Horúca krémová čokoláda s perníkovým korením

Zaprášené levanduľové sušienky alebo pečenie s amóniom
4.9.2021
Viete ako správne upratovať?
10.9.2021

Hrnček čokoládového nápoja hocikedy nahradí aj tortu. Uvarte si ho ústrety novému dňu, alebo si ho uschovajte pre zimné podvečery, kedy je za oknami nevľúdne. Poteší vás dvojnásobne.

Ach - to je asi to jediné, čo k tomu môžem povedať. Nad horúcou čokoládou sa zakaždým úplne zasnívate. Vyrástla som na kakaových nápojoch, ale nejako som v dospelosti zabudla, že existujú. Po desiatkach rokov som ochutnala v reštaurácii prvú porciu čokolády, v ktorej uprostred stála lyžička, a nedokázala som ju dopiť-dojesť?! Pochopila som, že tadiaľ cesta nevedie, a začala som skúšať variť čokoládové nápoje všetkého druhu. A je ich naozaj veľa. Na prvý pohľad sa recepty príliš nelíši, ale rozdiely tam sú. Chuťové i konzistenčné. Vzhľadom k tomu, že každý z nás preferuje niečo iné, začnite veselo experimentovať. V tomto ohľade nemôžete nič pokaziť. Sme ešte len na prahu jesene, takže tých premien stihnete celkom dosť.

Do šálok s čokoládou sa pridáva všeličo. V každom prípade vyraďte zo života instantné nápoje plné éčok, a nechajte si pár minút na prípravu čokolády, do ktorej sa ľahko zamilujete. Tým skôr, že si do všetkých variácií primiešate to, čo máte radi - našľahanú smotanu, karamel, oriešky, škoricu, či kvapku alkoholu. V každom prípade si nachystajte príjemné hrnčeky, v ktorých nápoj ako sa patrí vynikne; a nezabudnite niekoho milého pozvať na kus reči. Príde rád.

Horúca krémová čokoláda s perníkovým korením 2

HORÚCA ČOKOLÁDA S KORENÍM

Príprava: 15 minút * Získate: 1 pohár s objemom 215 ml

Nápoj

  • 150 ml smotany, 12%
  • 1 lyžica kvalitného kakaa
  • 60 g horkej čokolády
  • zvitok škorice
  • 1/3 lyžičky perníkového korenia
  • trstinový cukor na dosladenie, nemusí byť

Na dozdobenie

  • kopček našľahanej smotany, 30%
  • perličky z bielej a tmavej čokolády

Recept vyjde presne na 1 sklenený hrnček, porciu pre dvoch teda zdvojnásobte.

1.Smotanu nalejte do kastrólika a rozlámte do nej čokoládu na malé kúsky. Dohladka ju rozmiešajte, až mierne zhustne.

2.Ihneď pridajte kakao, škoricu a perníkové korenie. Nápoj zahrievajte na miernom ohni, a akonáhle sa z hladiny začne dymiť, rozlejte ho do nahriatych pohárov a dozdobte lyžicou našľahanej smotany a perličkami.

Pri príprave čokolády si môžete pridať aj nasekanú chilli papričku alebo len škoricu, a v ohrození života zimou dokonca aj pohárik whisky. K základným surovinám, ktoré však môžete dať celej rodine, patrí smotana, kvalitné kakao, horká čokoláda, škorica a perníkové korenie. Dosladenie trstinovým cukrom nechám na vás.

ďalšie tipy

  • Pre mužov uvarte čokoládu s malými kúskami chilli papričiek. Bude im chutiť.
  • Na okamžité zahriatie a väčšiu silu možno pridať do hotovej čokolády dúšok kvalitnej whisky.
  • Ak pripravujete pre niekoho výživovú bombu, nahraďte 12% smotanu 30%. Čokoláda poriadne zhustne.
  • Naopak pre kalorickú úsporu môžete vyskúšať kokosové mlieko.
  • Kvalitný kakaový prášok nájdete v predajniach bio potravín pod názvom prírodné kakao. Obsahuje antioxidanty a rad látok prospievajúcich imunitnému systému. Čím viac obsahuje kakaového masla, tým je považované za kvalitnejšie. Kakao by malo obsahovať minimálne 20% kakaového masla, a každý nárast sa prejaví na vyššej cene.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *