Krabičky na valentínske darčeky

Nepečená čokoládová torta – alebo využite suroviny z vianočného pečenia V
6.2.2024
Špaldové sušienky ako chutná desiata
13.2.2024

Svätý Valentín tu bude čoskoro a na navodenie tej pravej valentínskej atmosféry pre vás máme návod, ako darovať obľúbené čokoládové bonbóny alebo kytice červených ruží.

Svätý Valentín bol kresťanský kňaz (a najskôr aj prvý biskup v dnešnom talianskom meste Terni), ktorý v starom Ríme tajne oddával snúbencov. Za to ho stihol trest a 14. februára 269 zomrel mučeníckou smrťou. Na jeho počesť sa odvtedy oslavuje sviatok svätého Valentína ako sviatok všetkých zamilovaných a lásky všeobecne. A je úplne jedno, či ide o lásku mileneckú alebo napríklad rodičovskú.

Zatiaľ čo sa kvetinárstva pripravujú na nápor objednávok, doma sa dá všeličo pekné vyrobiť doslova na kolene. Mám pre vás darčekové kvetinové aranžmány a poschodovú bonboniéru, oboje adjustované do ultra jednoduchej krabice, ktorú vyrobíte počas štvrťhodinky. 

A ak chcete vybrať niečo pekné na našom e-shope, mrknite napríklad do sekcie Krása a zdravie alebo Bytový textil, určite  tam objavíte niečo zaujímavé aj k nasledujúcim oslavám všetkého druhu.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA DARČEKOVÚ KYTICU A POSCHODOVÚ BONBONIÉRU

Kvety adjustované do krabíc v tvare srdca alebo kocky si môžete za veľa peňazí objednať v niektorých kvetinárstvach. Najčastejšie sa aranžujú ruže, pretože sa dajú zarovnať tesne k sebe, a v krabici sa im darí úplne skvele. Tým mojim až po týždni začali zasychať okraje lístkov, takže sa nebojte, že darček bude len na chvíľočku. Najprv vyrobte krabičku z pevnejšieho kartónu podľa šablóny, ktorú nájdete nižšie. Na darčeky si pripravte:

na krabičky

  • potlačené kartóny s vyššou gramážou veľkosti A4 alebo A3
  • trojuholník s ryskou a ceruzku
  • nožnice
  • priehľadnú lepenku
  • farebné stuhy
  • kartičku na gratuláciu

na dokončenie kvetinového aranžmánu

  • kyticu krátkych ružičiek
  • igelitové vrecko
  • aranžérsku hmotu Oasis

na výrobu poschodovej bonboniéry

  • čokoládové pralinky
  • papierové košíčky na pralinky
  • potlačený kartón A4 na vytvorenie poschodí

VYTVORTE SI ĽUBOVOĽNE VEĽKÚ ŠABLÓNU NA KRABIČKU

Na pripravenej šablóne chýbajú rozmery - to preto, že si môžete pre svoju darčekovú krabičku zvoliť rozmery podľa svojho zámeru. Škatule, ktoré som vytvorila, majú tvar kocky so základňou veľkou 11 cm. Šablóna je natoľko jednoduchá, že si na kartón priamo zakreslite stredový štvorec a potom už vás obrázok povedie. Čím bude škatuľa väčšia, tým pevnejší by mal byť kartón, s ktorým pracujete. Pretože som sa v tomto čase nemohla vydať do obchodu s výtvarnými potrebami, pracovala som s tým, čo bolo doma. Kartóny som si musela na potrebný rozmer zlepiť z dvoch rôznych dekorov, ale výsledok dopadol možno ešte zaujímavejšie. 

Takže si prípadne tiež zlepte dva kartóny tesne k sebe a na rub zakreslite stredový štvorec tvoriaci dno. Šablónu vystrihnite a podľa pravítka naohýbajte všetky pravouhlé vodorovné a zvislé hrany. Teraz postavte škatuľu na základňu, zdvihnite boky kocky nahor a v tej chvíli vtlačte trojuholníkové profily dovnútra. Všetky hrany prejdite ostrým predmetom, aby bola krabica dokonalá.

DOKONČENIE KVETINOVÉHO ARANŽMÁNU

Škatuľu nemusíte zlepovať, ale spevnite ju tým, že vo vnútri prilepíte k bokom kocky všetky trojuholníkové profily v smere hodinových ručičiek. Škatuľa je hotová. Teraz z aranžovacej hmoty vyrežte asi 3 cm vysoký štvorec a vložte ho do igelitového vrecka podobných rozmerov. Hmotu vtlačte na dno krabice a igelit zarovnajte smerom nahor. Zostáva len zostrihnúť ruže do rovnakej dĺžky tak, aby kvety voľne vykukovali cez okraj krabice. Jednu po druhej vpichnite do Oasisu. Snažte sa o to, aby kvety boli perfektne zarovnané a ich hlavičky tvorili rovnú plochu. Krabičku previažte stuhou, takže sa dokonale zarovnajú aj jej nelepené hrany. Aranžovaciu hmotu napustite vodou a pravidelne ju dolievajte.

Malé rady k práci s aranžovacou hmotou

  • ideálne je pracovať s kvetinami, ktoré majú krátke stonky, pretože tak rastliny bez problémov nasávajú vodu a dlho vydržia
  • ruže zbavte všetkých listov a pokiaľ je to možné, stonky šikmo zrežte
  • vopred si premyslite, kde budú jednotlivé kvety umiestnené, opakované prepichovanie hmotu zničí (diery tam zostávajú) a kvety potom nie sú stabilné
  • presvedčte sa, že vrecko nemá žiadnu dieru a nezničí vám darčekovú škatuľu; hmotu udrží dlhšie vlhkú a môžete ju stále pravidelne zvlhčovať
  • aranžovacia hmota absorbuje veľké množstvo vody a naberie na váhe, ale škatuľa aranžmán perfektne udrží

 

DOKONČENIE POSCHODOVEJ BONBONIÉRY

Škatuľu zhotovte vyššie popísaným spôsobom. Dovnútra sa zmestia 3 poschodia cukríkov, takže si pripravte ešte 2 kartónové štvorce veľkosti 11 × 11 cm. Pralinky vložte do papierových košíčkov a zarovnajte ich na dno krabice tesne vedľa seba. Pridajte deliace poschodie a to všetko zopakujte. Posledné poschodie cukríkov nechajte vykukovať zľahka nad úroveň okraja krabice. Krabičku previažte stuhou a pridajte k nej malú kartičku s venovaním.

Kam za sladkosťami

Do krabičky naaranžujte obsah obľúbenej bonboniéry, ale taktiež sa môžete pokúsiť o výrobu domácich sladkostí. Pokiaľ máte doma silikónové formičky na košíčky, návod na kokosky rafaelo nájdete TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *