Aprílové kvetinové radosti – machová záhradka na kmienku

Sladké vajcia na koledu
29.3.2023
Veľkonočná plnka v skle
4.4.2023

Prírodné materiály tento rok na veľkonočných stoloch dominujú. S radosťou tak môžeme využiť všetko, čo nám prebúdzajúca sa jarná príroda ponúkne.

Pekne vyzdobený stôl k tomu všetkému patrí. Keby ste nemali tú správnu inšpiráciu, ponúkam nápad, ktorý vykúzli úsmev na tvári každého hosťa. Apríl je mesiacom operených i chlpatých mláďatiek, ktoré sa práve teraz rodia a túlia k svojim rodičovským ochrancom. Okrem toho už čoskoro prihopká zajačik na koledu, takže dajte všetku tú roztomilú a láskyplnú starostlivosť na hromadu a zakúzlite ju do aranžmánu, ktorý vás nebude stáť viac, než chvíľku trpezlivosti. Pekný kmienok brezy alebo iného stromu určite získate od dobrého suseda alebo od záhradníkov, ktorí sa motajú okolo verejných ciest. 

ČO VŠETKO JE MOŽNÉ VYUŽIŤ PRE FANTAZIJNÝ ARANŽMÁN

V centre záujmu bude zlatý zajačik. Symbolicky prináša vajíčka, a pretože je malý, tak prináša prepeličie vajíčka. Klátik brezového kmeňa som si priviezla z jarného výletu, len ho bolo treba rozrezať. Razom potom môžete využiť jeho väčšiu časť ako parádny podstavec pre misku na dobroty alebo na odloženie ozdobného taniera s cukrovinkami. Pripravte si:

  • kus zaschnutého brezového kmienka, široký 18 - 24 cm
  • prútiky alebo krútenú vŕbu na základ machovej záhradky
  • prútiky bahniatok
  • prírodný mach
  • ľubovoľné dekorácie z prírody
  • 5 prepeličích vajíčok, vyfúknutých
  • zlatého zajačika
  • na dokončenie povrázok, stuhy a pod.

Ako udržať mach čerstvý - odlúpnuté kúsky machu nechajte niekde na priedomí zbaviť hmyzu (väčšinou sa vytratí) a potom ho uložte do plastovej misky. Mierne prevlhčite podložie a mach tu a tam zastreknite vodou, aby sa osviežil. Nechajte ho v chlade mimo prudkého svetla. Krásne sa zazelená a vydrží 1 - 2 týždne pre vaše zámery a najrôznejšie kompozície. 

1. Najprv požiadajte svojho partnera o skrátenie kmienka do potrebnej veľkosti, pekne pôsobí aj mierne skosenie hornej plochy.

2. Aby záhradka pekne rozšírila plochu kmienka a pevne ukotvila mach, vytvorte si základňu z 3 - 4 krátkych prútikov, do ktorých sa mach lepšie zachytí. Prútiky zafixujte pomocou horúceho lepidla.

PREDSTAVTE SI, ŽE ZAJAC SEDÍ UPROSTRED LESNEJ ZÁHRADKY

3. Do záchytnej konštrukcie z prútikov vtlačte trochu machu. Môže mať rôznu farbu a snažte sa ho navŕšiť do kopčeka. Mach je nádherne tvárny, takže si prstami vytvorte jamôčky pre zajaca a vajíčka, aby objekty sedeli pekne na mieste.

4. Umiestnite zajačika a začnite zdobiť priestor malými šiškami, vajíčkami, prútikmi a prírodninami, až vznikne kompaktný celok. Svoje dielko si stále otáčajte, aby ste sa uistili, že je pekné zo všetkých strán. Ak umiestnite aranžmán doprostred stola, mal by naň byť pekný pohľad pre všetkých okolo.

ZAPLŇTE CELÝ PRIESTOR

Stále pridávajte prírodniny, až keď máte pocit, že záhradka je hotová, preneste ju na zvolené miesto, kde je denné svetlo. Mach môžete raz za 2 - 3 dni trošku orosiť, aby aranžmán zostal svieži. Ak zvolíte pre svoj zámer prírodniny, ktoré vyzerajú dobre aj keď uschnú, budete sa zo svojho dielka dlho tešiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *