Tekvicové pyré s orechmi a opečenými toustmi

Horúca krémová čokoláda s perníkovým korením
Horúca krémová čokoláda s perníkovým korením
10.10.2025

Túto pochúťku odporúčam k syrom, studenému nárezu z hydinového mäsa aj na ranné toasty ku káve. Je úplne výnimočná.

Ak ste niekedy vyrábali tekvicovú marmeládu, potom viete, že práca s tekvicou je nádherne jesenne farebná a príjemná. Nepochybujem o tom, že po halloweenskom sviatku u vás aspoň jedna tekvica zostane. Ak zostala tekvica Hokkaido, tým lepšie. Ja som ju dostala od kamarátky Ivy, vlastnoručne vypestovanej v záhradke, a musím povedať, že jej vôňa, farba i šťavnatosť bola o poznanie lepšia, než pri kupovanej. Za rok sa pustím do pestovania taktiež.

Hoci robím z tekvíc všeličo, priznávam, že do klasickej marmelády som nebola nijako zamilovaná. Až teraz som ocenila, čo tekvica vie. Pyré je plné škorice, ktorá v tele funguje ako perfektný zahrievací štartér do zimy. Veľa zrazí sladkosť a postará sa o lahodnú chuť. V okamihu, keď ju nasypete do tej bublajúcej a žiarivo oranžovej nádhery, dostane pyré farbu karamelu. Vôbec to nevadí, ale to úchvatné zlato je preč, tak sa na to pripravte. V konečnej fáze si pyré však zase polepší, keď do neho nasypete poriadnu dávku vlašských orechov. Až sa všetko trošku odleží, vystrojte jesenné raňajky s čerstvo opečenými toastami.

Chrumkavé toasty na raňajky sú vôbec skvelá vec. K ruke som mala pomocníka – hriankovač, ktorý nielen opečie chlieb na požadovaný stupeň, ale tiež dokáže pečivo pred tepelnou úpravou rozmraziť. Je dvojkomorový, takže vyhovie aj početnejšej rodine. 

Príprava: 35 minút + varenie * Získate: 4-5 pohárov

  • 1 kg očistenej tekvice
  • 4 ks celej škorice
  • 1 kg cukru krupica
  • 20 g Želírky (Benkor), želírujúci prípravok bez konzervantov
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • panák portského vína, nemusí byť
  • 5 lyžičiek mletej škorice
  • 100 g vlašských orechov

1. Tekvicu umyte, rozdeľte na polovice a vyberte semienka. Aj so šupkou ju nakrájajte na kocky. Do hrnca dajte asi 3 cm vody, pridajte tekvicu, zvitky škorice a varte do zmäknutia, trvá to asi 15-20 minút.

2. Potom nechajte mierne vychladnúť, vyberte zvitky škorice a základ rozmixujte; nemusíte úplne dohladka. Škoricu dajte späť, hrniec vráťte na oheň a pridajte cukor v dvoch dávkach, do druhej polovice rozmiešajte Želírku. Stále miešajte do dokonalého rozpustenia cukru. Potom pridajte šťavu z citróna a pomaranča a zmes nechajte prebublávať asi 10 minút. Urobte želírujúcu skúšku na vychladenom tanieriku, ale všetko by malo byť v poriadku.

3. Hotové pyré odstavte, ak chcete, pridajte portské, potom sypkú škoricu a všetko dobre premiešajte. Nakoniec vmiešajte vlašské orechy rozsekané na väčšie kusy. Naplňte vyparené poháre a ihneď zaviečkujte. Poháre obráťte asi na 15 minút hore dnom. Pyré uložte v chlade a suchu, po otvorení ponechajte v chladničke a spotrebujte.

Prehliadku dobrých surovín završuje vedľa čerstvo vylisovanej šťavy z citróna a pomaranča ešte portské víno, ale nemusíte ho za každú cenu do tekvicového pyré dávať. Neoklamte iba dávku škorice a vlašských orechov, na týchto chutiach je pyré založené.

Pred rozmixovaním tekvicových kúskov vyberte zvitky škorice, ktorá sa v nich varila, ale neskôr ich zase vráťte späť, aby pyré nabralo všetku arómu. Kuchyňa vám bude voňať ešte na druhý deň, aj keď vzorne upracete.

Pyré nie je nutné rozmixovať dohladka, môže byť plné kúskov. Aj tak bude nadýchané, so zemitou chuťou škorice a lahodnou chuťou orechov. Toto je jeseň, ako má byť!

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *