Oblečte jarné okná

Čo s tým večným upratovaním?
22.4.2020
Oblečené kura so špenátovými knedľami
30.4.2020

Jar vo vzduchu momentálne chýba. Nič nám však nemôže zabrániť v tom, aby sme sa na ňu tešili. S umytými oknami a s novými záclonami bude pohľad na svet krajší.

Či už chceme zvelebiť byt alebo len jeho časť, zvyčajne nezačíname od okien (netýka sa stavebných úprav). Zmeniť štýl bývania chce trochu príprav, kedy je nutné zamyslieť sa nad farbami, štruktúrami, tapetami a bytovým textilom všeobecne. To sú tie najdôležitejšie nástroje pre to, aby vzhľad interiéru prešiel vytúženou premenou. Oblečenie okien býva až niekde na konci všetkých plánov, kedy už máme jasno. Zatienenie okien musí byť nielen funkčné, ale aj v súlade s celým priestorom. Nechajte ho na seba dýchnuť a rozmyslite si, či okná dozdobíte decentne, alebo výraznejšie.

Veľkú ponuku tvarového riešenia aj vzorov nájdete tu:

  • O výhodách záclon ušitých na mieru, si môžete prečítať v nižšie uvedených článkoch. Ak vám vyhovujú rozmery záclon na klasické okná či na okennú stenu s balkónovými dverami, naozaj stačí hotové záclony iba zavesiť. Je to nesporná výhoda oproti záclonovej metráži, ktorú si musíte nechať ušiť do správneho tvaru.
  • Ak sa do podobnej práce predsa len pustíte - napríklad preto, že si prajete mať záclonu s rovnakým vzorom aj na úplne malých okienkach, napríklad na chalupe, potom pri úpravách materiál prešívajte ostrou ihlou a tenkou polyesterovou niťou. Je vhodnejšia ako bavlnená, pretože spoločne so záclonou mierne pruží. Nezabudnite na to, že pri priesvitných materiálov sú švy vidieť aj na lícnej strane, takže si dajte záležať; na dolný okraj je vhodnejšie zvoliť vysokú záložku.
  • Záclony sú zhotovené zo syntetických vlákien. Umelé vlákna boli pôvodne vynájdené ako lacnejšia náhrada drahých prírodných materiálov. Dnes sa však vyhrievajú na výslní záujmu, pretože výrobky z nich zhotovené nás zbavili zdĺhavých a nepohodlných starostí s údržbou. Polyesterové záclony sa pri praní nepokrčia a ak ich ihneď vyvesíte, žehlia sa len málo alebo vôbec. Umelé vlákna absorbujú minimum vody, a ako sa zvyšku vody zbavujú, krásne sa vyrovnajú.
  • Ako hotové záclony zavesíte? Úplne jednoducho - záclona má pevne zatkaný okraj, do ktorého sa bez problémov zahryznú zúbky žabiek, ktoré zavesíte na malé krúžky behajúce po napätom drôte, kovovej tyči alebo konzole.
  • Viac informácií nájdete v nasledujúcich článkoch:

Záclony do jarných okien
Nové vzory záclon

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *