Rozmarínové tyčinky so šunkou k vínu

Domáci karamel, alebo darčeky zo špajze
17.2.2020
Žemľový veniec a forma ako servírovacia tácka
27.2.2020

Príležitostí k večernému posedeniu je vždy dosť. Nezriedka si doprajeme pohár dobrého vína a potom to chce niečo malé na zahryznutie.

Príležitostné stretnutia sa zaobídu bez veľkého varenia, pretože sa hostia po dohovore zídu len na pohárik. Aby ste sa ale cítili ešte lepšie, ponúknite menšie pohostenie. Pretože kupovaných zemiačikov a orieškov si každý užije doma, pripravte predsa len niečo z vlastnej kuchyne. Aj keď to bude len rýchlovka, pre túto chvíľu bude príjemná a úplne postačujúca.

Vyberať je možné z nepreberných variantov studených predjedál. K bleskovému pečeniu možno využiť hotový vyvaľkaný plát lístkového cesta. Je jasné, že ak hovoríme o rýchlom pohostení, len ťažko môžeme uvažovať o prácnej a zdĺhavej výrobe domáceho lístkového cesta, ktoré obsahuje maslo a po spracovaní perfektne lístkuje. Stojí však zato poobzerať sa po zložení jednotlivých ciest na trhu, a dať si prácu nájsť také, kde maslo nenahrádza palmový tuk a kde sú použité stužené tuky, ktorých spracovanie má za následok vysoký obsah transmastných kyselín, ktoré nám škodia.

Nechcela som vám pokaziť chuť do pečenia, naopak. Informácií o tovare je všade dostatok. Ak môžem prispieť do mlyna, potom s ohľadom na dobré výsledky z rôznych spotrebiteľských testov kupujem surové cesto Wewalka, ktoré má dobrú chuť, nelepí a ľahko sa spracováva, neobsahuje transmastné kyseliny a nie je dofarbované. Podobne vychádza cesto Belbake Puff pastry, ktoré výborne lístkuje a takisto tu nechýba na obale tabuľka výživových hodnôt.

Takže hor sa do pečenia, víkend je na spadnutie. K ruke budete potrebovať len nerozlučnú kuchynskú pomôcku - ľahký plech na pečenie. Cesto okorenené rozmarínom a doplnené sušenou parmskou šunkou, vám dozaista spríjemní večer.

Rozmarínové tyčinky so šunkou k vínu 2

ROZMARÍNOVÉ TYČINKY SO ŠUNKOU

Príprava: 25 minút * Získate: 13 ks z 1 plátu cesta

Suroviny na 1 cesto

  • 1 vyvaľkaný plát lístkového cesta, 275-300 g
  • 120 g sušenej parmskej šunky
  • 125 g syra švajčiarskeho typu, Ementál, Kráľovský syr a pod., 45% tuku v sušine
  • sušený rozmarín
  • 1 vajce, vyšľahajte
  • hrubá soľ

1. Lístkové cesto nechajte mierne ohriať v izbovej teplote, aby ste vychladený plát nepolámali a rozviňte ho na pomúčenú dosku.

2. Plát poklaďte tenkými plátkami šunky (viď foto) tesne vedľa seba, syr jemne nastrúhajte a rozložte ho na šunku. Sušený rozmarín podrvte v mažiari a povrch mierne okoreňte. Rúru vyhrejte na 180 °C.

3. Neostrým nožom alebo nožom na pizzu plát zvisle rozkrájajte asi na 3 cm široké prúžky. Potom podľa fotografie každý prúžok zakrúťte jedným smerom, až vznikne tyčinka. Konce jemne stlačte a tyčinky presuňte na plech vyložený papierom na pečenie.

4. Tyčinky potrite rozšľahaným vajcom a jemne posypte rozmarínom. Ak chcete, mierne posoľte. Počítajte však s tým, že šunka a syr cesto dostatočne dochutia, takže nepresoľte. Pečte 15-20 minút podľa výkonu rúry, až tyčinky zozlatnú.

POZN .: Sušenú šunku možno nahradiť aj tenko nakrájanou chudou slaninou.

Nebojte sa, že tyčinky z tenkého cesta a s minimom ingrediencií, budú vo výsledku nijaké. Zakrútenie i nafúknutie cesta v rúre z nich urobí pekné kúsky. So sušenou šunkou sa perfektne pracuje, pretože k cestu priľne podobne ako jemne nastrúhaný syr, ktorý sa vám bude mierne topiť pod rukami, pretože obsahuje 45% tuku. To všetko dohromady spoločne s bylinkami cesto nielen dochutí, ale vytvorí krásne pevné tyčinky.

Teraz už zostáva len plát cesta rozkrájať. Ide to dobre, používam k tomu nôž s tupým ostrím, aby som neporušila povrch silikónovej dosky. S rovnakým úspechom môžete použiť aj kruhový nôž na pizzu. Každý prúžok uchopte a jedným smerom ho zakrúťte tak, aby za každou otočkou vykukla šunka. Hotové tyčinky preneste na plech, stlačte ich konce a po dokončení s vajcom a korením ich dajte do vyhriatej rúry. V žiadnom prípade sa vám nerozmotajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *