Sladké vajcia na koledu

Kútik pre vášnivých čitateľov
25.3.2023
Aprílové kvetinové radosti – machová záhradka na kmienku
1.4.2023

Prídu k vám koledníci? Napečte im sladké vajíčka oblečené do rôznych kabátikov. So silikónovou formou je to hračka.

Pokiaľ vás nebaví zdobenie kraslíc a radšej sa otáčate v kuchyni, poraďte si po svojom a napečte fúru žltučkých vajíčok, po ktorých sa len zapráši. Svoju žiarivú farbu cesto dostalo vďaka prímesi kurkumy, veľzdravého korenia, ktoré má v kuchyni mnohé uplatnenie. V mojom domácom receptári patrí k príprave teplých nápojov, do plniek a sladkých ciest kysnutých aj trených, a do smotanových omáčok. 

Vajcia ľahko a správne upečiete vďaka silikónovej forme s výrazným reliéfom. Ak použijete svoj recept a pečiete v iných formách, nezabudnite, že silikón má vyššiu vodivosť tepla, takže pri nastavení rúry trochu uberte z obvyklej stupnice. Vajcia môžete schovať do čokolády, ľubovoľne nazdobiť mandľovým marcipánom a dokonca aj zlepiť obľúbeným krémom, pretože forma vytvára dvojice s rovnakým dekorom. Užite si veselé jarné pečenie, ku ktorému sa rady pridajú aj vaše deti. 

Príprava: 30 minút + zdobenie * Získate: 12 veľkých vajec

Cesto

  • 175 g masla
  • 150 g múčkového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 270 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • 230 ml tučného jogurtu
  • silikónová forma s dekoratívnymi vajíčkami

Zdobenie

  1. cukrom s vanilkou a úzkymi stužkami
  2. čokoládou rozohriatou vo vodnom kúpeli zmiešanou s kúskom masla
  3. farebným mandľovým marcipánom

1. Zmäknuté maslo vložte do misky robota, pridajte preosiaty cukor a našľahajte hustý nadýchaný krém. 

2. Pridajte vajcia, jedno po druhom, vanilku a všetko prešľahajte na nižšie obrátky. Rúru zapnite na 170 °C.

3. Medzitým v menšej miske zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, škoricu a kurkumu.

4. Po lyžiciach pridávajte túto zmes do maslového základu striedavo s lyžicou jogurtu. Za malých otáčok vypracujte hladké cesto a jeho polovicou naplňte 6 vajec vo forme. Formu položte na rovný plech a pečte na strednej priečke 25 – 30 minút až do spevnenia cesta.

5. Upečené vajcia vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke. Formu naplňte druhou polovicou cesta, zarovnajte jeho povrch a upečte zvyšnú várku.

Zdobenie - Vychladnuté vajcia nazdobte podľa svojej fantázie cukrom, stužkami, farebným mandľovým marcipánom, alebo ich potiahnite čokoládou.

Výraznú žltú farbu dodávam cestu prímesou mletej kurkumy (indického šafranu). Patrí k zázvorovitým rastlinám a jej podzemok obsahuje vysokú dávku antioxidantov. Okrem iných predností kurkuma napomáha zdravému tráveniu a významne chráni našu imunitu. V kuchyni má mnohé uplatnenie a varím s ňou ochotne a rada. Jej nádherná farba prepožičia omáčkam aj sladkým cestám výraznú farbu. Silikónovú formu pred prvým použitím umyte horúcou vodou a vymažte tenkou vrstvičkou oleja. Neskôr to už robiť nemusíte. Upečené tvary z nej okamžite vykĺznu, akonáhle ju obrátite nad tanierom.

Upečené cesto je príjemne vláčne a chutí samo o sebe ako rez bábovky. Silikónová forma dobre kreslí, takže cestu stačí jemný poprašok cukru a kúsok dekoratívnej stužky, aby vajíčka pekne vyzerali. Ak máte radi čokoládu, tiež neváhajte, cesto pod ňou zvláčnie, pretože dostane tukový kabátik a chutí znamenite. Ak vyrobíte vajíčok veľa, uložte ich do plastovej alebo plechovej krabice s vekom. Malým deťom povrch vajíčok skrášlite pomocou tenko vyváľaného mandľového marcipánu. Aby som mala pre prácu dostatok farieb, používam tzv. Marcipánovú plastelínu, s modelovaním ktorej vám deti ochotne pomôžu (pokiaľ väčšina neskončí v ich pusách, je totiž veľmi dobrá).

Vajíčka môžete ponúkať koledníkom a ak vám náhodou nejaké zostanú, uložte ich do plechovej dózy do chladu a zjedzte ich počas dvoch dní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *