Nepečená torta Míša opisuje od nanukov

5x mini nábytok s maxi dôležitosťou
6.8.2022
Prázdninový punč s ananásom
13.8.2022

Kto by nepoznal tortu s milým názvom Míša? Mrazenú tvarohovú pochúťku na špajli milujeme od detstva a nepečená torta jej chuť skvele kopíruje.

K torte Míša pripisujem veľa spomienok a vo svojej objemnej domácej kuchárke ju radím k retro receptom. Mnohé cukrárne, no aj domácnosti, majú obľúbený zákusok stále vo svojom repertoári. Chutí deťom i dospelým. Hoci vychladenú tortu objavíte v mnohých modifikáciách, tá základná by mala zahŕňať nízky čokoládový korpus, vysokú vrstvu tvarohového maslového krému a poriadnu vrstvu čokoládovej polevy, približne takú vysokú, ako je čokoládová piškóta naspodku. Vizuálne dokonalé, chuťovo na prejedanie. 

Už si nespomínam prečo, ale s tortou som začala uprostred teplého leta, a tak som recept previedla do nepečenej formy. Už to tak u nás zostalo, pretože na horúčavu pri rúre nebýva v lete nálada ani trpezlivosť. Vzhľadom na to, že sa na vašich prázdninových záhradách nájde ešte pár jahôd, pridávam aj tie. To všetko zabalené do úhľadnej silikónovej formy, s ktorou tortu perfektne vytvarujete. 

Tortu nechajte poriadne vychladiť a po sňatí silikónového plášťa ju naservírujte priamo na sklenenom dne, ktoré je súčasťou formy. Porcie idú výborne krájať a ešte lepšie konzumovať...

Príprava: 55 minút + chladenie * Získate: tortu s priemerom 24 cm

Sušienkový korpus

  • 150 g sušienok Sondey alebo Lotus
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 plné lyžičky kakaa
  • 80 g masla, zmäknutého

Tvarohová náplň

  • 2 bielky z vajec M
  • 130 g krupicového cukru
  • 170 g masla, zmäknutého
  • 500 g baleného tvarohu, 11% + 2,5%
  • asi 16 ks jahôd

Ganache (čokoládová poleva)

  • 150 g čokolády, minimálne 60%
  • 150 g smotany na šľahanie, 33%

1. Sušienky rozdrvte v mixéri, zmiešajte ich s mandľami a kakaom a pridajte zmäknuté maslo. Prstami vytvorte niečo ako posýpku a pokračujte ďalej, až sa všetko spojí do kompaktnej hmoty. Silikónový plášť formy jemne vymažte maslom, formu zostavte a lyžicou natlačte sušienkové cesto na dno. Dokonale zarovnajte, môžete si pomôcť malým ručným cukrárskym valčekom.

2. Do väčšej misky dajte bielky a položte ju na hrniec s trochou teplej vody. Miska sa nebude dotýkať hladiny, takže šľahať budete len v pare. K bielkom pridajte cukor a stále miešajte, až sa začne teplom rozpúšťať. Až potom vezmite ručný šľahač a začnite šľahať. Ak máte možnosť kontrolovať teplotu bielkov, mala by pri šľahaní dosiahnuť max. 55 °C, potom zmes odstavte.

3. Presuňte ju do misy robota a šľahajte na stredných otáčkach až do vychladnutia. Výsledkom je dokonale tuhý a lesklý sneh. Ku koncu po častiach pridajte kúsky mäkkého masla a krátko ich zašľahajte. Do hladkého maslového krému ručne vmiešajte oba tvarohy.

4 .Tvarohový krém presuňte na sušienkový korpus do formy a dokonale ho zarovnajte stierkou do roviny. Do tvarohu vtlačte jahody zbavené stopky a tortu dajte do chladničky.

5 .Do kastrólika nalejte smotanu, začnite ju mierne zahrievať a rozlámte do nej čokoládu. Za stáleho miešania vytvorte hustú hladkú polevu. Nechajte ju asi 8 - 10 minút chladnúť a potom ju nalejte na tortu. Neroztierajte ju, len tortou zatraste, aby sa poleva dokonale rozliala. Tortu dajte chladiť do druhého dňa.

Sušienkový korpus stratí sladkosť vďaka pridanému kvalitnému kakau a horná vrstva ganache môže byť tiež málo sladká, ak zvolíte horkú čokoládu. Maslový krém je natoľko lahodný, že sa výslednej kombinácii chutí neprejete. Tvaroh do snehu s maslom naozaj vmiešajte ručne a len krátko, aby sa krém v závere nezrazil. A ešte jedna rada, čokoládovú polevu nechajte pár minút vychladnúť, aby nezačala rozpúšťať vrstvu krému. Nijako do nej nezasahujte, po rozliatí zostane krásne lesklá. Potrebuje dlhšiu dobu na vychladenie, ale aj tak úplne nestvrdne a torta sa bude dobre krájať.

Silikónový plášť po roztvorení ľahko odstránite, nikde sa k povrchu torty neprichytí. Len pod uzatváracou sponou vzniknú malé nerovnosti, inak bude torta ako zo škatuľky. Dozdobila som ju lístočkami čerstvej medovky, ktorá vzdialene pripomína jahodové listy a trochu napovedá, čo sa objaví vo vnútri.

Tortu nechajte poriadne vychladiť, aby čo najviac pripomínala obľúbenú mrazenú pochúťku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *