Adventnú sviečku zapálime už čochvíľa

Rožteky v darčekovom balení
9.11.2021
Orechový srnčí chrbát v čokoláde
17.11.2021

Je toho veľa, o čom môžeme v tohtoročnom adventnom čase rozjímať. Snažme sa byť dobrí, uvážliví a užívajme si vzájomnú pospolitosť.

Rok utiekol ako voda, napriek starostiam, ktoré ho sprevádzajú. Navždy zostane pretkaný spomienkami na nedostatok práce, presun školákov z lavíc domov k počítačom, na útrapy lekárov aj obavy o našich najbližších. Môžeme mať len úprimné prianie – aby sa už nikdy nezopakoval.

V nedeľu 28. novembra rozsvietime prvú sviečku na adventnom venci. Nezáleží na tom, aký má tvar, či je tradičný alebo moderný, drahý a košatý, alebo ak ho ozdobí nekonečne tvorivá invencia a naša fantázia. Neustále hovoríme o venci, ale zoskupenie štyroch sviečok, z ktorých posledná bývala odlišná, pretože horí v susedstve Štedrého dňa, môže byť podivné. Aj tu na blogu som už pár adventných kreácií vystrojila. Tá dnešná je úplne jednoduchá a predsa nikdy nezapadne. Spojenie zelene a červených tónov je pre Vianoce krásne tradičné.

Adventné vence sú poriadne nebezpečné. Spojenie otvoreného ohňa a ihličia, ktoré pomaly schne, je odjakživa na pokraji zákazu používania. Pretože mám rada plamienky, vždy sa snažím o to, aby riziká boli čo najmenšie, a tiež o to, aby adventná dekorácia vydržala dlhé štyri týždne pekná. Tento rok som siahla po venčeku umelom. Pripomína mi čučoriedky, ktoré sú atraktívne v každej ročnej dobe. Venček je ľahký a medzi plastové vetvičky je možné veľmi jednoducho zapliesť akýkoľvek ďalší dekór, ktorý na mieste drží bez veľkého pričinenia. Veniec vyzerá krásne so zlatými ozdôbkami, s hnedými prírodninami alebo s malými perníčkami. Vždy treba kompozíciu osviežiť kontrastnou farbou v podobe mašličiek, sušených rastlín a pod. S tým už si zaručene poradíte. Považujte základný venček za nosný korpus, ktorý je možné tisícročným spôsobom dokončiť.

Na našom e-shope nájdete niekoľko venčekov určených na dozdobenie (viď galéria pod článkom). Niektoré sa momentálne vypredali, kým som článok pripravila, ale ešte budú. Nie každý má možnosť zabehnúť si do lesa alebo si kúpiť zelený veniec v kvetinárstve. Využite príjemný a jednoduchý kompromis.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VYTVORENIE ADVENTNÉHO ARANŽMÁNU NA STENU

Tak predovšetkým si kúpte korpus zo zelených vetvičiek - smrekových či akokoľvek indiferentných. Umelý veniec má kompaktný tvar a do medzier možno zasunúť ozdôbky na drôtiku, živé vetvičky, priviazať drobné vianočné guľôčky a pod. Držia tam úplne bezpečne, takže s vencom možno dobre manipulovať, zavesiť ho alebo oprieť o stenu. Pre adventný aranžmán si pripravte:

  • korpus umelého venca
  • kúsky ľubovoľných prírodnín
  • drobné vianočné ozdoby a dekorácie z kvetinárstva
  • viazací drôtik, povrázky, stužky
  • 4 robustné poháre na sviečky
  • 4 sviece s priemerom 4 cm

Ako prvé zapleťte do venca prírodniny. Využila som nastrihané kúsky berberisu, ktorý má v tomto čase atraktívne červené bobuľky. Veniec som nimi rozdelila na malé úseky.

VENIEC DOZDOBTE PODĽA SVOJHO ZÁMERU

Pretože už dopredu viete, kde bude adventný aranžmán umiestnený, prispôsobte farby a štýl okolitému priestoru. Nápad sa hodí na krbovú rímsu, na okenný parapet aj na kuchynskú policu. Dajte len pozor, aby teplo stúpajúce zo sviečok ničomu neublížilo. Venček dozdobte úplne náhodne, alebo opakujte skupinky dekorácií dookola. Adventné sviečky vložte do veľkých pohárov - v kuchyni pokojne siahnite aj po nízkych zaváračkách. Ak chcete, môžete ich dozdobiť aj robustnými číslicami. Dve a dve sviečky rozdeľte po oboch stranách venca. Čoskoro zapálime prvý plamienok a začne nám odpočítavanie. Nastane najvyšší čas nakúpiť suroviny na pečenie cukroviniek... 

VENIEC OPRITE O STENU ALEBO ZAVESTE A DOPLŇTE SVIEČKAMI

Veniec môže prekypovať blýskavou nádherou, ale môže byť celkom skromný. Deti si do neho môžu zapliesť cukríky a oriešky, alebo ak sedíte radi pri svetielkach, omotajte venček svietiacou reťazou pre okamihy, keď sviece neplanú. A pokiaľ nápad s umelým vencom využijete, ale chcete mať venček tradične v strede stola, potom poháre so sviečkami postavte do kríža okolo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *