Jahodové tiramisu

Plnené jednohubky s bazalkovým pestom
18.5.2021
Mätový sirup do letných limonád
19.5.2021

História tejto luxusnej lahôdky sa traduje od čias renesancie. Jedná sa o vynikajúci taliansky dezert, ktorý sa pripravuje po celom svete podľa rôzne upravených receptúr. V každom prípade je najdôležitejšou ingredienciou mandľový likér Amaretto a lahodný čerstvý syr mascarpone. Ak chcete obe suroviny akýmkoľvek spôsobom nahradiť, neochutnáte to, čo stojí za ochutnanie...

Do pôvodnej receptúry patria ešte surové vajcia, ale ak dezert pripravujete v teplom počasí, je vhodnejšie vajcia vynechať alebo použiť pasterizované. Myslím teraz na to, že pripravujem dezert, s ktorým sa môžete vydať aj do terénu. V domácich podmienkach sa však nákazy salmonelou neobávam.

Dezert sa aranžuje do misy, aby boli vidieť jednotlivé vrstvy - prekladá sa cukrárskymi piškótami namočenými do silného espresa zmiešaného s likérom. Využila som k tomu sklenenú misku, ktorá je súčasťou praktického setu s plastovými viečkami. Dezert tak ľahko preveziete, kamkoľvek bude treba.

Jahodové tiramisu

JAHODOVÉ TIRAMISU S ČOKOLÁDOU

Príprava: 40 minút + chladenie * Naplníte: tortovú formu s priemerom 21 cm; a pre misku s objemom 950 ml (na fotografii) vám bude stačiť približne polovica surovín

  • 450 g mascarpone
  • 60 g múčkového cukru
  • 125 ml mandľového likéru Amaretto
  • 100 g nastrúhanej 70% čokolády
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • šálka silného espresa
  • 3 lyžičky krupicového cukru
  • 2 balenia dlhých cukrárskych piškót
  • 500 g jahôd

1. Pripravte si väčšiu šálku silného espressa a nechajte ho vychladnúť.

2. Vo väčšej mise našľahajte ručnou metlou syr mascarpone, práškový cukor, 3 lyžice likéru a 2/3 nastrúhanej čokolády.

3. V menšej miske vyšľaháme smotanu a pomaly ju vmiešajte do pripraveného krému.

4. Do hlbokého taniera si pripravte vychladnutú kávu a zvyšok likéru, pridajte 3 lyžičky krupicového cukru a premiešajte.

5. Umyté jahody nakrájajte na hrubšie plátky. Piškóty postupne namáčajte v zmesi kávy a vyložte nimi tesne vedľa seba dno misky (budete ich musieť skrátiť, aby ste dno zrovnali do roviny). Na piškóty urovnajte vrstvu krému, vrstvu nakrájaných jahôd a celý postup zopakujte až do potrebnej výšky. Končite krémom, ktorý ešte posypeme zostávajúcou tretinou čokolády. Dezert nechajte vychladiť do druhého dňa.

Komplet sklenených misiek poslúži na všetku prípravu tiramisu - na nastrúhanie čokolády, ušľahanie smotany, na nakrájané jahody i na zmiešanie espresa a likéru. Tú najväčšiu misku si ponechajte na samotný dezert. Ak sa aj s dezertom vydáte na chatu alebo za kamarátmi, zarovnajte povrch kúsok pod okraj misky, aby ste mohli použiť viečko.

Na dno misky nakrájajte piškóty tak, aby pokryli celé dno. Kúsok po kúsku ich namáčajte do zmesi silného espressa a likéru. Potom našľahaným krémom pokryte vrstvu piškót. Povrch urovnajte do roviny a pridajte vrstvu nakrájaných jahôd. Znovu zopakujte všetky tri vrstvy. Samozrejme záleží na tom, ako veľkú misku plníte. Čím je vyššia, tým lepšie, pretože bude nad sebou viac vrstiev lahodných chutí.

 

Recept mám připravený pro větší misku než jsem použila (950 ml); naplnila jsem tedy ještě jednu menší. Pokud s dezertem nebudete cestovat, pak lze povrch nazdobit tak, že piškoty a jahody mohou přesahovat do výšky. Jistě si vymyslíte spoustu dalších způsobů.

Správne vychladený dezert možno rozkrájať a pomocou lyžice celkom dobre vybrať po malých porciách na tanieriky. Ale verte, že od tejto dobroty sa každý rád zamaže aj za ušami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *