Nepečená čokoládová torta – alebo využite suroviny z vianočného pečenia V

Machový kopec so svetielkom
3.2.2024
Krabičky na valentínske darčeky
9.2.2024

Ak milujete chuť pomaly sa rozpúšťajúcej čokolády na jazyku a k tomu milujete ešte niekoho, kto pevne stojí vedľa vás, pustite sa do rýchlej a jednoduchej torty.

V - LIESKOORIEŠKOVÁ NÁTIERKA

Túto tortu venujem všetkým čokoholikom – a v tento čas aj prípravám na sviatok svätého Valentína, pretože nemôže nepotešiť alebo trúfam si povedať dokonca nerozvášniť. Základ na výrobu torty tvorí načatý alebo nespotrebovaný kelímok lieskovoorieškovej nátierky. Možno ste s ňou chceli spojiť pečivo, na ktoré nedošlo, alebo už bola rodina taká nasladená z vašich dobrôt, že na ňu pri obvyklých januárových raňajkách nebola chuť. 

Nátierky síce vydržia dlho, ale na vzduchu ich určite nenecháte a v chladničke veľmi stuhnú. V každom prípade je vhodné ich spotrebovať. Blížiaci sa Valentín je ideálnou príležitosťou, ako so zvyškom nátierky dôstojne naložiť. Prakticky vytvorí telo torty za nutnej výpomoci nasekaných mandlí a talianskych piškót, ktoré spojí smotana a trocha alkoholu. Ak už teraz prehĺtate naprázdno, pustite sa do nepečenia...

Touto témou som vymietla zo špajze posledné zvyšky z vianočných príprav. Pokiaľ vám zostávajú nejaké ďalšie suroviny, ktoré potrebujete rýchlo zužitkovať, určite napíšte. A nezabudnite preveriť galériu pod článkom aj náš e-shop ponúkajúci fúru pekných nápadov k Valentínovi aj ďalším láskyplným sviatkom.

Príprava: 30 minút + tuhnutie * Získate: tortu s priemerom 18 cm

Na korpus

  • 100 g talianskych cukrárskych piškótov
  • 50 g nasekaných mandlí, blanšírovaných (kúpite pripravené)
  • 1 plná lyžica kakaa
  • 20 g masla
  • 200 g kvalitnej lieskoorieškovej nátierky, izbovej teploty
  • 2 lyžice tmavého rumu
  • 100 g kyslej smotany, 16%

Na polevu

  • 200 g horkej čokolády
  • 60 g masla
  • 3 lyžice smotany na šľahanie

1. Do väčšej misky vložte piškóty nakrájané na 0,5 cm plátky. Pridajte nasekané mandle a kakao a sypkú zmes premiešajte.

2. Do misky určenej nad vodný kúpeľ vložte maslo a nechajte ho povoliť. Pridajte lieskovoorieškovú nátierku a všetko rýchlo spojte. Vytvorte povolenú vláčnu hmotu a hneď ju odstavte. Počas prehrievania misku udržujte nad vodou a rozpúšťajte len krátko, aby sa čokoláda nezrazila. Teplý obsah pridajte k sypkej zmesi.

3. Rýchlo pridajte rum a smotanu a zmes dôkladne premiešajte až vznikne kompaktná hmota.

4. Roztváraciu tortovú formu s priemerom 18 cm vyložte papierom na pečenie, na dne ho vytrite maslom a hmotu presuňte. Uhlaďte ju stierkou do roviny a dajte stuhnúť do chladničky, ideálne do druhého dňa.

5. Potom rozpustite horkú čokoládu vo vodnom kúpeli a spoločne s maslom a smotanou vytvorte polevu. Narieďte ju podľa potreby. Nalejte ju na tortu, rozotrite do roviny a dajte opäť stuhnúť.

Vytvoriť túto lahôdku je skutočne rýchle. Počas polhodiny bude čokoládová torta uložená vo forme. Mandle si kupujem už v tomto stave, nasekané a blanšírované. Ich príprava by vás naozaj veľmi zabrzdila, je ich potreba veľa. Čím kvalitnejšiu lieskovoorieškovú nátierku kupujete, tým lepšia bude vaša torta. Piškóty v čokoládovom korpuse dobre zvláčnia, ale nerozmáčajú sa. Preto je dôležité tekuté suroviny – rum a smotanu vmiešať až nakoniec.

TIP: Kyslá smotana je taká moja tajná ingrediencie. Bez nej by to nebolo ono - vo výslednej chuti torty ju určite nájdete. Vždy mám tiež po ruke digitálnu váhu, na ktorej môžem navážiť všetky lepkavé ingrediencie priamo v mištičkách či na tanierikoch. Váha si ich hmotnosť šikovne odpočíta.

Akonáhle je hmota vo vnútri otváracej formy, dajte tortu do chladničky. Ideálne do druhého dňa, alebo aspoň na 2 hodiny. Hneď potom vypracujte polevu a vlejte ju na tortu. Forma jej určí mantinely a čokoláda nikam neutečie.

...otvorte ju až po dokonalom zatuhnutí. Pretože čokolády nie je nikdy dosť, nakoniec môžete pridať ešte malú spŕšku navrch. Vytvoríte ju pomocou škrabky.

Vychutnajte si nielen poriadnu porciu čokolády a mandlí, ale predovšetkým spoločnosť niekoho blízkeho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *