ktorej sa hovorí v superlatívoch, pritom si to táto zelenina zaslúži vrchovato. Jej často pálčivú chuť schovajte do misky lahodných surovín.

Korene a korienky tejto na živiny bohatej zeleniny siahajú až do antického Grécka. Reďkev siata patrí k najstarším kultúrnym rastlinám vôbec, poznali ju Číňania aj Egypťania. Reďkovka je jej mladšou a naparádenejšou sestričkou, a my máme to šťastie, že sa oba kultivary objavujú na trhu takmer po celý rok. Buľvy bielej reďkovky bývajú sladšie, drobnejšie červené často na jazyku pália, zvlášť, ak chýbal pri ich krátkom pestovaní dostatok vody. Konzumujú sa surové, a pokiaľ sú čerstvé a krehké, zakaždým si na nich pochutnáte.

Reďkovky pre zdravie2

R - AKO REĎKOVKA

najviac si ju vychutnáte v smotanovom alebo tvarohovom základe s bylinkami

Reďkev aj reďkovky patria k diétnym potravinám. Dodajú nám vlákninu a majú skromne kalórií. Buľvy obsahujú veľkú časť vody a množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré nám v strave často chýbajú a doháňame ich vitamínovými doplnkami stravy. Predovšetkým je to:

  • železo, fosfor, horčík, draslík (pomáha znižovať krvný tlak), vápnik
  • vitamín C (15 mg/100g) a vitamíny radu B 

Reďkev bola vždy považovaná za liečivú rastlinu. Od nepamäti sa užívala pri ochorení horných dýchacích ciest a pri zažívacích ťažkostiach. Nie inak je tomu dnes, ale laboratórne štúdie preukázali ďalšiu účinnosť, a to veľkého množstva fytochemických látok, ktoré obsahuje všetka kapustová zelenina, ku ktorej reďkovky patria:

  • silné liečivé zložky kapustovitej zeleniny javia schopnosť bojovať proti rakovine; patria k nim okrem reďkoviek brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, kel, žerucha; rad týchto plodín je možné kombinovať v čerstvých letných šalátoch, využite to
  • reďkovky pôsobia žlčopudne aj močopudne, šťava pôsobí blahodárne na obličky aj pečeň; aj malé množstvo šťavy je možné pridávať napríklad do zeleninových polievok
  • ak si reďkovky dokážete vypestovať, využite aj krehké mladé listy, sú zdravé a pôsobia proti zápalu čriev i hnačkám; dobre ich umyte, natrhajte na kúsky a využite pri príprave domácich zeleninových šalátov
  • reďkovky pomáhajú vďaka antioxidantom znižovať oxidačný stres; nedostatok týchto látok - a tým aj nahromadenie veľkého množstva voľných radikálov, môže v našom tele pôsobiť ako spúšťač rôznych chorôb a taktiež prispieva k predčasnému starnutiu

Príprava: 15 minút * Získate: 4 porcie

  • 200 g tvarohového syra cottage light
  • 200 g termizovaného syra Palouček
  • 15 menších reďkoviek
  • červená cibuľa, stredne veľká
  • soľ
  • farebné korenie, čerstvo mleté
  • 3 vajcia, varené natvrdo
  • žerucha
  • sezamové semienko

Variant

  • 400 g polotučného tvarohu (namiesto oboch syrov), z kocky
  • 3 plné lyžice kyslej smotany, 18%

1. Do stredne veľkej misky dajte oba druhy syrov, pridajte reďkovky nakrájané na tenké kolieska a nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. Zmes osoľte a okoreňte podľa chuti. Opatrne premiešajte, nesnažte sa urobiť krém.

2. Vajcia olúpte, nakrájajte na kolieska a veľmi zľahka vmiešajte do nátierky. Na dozdobenie použite žeruchu a sezamové semienko. Nátierku môžete namazať na krajčeky pšeničnožitného chleba alebo ju podávať na vidličke.

Variant - Syr cottage obsahuje srvátku a spolu s Paloučkom vytvorí výborný smotanový základ. Pokiaľ použijete hutnejší tvaroh, môžete ho zriediť a zjemniť kyslou smotanou.

Pripravte si výbornú letnú desiatu alebo večeru. Bude plná bielkovín, vitamínov a látok prospešných vášmu tráveniu. Nátierka je určená na rýchlu spotrebu, ale v sklenenej dóze s tesným uzáverom si ju môžete vychladiť aj na osviežujúce raňajky.

SKLENENÉ MISKY BERGAMO s viečkom ponúkame v 5 veľkostiach. Vďaka praktickému viečku dokonale tesnia, takže ich využijete: 

  • na uchovanie potravín v čerstvom stave v chladničke
  • na zamrazenie potravín v mrazničke
  • v rúre(bez viečka) na ohrievanie jedla, rovnako tak aj v mikrovlnnej rúre
  • na prepravusurovín a jedla aj na jeho servírovanie na stôle

Sklenená miska je elegantným doplnkom zjednocujúcim všetky štýly prestierania, ktoré sa vám na stole stretnú. Neobíde sa bez nej ani pohodové servírovanie letnej večere. Vybrať si môžete z mnohých variantov veľkostí, takže na chalupu si preveziete presne to, čo práve chystáte.

1 Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *