Mráz v celej krajine zosilňuje a snehová inšpirácia sa ľahko premietne aj do domácej kuchyne. Aspoň občas si môžeme dovoliť trochu kalórií, napríklad so zdravým kokosom.
Kokos je cenenou surovinou, ktorú má väčšina z nás rada. Keď sa tak zamyslíte, určite si vybavíte, ako často sa s najrôznejšími produktmi stretávate - a to od kúpeľne po kuchyňu. Tu ste určite vyskúšali za studena lisovaný kokosový olej, v lete ste si vyrobili zmrzlinu z kokosového mlieka, a všetci, ktorí museli prijať bezlepkovú diétu, dobre poznajú kokosovú múku, ktorá obsahuje len malé množstvo sacharidov a je ideálnou prísadou v každej zdravej kuchyni.
Najväčšej obľube sa teší strúhaný kokos alebo kokosové vločky. Vyrába sa zo sušenej dužiny kokosových orechov, ktorá je po odstránení hnedej šupky nastrúhaná, ošetrená vodnou parou a šetrne usušená. Strúhaný kokos využijete nielen na pečenie koláčov, sušienok, múčnikov na plech aj na prípravu sladkých dezertov, ale pridávajte si ho pravidelne do jogurtov a müsli, prípadne vyskúšajte niektoré z ázijských slaných jedál s mäsom, ryžou a pod. Hoci sa kokos nedosladzuje, zo zrelých orechov je dužina príjemne sladkastá, pocitovo šťavnatá a lahodná. Určite odporúčam porovnať chuťový rozdiel bio produktov a bežne dostupných surovín.
Príprava: 65 minút + pečenie * Získate: plech s veľkosťou 32 × 24 cm
Korpus
Na dokončenie
Krém
1. Štyri celé vajcia dajte do robota a ušľahajte s cukrom do hustej a nadýchanej peny. Chvíľku to trvá, ale ich objem sa mnohonásobne zväčší. Rúru zapnite na 200 °C.
2. Do misky dajte sypké ingrediencie a premiešajte ich stierkou. Všetko vsypte do vaječnej peny, pridajte vanilku a rýchlo premiešajte. Pracujte stierkou, aby cesto príliš neriedlo. Dokonale spojené cesto dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do stredu rúry. Po 10 minútach teplotu stiahnite na 175 °C a pečte ešte ďalších 10 minút. Korpus nechajte vychladnúť.
3. Studený korpus potrite alebo pokvapkajte portským vínom. Na povrch rozložte vysušené višne.
4. Krém - Mascarpone a oba cukry krátko prešľahajte. V ďalšej miske ušľahajte smotanu dotuha. Metličkou ju ručne vmiešajte do syrového základu. Želatínový stužovač dajte do najväčšej misky, prilejte 100 ml vlažnej vody a čistou metličkou miešajte asi 0,5 minúty. Potom ihneď pridajte do želatíny pripravený krém a rýchlo premiešajte. Ak je potrebné, doslaďte podľa svojej chuti. Pracujte rýchlo, pretože krém sa stále spevňuje. Ihneď ho navŕšte na pripravený korpus a cukrárskou stierkou vytvorte vlnky. Povrch husto zasypte strúhaným kokosom. Nechajte vychladiť.
Korpus rozkrájajte na väčšie kocky, dozdobte ich koktejlovými čerešničkami a vychladené podávajte.
Chuť kokosu a naložených višní spoločne s poriadnou náložou smotany a mascarpone, to všetko je prísľubom sladkého pohostenia. Príprava je jednoduchá, rýchla a bez úskalia. Ak si upečiete korpus o deň skôr, prácu si rozložíte na dve časti.
Odkvapkané višne by bolo jednoduchšie zamiešať do krému a potom naniesť na korpus. Ale nerobím to tak. Jednak vykôstkované zavárané ovocie je veľmi krehké, a naopak krém je pevný, pretože obsahuje želatínu a celkom rýchlo tuhne. Pre väčšinu môjho pečenia a zvlášť vypracovania krému v niekoľkých stupňoch, ako je tento, sa výborne hodia plastové švédske misky. Sú tri a zložíte ich do seba, takže v kuchyni nezaberú miesto, ale väčšina činností sa bez nich nezaobíde. Jediné, čo v nich nepripravujem, je sneh; pre ten je ideálny nerezový povrch, ktorý nie je porézny a dokonale ho odmastíte, čo je pre tuhý sneh nevyhnutné.
Rýchle nanesenie vrstvy krému nedá veľa práce, pretože sa budete zámerne snažiť o nerovný povrch. Vytvorte si skrátka taký pekne rozťapkaný snehový terén. Krém je vďaka smotane žltkastý, ale čoskoro ho zasypete lavínou strúhaného kokosu, ktorý vytvorí krásne biele náveje...
Plech plný krémovej dobroty rozkrájajte na úhľadné kocky a dozdobte kandizovanými čerešničkami. Asi nemusím pripomínať, že zimné zaviate rezy podávam vychladené. Dobrú chuť!