Darčekové mydlá z domácej dielne

Prázdninový punč s ananásom
13.8.2022
Reďkovky pre zdravie
20.8.2022

Radosť z kocky mydla je neskutočne uspokojujúca. Keď pre vás niekto mydlo dokonca aj vyrobí, potom je to radosť na druhú. Pritom vôbec nemusí ísť o zložitý proces.

Ani som netušila, ako pôvabný materiál budem spracovávať v súvislosti s mydlom. Pre voňavé mydlá mám veľkú slabosť a obhajujem ich, aj keď v domácom sprchovacom kúte poriadne priľnú na skle. Radšej tabule skla čistím, než by som sa zbavila bubliniek a vône napenenej kocky mydla. Tekuté mydlá sa správajú usporiadanejšie, krásne sa spláchnu, ale čo naplat, patrím ku generácii, ktorá sa rozžiarila nad kazetou mydiel k MDŽ :o)

Výroba mydla je spojená s chemikáliami, s ktorými si úplne nerozumiem. Celkom dosť ma odstrašuje použitie lúhu, aj keď som to v minulosti statočne absolvovala a nič sa nikomu prítomnému nestalo; akokoľvek teraz ponúkam pohodové tvorenie mydiel pre začiatočníkov, ktorí nebudú vystavení žiadnemu nebezpečenstvu. Na vytvarovanie darčekových mydiel totiž môžete využiť glycerínovú hmotu určenú na odlievanie mydla, ktorú si zakúpite, alebo ešte jednoduchšie rozstrúhané kvalitné mydlo, ako som to urobila ja, ktoré som zmiešala s ingredienciami, o ktoré som ho chcela obohatiť. Možno vám to pripadá zbytočné, keď sa dnes dá kúpiť množstvo krásnych kozmetických darčekov, ale mydlo venované od srdca, napríklad s peelingovými vlastnosťami alebo s vôňou, ktorá je príjemná obdarovanému, bude len a len vaším úprimným počinom.

WINNI´S marseillské mydlo tuhé, 250 g

Marseillské mydlo Winni's je čisto rastlinného pôvodu a môžete ho využiť ako na ručné pranie jemnej bielizne, tak aj na každodennú osobnú hygienu. Vďaka vysokému obsahu rastlinných mastných kyselín je obzvlášť vhodné pre citlivú pokožku. Po použití zanecháva pleť jemnú a príjemne prevoňanú esenciálnym olejom z citronely. Výrobok je plne biologicky rozložiteľný v prírode a spĺňa parametre vegán produktu. 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ PRE VÝROBU DARČEKOVÝCH MYDIEL

Pracovala som s jemným marseillským mydlom Winni's (pozri vyššie) a so základným receptom, ktorý som potom obohatila o rôzne prísady. Určite vás inšpirácia povedie ďalším smerom, ale na prvé vyskúšanie odporúčam levanduľu, ktorá je teraz najdostupnejšia. Obstaranie všetkých možných ingrediencií je pomerne nákladné, ale úplne postačí, keď vyrobíte základ mydla podľa levanduľového receptu a iba pre jeho dokončenie pridáte kávu alebo lístky pelargónie, ruží a pod. 

Na výrobu peelingového mydla si pripravte:

Ešte si pripravte silikónové formičky na muffiny alebo formičky na tartaletky. Tie treba veľmi mierne vymazať kokosovým olejom, ktorý je biely a mydlo vo výslednej fáze nezafarbí. Potom si pripravte dva kastróliky na vodný kúpeľ a môžete začať.

MYDLOVÚ HMOTU ROZSTRÚHAJTE... 

1. Mydlo nahrubo nastrúhajte a presuňte do hrnca s hrubým dnom. Vložte ho do vodného kúpeľa zahriateho na 100 °C. Postupne začnite opatrne prilievať ½ l vody, až začne vznikať hustá kaša. Majte prichystané všetky ingrediencie a pridajte nahrubo namleté ​​vločky, íl, 1 lyžicu zvoleného oleja a peelingovú zložku. Rýchlo všetko spojte do hladkej kašovitej hmoty a odstavte.

2. Do trošku vychladnutej mydlovej hmoty pridajte 10 kvapiek esenciálneho oleja, premiešajte a hmotu pomocou naberačky presuňte do mierne vymastených formičiek. Pracujte rýchlo, pretože hmota začne ihneď tuhnúť.

... A PRIDAJTE SVOJE OBĽÚBENÉ INGREDIENCIE

Do spevneného povrchu pridajte konečnú prísadu na dozdobenie - môže to byť kávový grunt, sušené kvety, pomarančová kôra a pod. Jemne ju vtlačte do povrchu, aby sa čiastočky zachytili a neskôr neopadávali.

3. Formičky s mydlami dajte na rovnú tácku a nechajte ich 1-2 dni tuhnúť na chladnejšom mieste. Do chladničky ich však nedávajte, pretože by mydlá začali rýchlo zosychať. Potom mydlá vylúpnite z formičiek a nechajte ich zhruba týždeň voľne sušiť na vzduchu.

Darčekové mydlá z domácej dielne6

MYDLÁ VYTVAROVANÉ POMOCOU FORMIČIEK NA MUFFINY A NA CUKRÁRSKE KOŠÍČKY

Mydlá sa zo silikónových formičiek krásne vylúpnu. Z kovovej formičky na bábovky (vľavo dole) to šlo tiež, ale za stimulov ostrého noža. Dajte pozor, aby ste vo formičkách nemali príliš veľa oleja. Usadil by sa v drobných reliéfoch a mydlo by sa vám neodlialo ako si prajete. Mydielka nakoniec zabaľte do hodvábneho papiera, alebo využite papierové sukienky na muffiny. 

Pokiaľ si na malé mydlá ušijete transparentné vrecká, vznikne pôvabná vonička do bielizne, ktorá zakaždým zavonia čistotou, kedykoľvek otvoríte skriňu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *