Prázdninový punč s ananásom

Nepečená torta Míša opisuje od nanukov
10.8.2022
Darčekové mydlá z domácej dielne
17.8.2022

V horúcich letných dňoch vypijeme obrovské množstvo vody a ľadových čajov, a tak niet divu, že máme niekedy chuť na pohár vyšperkovaný aj niečím ostrejším.

S alkoholom to netreba preháňať, do aromatických nápojov s množstvom ovocia ho stačí len trošička, aby chytili tak povediac šmrnc. V horúčave toho naozaj veľmi nepotrebujeme. Prázdninový punč môžete smelo nechať úplne bez, aj tak vám bude chutiť, pretože je plný zdravia. 

V prvom prípade obsahuje výbornú jablčnú šťavu, ktorej sekunduje šťava z ananásu, pričom základ ochuteného rakytníkového čaju vám asi nemusím predstavovať. Pridajte kúsky ovocia, ktoré odporúčam vychladiť v chladničke, pretože spoločne s kockami ľadu pomôžu nápoju udržať nízku teplotu. Ak ste sa tento rok rozhodli zaobstarať mechanický alebo elektrický odšťavovač, urobili ste dobre. Prežeňte ním každý kúsok ovocia i zeleniny, ktorý doma leží a v horúčave vädne, a spracujte ho do nápojov, smoothie a pod. Slaďte medom podľa chuti a užite si pokojnú letnú pohodu, kedykoľvek to čas dovolí.

Príprava: 30 minút * Získate: 1 l

Čajový základ

  • 2 vrecká rakytníkového čaju
  • 500 ml vody
  • štipka škorice + rolka
  • 3 klinčeky
  • 3 plné lyžice medu

Do vychladeného základu pridať

  • 50 - 100 ml rumu (nemusí byť)
  • 200 ml jablčnej šťavy, 100%
  • 200 ml ananásovej šťavy, čerstvej alebo džúsu
  • 1 zrelý ananás
  • menší strapec modrého hrozna, bezsemenný
  • 1 zásobník kociek ľadu

1. Pripravte si 2 vrecká čaju a dajte zovrieť vodu. Vrecká prelejte, pridajte škoricu, klinčeky a med, a za občasného premiešania nechajte čaj vychladnúť. 

2. Potom pridajte ľubovoľné množstvo rumu (stačí 50 ml) a jablčnú aj ananásovú šťavu. Punč premiešajte a dajte chladiť aj s korením. Ananás rozkrájajte na kocky alebo trojuholníčky, časť pridajte spolu s guličkami hrozna do džbánu a zvyšok ovocia nechajte chladiť v chladničke.

3. Pred podávaním pridajte kocky ľadu, punč rozlejte do pohárov, doplňte chladeným ovocím a s dlhou lyžičkou podávajte.

Rakytníkový čaj mám nesmierne rada, rovnako, ako ovocné čaje Basilur. Chutia zatepla aj za studena a najviac s lyžicou medu. Vyberte si ich ako základ prázdninového punču, ktorý vám počas letného podvečera určite zachutí. Punč pripravujem - aj bez rumu, kedykoľvek prinesiem domov zrelý ananás. Ešte mu dám chvíľu a akonáhle sa objaví návšteva, môže putovať do nápojov. Ananás má minimum kalórií, zato oplýva množstvom vitamínov a minerálnych látok.

Nebojte sa ponúknuť ľadový nápoj, pri posedení rýchlo získa okolitú teplotu. Ak ponúknete na stôl ešte vychladené kúsky ovocia, každý si ich môže pridať do pitia podľa svojej chuti. Nápoju dodajú ďalšiu šťavu aj arómu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *