Hriešne dobré tiramisu

Aranžmán pre mesiac august: svietnik s obilím
25.8.2022
Darčeky podľa horoskopu – Panna
29.8.2022

Môj otec mal úžasné príslovie: „Keď pribrať, tak z niečoho dobrého!“ Zakaždým si naňho spomeniem, keď chcem ospravedlniť svoje hriechy týkajúce sa sladkostí. Keď pripravujem tiramisu, myslím naňho neustále...

Táto pochúťka sa pripravuje podľa celého radu receptúr. A tiež sa rôznym spôsobom servíruje. Pravé talianske tiramisu obsahuje čerstvé vajcia, a okrem špeciálnych cukrárskych dlhých piškót savoiardi, aj krémový syr mascarpone. Okrem toho aj štipku alkoholu, ktorý sa niekde pridáva, niekde nie. A podľa najrôznejších lokalít sa tiež mení jeho chuť – najčastejšie je to sladký kávový likér, inokedy dokonca kvalitná whisky. Tieto chute si môžete namiešať podľa svojho jazýčka.

Dôležité je rozhodnúť sa, či konzumovať čerstvé, tepelne neupravené vajcia, alebo či ich radšej vylúčiť zo svojho jedálnička. Pokiaľ sa obávate nákazy salmonelou, potom sa vzdávate majonézy, niektorých zmrzlín a pod. Túto otázku som dlho študovala a urobte si na ňu vlastný názor. Prikláňam sa k tomu, že nie je dôvod obávať sa prípravy čerstvých vajec. Slovenskí výrobcovia sú pod stálym veterinárnym dohľadom so zavedenými kontrolnými systémami. Ja im verím. Dôležité je dodržiavať hygienu pri manipulácii s vajcami, kedy by nemalo dôjsť k styku s inými potravinami a bežným kuchynským náradím. Keby boli riziká natoľko aktuálne, už by ste dávno narazili aj vo vlastnej kuchyni.

Originál tiramisu zo žĺtkov a našľahaného snehu som jedla, a je jednoducho najlepšie! Ale tentoraz vám ponúkam mnohokrát vyskúšanú domácu receptúru bez vajec. Ochutnajte a uvidíte sami, ako sa rozhodnete. V každom prípade potrebujete krásne sklenené misky, v ktorých pripravíte jednotlivé porcie.

TIRAMISU S PHYSALISOM

Príprava: 40 minút * Získate: 3 misky s objemom 250 ml

  • šálka silnej kávy z 3 lyžičiek instantnej kávy
  • 250 g mascarpone
  • 30 g cukru múčky
  • 50 ml whisky
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 1 balenie dlhých cukrárskych piškótov
  • kakao na posypanie
  • krabička physalisu (machovky peruánskej)

1. Uvarte šálku silnej kávy a nechajte ju vychladnúť.

2. V miske našľahajte metlou mascarpone, cukor a whisky do hladkého krému. Alkohol krém jemne zafarbí.

3. Ušľahajte hustú smotanu a stierkou ju zľahka zamiešajte do syrového krému.

4. Tri piškóty skráťte podľa šírky misky (platí pre tento tvar), ponorte ich rýchlo do kávy a položte na dno. Pridajte krém, druhú vrstvu piškótov, ktoré smerujú naprieč cez prvé tri, a opäť vrstvu krému. Plňte súbežne všetky 3 misky, takže budete mať prehľad o tom, ako krém rovnomerne rozdeliť.

5. Povrch husto poprášte kakaom a tiramisu dajte do chladničky minimálne na 3 hodiny. Kakao sa v chladničke prevlhčí a stmavne, ale ničomu to nevadí. Pred podávaním ozdobte misky plodmi physalisu.

Na dokončenie čokoládových chutí rada používam plody physalisu (machovky peruánskej). Predáva sa v malých plastových košíčkoch. Plody chutia ako egreš krížený s ananásom (to je môj dojem) a ich sladkokyslá chuť významne doplní chuť čokolády.

Machovka mi veľmi chutí. Okrem toho, že sú jej plody výnimočne krásne, moje telo vie, ako veľmi ich potrebuje. Zlepšujú látkovú výmenu, odstraňujú kyselinu močovú a ďalšie odpadové látky z tela. Preto sa machovka používa pri reumatizme, nedostatočnosti obličiek a dne a je vhodná ako prevencia pri vytváraní močových kameňov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *