Orechový srnčí chrbát v čokoláde

Adventnú sviečku zapálime už čochvíľa
14.11.2021
Adventná inšpirácia
21.11.2021

Taktiež už vymýšľate, ktoré pečivo bude tento rok to naj? Počítajte s tým, že vám ako vždy ostane množstvo bielkov. Vyskúšajte si recept, ktorý ich spoľahlivo zhltne a navyše patrí k rýchlovkám.

Na sviatočný stôl sa vám môže skvele hodiť tip na orechový srnčí chrbát. Vyzerá slávnostne, zvlášť, keď ho upečiete v krásnej forme, ktorá dá cestu zaujímavý tvar. Piekla som v hliníkovej forme na pečenie značky MAJESTIC, vhodnej na pečenie trených, kysnutých aj piškótových ciest. Vzhľadom na prvotriednu výrobnú technológiu vnútorného nepriľnavého povrchu nie je potrebné formu vymazávať, ani vysypávať múkou. Prvý krát som formu potrela len kvapkou rastlinného oleja (ideálne môžete použiť aj olej v spreji). Formu využijete v elektrickej, plynovej aj teplovzdušnej rúre. A ešte jednu radosť pripájam - po vyklopení srnčieho chrbta zostane forma úplne čistá a nezostane v nej ani odrobinka. Údržba teda ani nestojí za reč.

Prajem vám pohodové pečenie a pokiaľ sa do formy zamilujete ako ja, mrknite ešte na formy na bábovky, ktoré ponúkame v rovnakej kvalite a v niekoľkých efektných tvaroch. 

Príprava: 45 minút * Získate: cesto pre formu 30 - 34 cm

Cesto

  • 6 bielkov z vajec M
  • štipka soli
  • 140 g práškového cukru, preosiateho
  • 2 lyžice rumu
  • 2 lyžice oleja
  • 100 g polohrubej múky
  • ½ prášku do pečiva, bio
  • 70 g zmesi orechov, lieskových, vlašských i mandlí, všetko jemne mleté
  • 50 g čokolády, nasekanej nahrubo

Poleva

  • 200 g krupicového cukru
  • 120 ml vody
  • 150 g čokolády

1. Do misy robota vložte bielky so štipkou soli a šľahajte najprv pomaly, potom rýchlo, až sneh vytvorí mäkké špičky. Potom začnite zapracovávať preosiaty cukor až kým našľahaná hmota spevnie a získa lesk. Rúru zapnite na 175 °C.

2. Do pevného snehu pridajte za nízkych otáčok rum a potom olej, vždy lyžicu po lyžici, nakoniec múku s práškom do pečiva. Krátko prešľahajte.

3. Ručne vmiešajte pripravené jemne mleté ​​orechy a nahrubo nasekanú čokoládu. Čokoládu pripravujem v chopperi, ale môžete ju nasekať ručne. Pri premiešaní snehové cesto len jemne obracajte, aby nespadlo.

4. Cesto presuňte do mierne vymastenej formy a pečte 30 minút.

5. Poleva - Krupicový cukor a vodu dajte do hrubostennej panvice a priveďte do varu. Plameň stiahnite a obsah nechajte mierne prebublávať 5-6 minút; kontrolujte, či sa cukor dokonale rozpustil. Potom dajte zmes trochu schladiť. V pare rozohrejte čokoládu, pridajte ju do chladnúceho cukrového rozvaru a metličkou prešľahajte, aby vznikla dokonale hladká a lesklá poleva. Srnčí chrbát umiestnite na mriežku podloženú táckou so zdvihnutým okrajom a akonáhle poleva vychladne na 36 °C (je hustá, ale stále tekutá) cesto plynule polejte od jedného konca po druhý. Nádobou esovito pohybujte, aby ste povrch zasiahli čo najlepšie. Miesta, kam ste sa nedostali, potrite štetcom. Zvyšok polevy z tácky zoškrabnite do misky a spotrebujte ďalším spôsobom, prípadne nechajte základ polevy zatuhnúť a postup zopakujte.

Našľahané cesto v hliníkovej forme perfektne spevnie a vyrysuje každý detail. Bielkové cestá sú po upečení nadýchané a chuť im dodajú orechy. Môžete spotrebovať zmesku všetkého, čo vám po sviatočnej príprave cukroviniek zostane. Pomer vlašských orechov dá cestu trošku potrebného tuku, takže ak ich máte, pridajte ich. V každom prípade srnčí chrbát prelejte čokoládovou polevou. Tieto chute patria k sebe.

Pretože bielkové cesto neobsahuje tuk, rýchlejšie vysychá. Čokoláda múčniku skvele prospeje. Máte dve možnosti - použiť čokoládu nariedenú trochou masla, alebo klasickú cukrársku polevu, ktorú popisujem v recepte. Srnčí chrbát tohto tvaru sa nepolieva najlepšie, pretože jeho reliéf odvádza čokoládu preč :o) Možno si pomôcť silikónovým štetcom a ideálne povrch poliať ešte raz.

Čím hrubšie necháte kúsky čokolády, ktoré prídu do bielkového cesta, tým lepšie. Ucítite ich na skus, čo je príjemné, a neofarbia toľko cesto nahnedo, zostane pekne strakaté od orechov.

Tento jednoduchý a skvelý múčnik je vynikajúce podávať s kopčekom našľahanej nesladenej smotany. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *