Prídu k vám koledníci? Napečte im sladké vajíčka oblečené do rôznych kabátikov. So silikónovou formou je to hračka.
Pokiaľ vás nebaví zdobenie kraslíc a radšej sa otáčate v kuchyni, poraďte si po svojom a napečte fúru žltučkých vajíčok, po ktorých sa len zapráši. Svoju žiarivú farbu cesto dostalo vďaka prímesi kurkumy, veľzdravého korenia, ktoré má v kuchyni mnohé uplatnenie. V mojom domácom receptári patrí k príprave teplých nápojov, do plniek a sladkých ciest kysnutých aj trených, a do smotanových omáčok.
Vajcia ľahko a správne upečiete vďaka silikónovej forme s výrazným reliéfom. Ak použijete svoj recept a pečiete v iných formách, nezabudnite, že silikón má vyššiu vodivosť tepla, takže pri nastavení rúry trochu uberte z obvyklej stupnice. Vajcia môžete schovať do čokolády, ľubovoľne nazdobiť mandľovým marcipánom a dokonca aj zlepiť obľúbeným krémom, pretože forma vytvára dvojice s rovnakým dekorom. Užite si veselé jarné pečenie, ku ktorému sa rady pridajú aj vaše deti.
Príprava: 30 minút + zdobenie * Získate: 12 veľkých vajec
Cesto
Zdobenie
1. Zmäknuté maslo vložte do misky robota, pridajte preosiaty cukor a našľahajte hustý nadýchaný krém.
2. Pridajte vajcia, jedno po druhom, vanilku a všetko prešľahajte na nižšie obrátky. Rúru zapnite na 170 °C.
3. Medzitým v menšej miske zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, škoricu a kurkumu.
4. Po lyžiciach pridávajte túto zmes do maslového základu striedavo s lyžicou jogurtu. Za malých otáčok vypracujte hladké cesto a jeho polovicou naplňte 6 vajec vo forme. Formu položte na rovný plech a pečte na strednej priečke 25 – 30 minút až do spevnenia cesta.
5. Upečené vajcia vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke. Formu naplňte druhou polovicou cesta, zarovnajte jeho povrch a upečte zvyšnú várku.
Zdobenie - Vychladnuté vajcia nazdobte podľa svojej fantázie cukrom, stužkami, farebným mandľovým marcipánom, alebo ich potiahnite čokoládou.
Výraznú žltú farbu dodávam cestu prímesou mletej kurkumy (indického šafranu). Patrí k zázvorovitým rastlinám a jej podzemok obsahuje vysokú dávku antioxidantov. Okrem iných predností kurkuma napomáha zdravému tráveniu a významne chráni našu imunitu. V kuchyni má mnohé uplatnenie a varím s ňou ochotne a rada. Jej nádherná farba prepožičia omáčkam aj sladkým cestám výraznú farbu. Silikónovú formu pred prvým použitím umyte horúcou vodou a vymažte tenkou vrstvičkou oleja. Neskôr to už robiť nemusíte. Upečené tvary z nej okamžite vykĺznu, akonáhle ju obrátite nad tanierom.
Upečené cesto je príjemne vláčne a chutí samo o sebe ako rez bábovky. Silikónová forma dobre kreslí, takže cestu stačí jemný poprašok cukru a kúsok dekoratívnej stužky, aby vajíčka pekne vyzerali. Ak máte radi čokoládu, tiež neváhajte, cesto pod ňou zvláčnie, pretože dostane tukový kabátik a chutí znamenite. Ak vyrobíte vajíčok veľa, uložte ich do plastovej alebo plechovej krabice s vekom. Malým deťom povrch vajíčok skrášlite pomocou tenko vyváľaného mandľového marcipánu. Aby som mala pre prácu dostatok farieb, používam tzv. Marcipánovú plastelínu, s modelovaním ktorej vám deti ochotne pomôžu (pokiaľ väčšina neskončí v ich pusách, je totiž veľmi dobrá).
Vajíčka môžete ponúkať koledníkom a ak vám náhodou nejaké zostanú, uložte ich do plechovej dózy do chladu a zjedzte ich počas dvoch dní.