Aranžmán pre mesiac august: svietnik s obilím

Reďkovky pre zdravie
20.8.2022
Hriešne dobré tiramisu
27.8.2022

Žatvy sa prebehli celou našou krajinou, ale tu a tam ešte ostali posledné klásky. Nazbierajte si ich a vytvorte si doma pôsobivý svietnik. Rozsvietený vyzerá nádherne.

Nič horľavejšieho, než je zrelé suché obilie, som si na výrobu svietnika nájsť nemohla. Ale ak uschováte sviečku do hrubostenného pohára a budete opatrní, nič sa nestane. Je to o dosť bezpečnejšie, než rozsvietený adventný veniec plný horľavých ozdôbok.

Obilie so zrelými zrnkami je nielen symbolom obživy, ale aj nesmierne dekoratívnym prvkom ktoréhokoľvek kvetinového aranžmánu. Najpôvabnejšie pôsobí susedstvo rastlín, ktoré sa uprostred vrcholového leta klasov dotýkajú, a to sú vlčie maky, nevädze a ruman. Možno ste sa podobne viazanými kyticami uprostred prázdnin potešili. V knihách zachytávajúcich ľudové zvyky a život minulých generácií sa dozviete o tom, že nesmel prísť ani klások nazmar, pretože na úrode záviselo prežitie ľudí i hospodárskych zvierat cez zimu; ale na druhej strane aj to, že sa niekde pár klasov na poli nechávalo zámerne, aby sa mali kam schovať poľné strašidlá a tajomné bytosti – ako napríklad obilný mužíček. Ak sa nebojíte, nazbierajte si pár kláskov, a ako poctu úrode aj tvrdej práci na poli, si vytvorte aranžmán v tvare letného svietnika, pri ktorom sa aj dnes tak pekne rozpráva...

Výrobky, v ktorých nájdete tradičné remeslá dôb minulých, si môžete zaobstarať v úplne praktickom a súčasnom podaní aj dnes. Na našom e-shope ponúkame výrobky z ovčej vlny, z dreva aj z ratanu, alebo pôvabné dekóry inšpirované vidiekom nesúce svoj odkaz nezameniteľným spôsobom do dnešných dní. 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU SVIETNIKA

Vzhľadom na to, že vám svietnik bude slúžiť po dlhú dobu, je ideálne dať prednosť nasušeným rastlinám. Pôvodne som chcela pracovať aj s drobnými ružičkami, ale do okamihu, keď sme fotografovali, som ich nestihla pripraviť. Myslím, že by celkové aranžmány pekne osviežili, ale na druhej strane takto vznikli krásne nostalgické aranžmány v úplne prirodzených tónoch. Určite nájdete celý rad možností, ako si svietnik ozvláštniť. Ak siahnete po výraznejších farbách potom práve dozrievajú jarabiny, čoskoro budú šípky... Na svietnik si pripravte:

  • Terakotový kvetináč s priemerom 16 cm, výškou 8 cm
  • kus aranžovacej hmoty Florex
  • zavárací pohár
  • hrubú sviečku
  • nožnice
  • väčší trs obilia s kratšími stonkami
  • levanduľu
  • fialovú staticu
  • biely nevestin závoj
  • drobné ružičky a pod., všetko nasušené

POSTUPNE ARANŽUJTE DO KRUHU

Na dno keramického kvetináča umiestnite aranžovaciu hmotu. Nožom z nej vyrežte asi 3 cm vysoký rovný kus, ktorým vyplníte dno. Možno by stačil aj polystyrén, ale do Florexu sa steblá rastlín pekne vpichujú. Snažte sa pracovať pravidelne a príliš sa neopravovať, pretože z husto rozpichanej hmoty sa môžu jednotlivé steblá uvoľňovať. Svoje zásoby nasušených rastlín si teda pomyselne rozdeľte na štvrtiny a podľa toho ich zapracujte do základu. 

Veľkosť kvetináča, ktorú uvádzam, je pre vznik svietnika ideálna, môžete samozrejme použiť aj trochu väčšiu misku, ale menší priemer sa už nehodí, pretože dĺžka klasov je pomerne veľká a svietnik bude v konečnej miere dosť robustný.

Pohár, ktorý použijete na sviečku, by mal vykukovať nad kvetináčom a mal by umožniť sviečku trošku utopiť dovnútra, aby plameň neohrozoval okolie.  

Ešte malý TIP: Klasy vyzerajú dobre, keď netrčia šikmo nahor, preto som ich najprv nechala doschnúť vo zväzku, ktorý som trošku prehla (na prvom obrázku je to vidieť). Potom pri aranžovaní pekne v oblúku smerujú dookola. Samozrejme môžete nechať aranžmán byť aj tak, klasy plné zrniek sú ťažké a časom sa prehnú samy.

PRAVIDELNOSŤ SVIETNIKU SLUŠÍ

Akokoľvek je nedbalá náhodnosť pri väzbách pôsobivá, tu je potrebné, aby obilie vytvorilo pravidelne široký kruh. Až ďalšie drobné rastlinky môžu aranžmán rozohrať, ako si budete priať. V detaile je vidieť, ako sa klásky pekne prehnú cez okraj misky a schovajú ju. V pološere obilie vplyvom teplého svetla zozlatne a svietnik vytvorí dominantu na stole. Len si tak sadnite okolo a rozprávajte sa, čo bolo na tohtoročných prázdninách najkrajšie... 

Možno vás milá atmosféra prinúti k tomu, aby ste si na druhý deň upiekli pekáč babičkovských buchiet alebo čerstvý chlieb. Vyskúšané recepty nájdete na blogu a potrebné kuchynské vybavenie TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *