Či už plánujete oslavu, alebo sa ohlási nečakaná návšteva, vždy chcete mať pripravené niečo dobré pod zub. A pretože času nie je nikdy nazvyš, máme pre vás tip na super jednoduché jednohubky z lístkového cesta, ktoré zvládne naozaj každý.
Aj najnešikovnejší človek, aj malé dieťa. Príprava týchto mini listových chlebíčkov má ešte jednu výhodu: zužitkujete napríklad zvyšné lístkové cesto, ktoré ste nakoniec nestihli premeniť na štrúdľu ako ja alebo ľubovoľné zvyšky syrov, salámov alebo zeleniny. Keď pridáte aj červenú cibuľu, bude výsledný efekt ešte krajší.
Príprava: 15 minút + 10–15 minút pečenia
Získate: 12 kúskov
1. Lístkové cesto nechajte chvíľu odstáť pri izbovej teplote (lepšie sa potom rozbaľuje) a rúru zapnite na 180 °C.
2. Pripravte si niečo, čím cesto pomažete, ja som zvolila klasiku: tvaroh som zmiešala s prelisovaným cesnakom a ľahko ho osolila a okorenila.
3. Rozbalené cesto preneste na pripravený plech. Radielkom ho ako mriežku rozkrájajte na 12 kúskov, ak chcete naozaj jednohubky, pokojne krájajte na ešte menšie štvorce. Každý z nich potom lyžicou potrite trochou nátierky.
4. Na každý kúsok dajte kúsok niečoho dobrého: krásne vyzerajú kolieska červenej cibule, vynikajúce sú kúsky hermelínu, polovice cherry paradajok alebo plátky slaniny. Môžete pokojne poprášiť aj obľúbeným korením.
5. Okraje potrite rozšľahaným vajcom.
6. Vložte do rúry a pečte asi 15 minút dozlatista.
Zdá sa to možno až príliš jednoduché, ale ak vám chutí slaná štrúdľa alebo plnené lístkové vrecká, potom si zamilujete aj tieto jednohubky. Len teda vopred varujem, že ich nikdy nie je dosť a zo stola miznú rýchlosťou blesku. Jediné, čo sa mi na nich neosvedčilo, sú plátky vareného vajca, tým podľa mňa zapečenie nesvedčí.
Nátierku ale môžete vyrobiť prakticky z čohokoľvek: tvaroh, krémový syr rozmiešaný s trochou mlieka, syr cottage, siahnuť môžete ale aj po kyslej smotane alebo klasike v podobe paradajkovej passaty. Ochuťte cesnakom, strúhaným zázvorom či kurkumou alebo primiešajte trochu strúhaného parmezánu. Skvele to ide s jemným strúhadlom, ktorému sa hovorí aj zester, hoci – ako jeho názov v angličtine napovedá – je pôvodne určený na strúhanie citrusovej kôry. Ja ho doma nedám z ruky a strúham na ňom všetko spomínané aj napríklad muškátový oriešok.
Slanina, paradajky, červená cibuľa, hermelín alebo akýkoľvek iný syr – to by mal byť základ týchto jednohubiek. Môžete ich rôzne kombinovať, pri zelených šalátoch (na fotkách vidíte valeriánku) len pozor na to, že sa ľahko spália. Ak ich použijete, budú jednohubky krásne farebné, ale pridávajte ich na cesto napríklad až v polovici pečenia. Ja som vám ich na fotku nachystala na parádu a potom ich dala dole a robila to presne takto.
Potretie okrajov rozšľahaným vajcom nie je nevyhnutné, iste ale tušíte, že vajce im dodá farbu a zabráni ich presušeniu.
Čo sa pri večierkoch na stole môže hodiť?
Ďalšie skvelé recepty na každé stretnutie