Adventná inšpirácia

Orechový srnčí chrbát v čokoláde
17.11.2021
Perníkové ozdoby na stromček
25.11.2021

Jesenné večery sú ako stvorené na plánovanie nastávajúceho obdobia. Blíži sa adventný čas a s ním písanie listov Ježiškovi...

Toto obdobie si často dokážeme pokaziť tým, že na seba naberieme fúru nezvládnuteľných povinností, bez ktorých sviatky dozaista neprídu. Zabúdame na pohodu a romantiku chvíľok, na obyčajné tešenie sa, ktoré je zo všetkého najkrajšie a každý ho máme v sebe schované z detstva. A tak sa tento rok tešme. Na pečivo, na vône, na drobné darčeky, na prvé stopy v bielom snehu. Hoďte domácnosť trochu do lesku a vylovte spoločenské hry a koledy. Tento rok budú krásne Vianoce!

A aby to všetko odsýpalo, usporiadajte si myšlienky, čo sa dá zvládnuť a čo vypustiť, včas si naplánujte pečenie aj upratovanie a darčeky s rozumom vyriešte - napríklad pri šálke kávy. My všetci sa budeme snažiť vám aspoň túto porciu starostí uľahčiť naším Adventným kalendárom predvianočných radostí a povinností, aby vám zostal čas na všetko ostatné.

Adventná inšpirácia2

ČO KEDY NAPLÁNOVAŤ

  • Ponuka adventných aktivít je poriadne široká. Vyberte si z nej však len to, čo vás teší a nezaťaží vašu fyzičku. Nemusíte stihnúť všetko a zárukou úspechu toho čo zostane, je správne načasovanie. To je presne tá ingrediencia, ktorá vás dokáže zbaviť predvianočného stresu. K tomu vám môže pomôcť náš starostlivo pripravený prehľad činností.
  • Druhou dôležitou úlohou je - naučiť sa požiadať o pomoc a rozdeliť úlohy na všetkých členov domácnosti. Nie každý problém leží na vašich pleciach.
  • A za tretie - skúste tiež odpočívať. Vyrovnať duševné sily je zo všetkého najdôležitejšie. Veľké prepätie potom nevyrovnajú vitamínové doplnky, ani silná vôľa. Nájdite si čas na krátke prechádzky, aj na porozprávanie sa s niekým blízkym. Určite prežíva to isté a celkom pekne sa spolu odreagujete.
Adventná inšpirácia3

VÝZDOBA VÁŠHO DOMOVA ZAČÍNA ADVENTOM

  • V nedeľu 28. 11. privítame 1. adventnú nedeľu, ktorú nazývame železnú. Spolu s ňou sa deti tešia na adventné kalendáre, ktoré začnú odpočítavať dni do Vianoc.
  • Je čas pripraviť adventný svietnik, na ktorom sa postupne rozsvietia štyri sviece vždy s nasledujúcou nedeľou bronzovou, striebornou a zlatou. Ešte máte chvíľku na vymýšľanie tradičného adventného venca, alebo voľnejšieho zoskupenia sviečok, ktoré môžu byť ukotvené v samostatných hrnčekoch, vo veľkom hlinenom kvetináči, v pohároch na víno, skrátka ako sa vám zapáči. Práve tak vznikli aranžmány zo starej formy na bábovku.
  • Nezabudnite na výzdobu okien. Ak nemáte možnosť skrášliť parapet, zaveste do okna svietiacu hviezdu alebo reťaz. Originálne lampášiky na parapetnú dosku vyrobíte aj z obyčajných zaváracích pohárov. Nepravidelne ich nastriekajte na bielo a hrdlá dokončite vetvičkami, stužkami a drobnými bobuľami i šiškami, ktoré si prinesiete z prechádzky.
  • Ak ste dodnes nestavali betlehem, môžete to napraviť. Či už si vyberiete drevený alebo dokonca plyšový (nájdete na e-shope), bude patriť dlhé roky k dekoráciám, na ktoré sa budete každoročne tešiť.
  • V polovici adventu pamätajte na nákup imela a obdarujte všetkých, ktorých máte radi. Prinesie im šťastie.
Adventná inšpirácia4

RECEPTY NA NAJOBĽÚBENEJŠIE CUKROVINKY

Každá rodina má tie svoje. Sú naj a najlepšie, a s tým nikto nič nenarobí. Napriek tomu každoročne pátrame a porovnávame, či sa niekde nenájde nejaká zaujímavá inovácia. Aj keď vianočné sviatky nie sú zďaleka len o sladkostiach, pečenie drobných tradičných cukroviniek patrí k procedúram, s ktorými sa každoročne ochotne zatvárame v kuchyni. Aj keby sa napiekli len perníčky a dosť – vône, ktoré sa usadia v priestore, sú nezameniteľné.

  • Urobte si včas rozvrh na pečenie a porozhliadnite sa, či si nepotrebujete ešte niečo dokúpiť, čo vám v uplynulej sezóne v kuchyni chýbalo.
  • Prekonajte sa a tento rok sa už naozaj naučte upliesť vianočku.
  • Počet obľúbených druhov cukroviniek nezabudnite zredukovať na polovicu, určite to bude stačiť.
  • Ak pečiete naozaj radi, pripravte pečivo pre niekoho, kto naň nemá trpezlivosť. Ak pridáte atraktívnu ambaláž, budete mať skvelé darčeky pod stromček.
Adventná inšpirácia5

TIPY NA VIANOČNÉ DARČEKY AJ NA SLAVNOSTNÉ BALENIE

Nastáva čas veľkého darčekovania. Darčeky majú byť malé a milé, od srdca, s vtipom, praktické aj romantické. Každému pre potešenie. Ideálne sú darčeky, ktoré sa dajú zjesť a vypiť alebo do roka a do dňa spotrebovať. K takým patrí kozmetika, bláznivé ponožky tešiace sa mimoriadnej obľube a množstvo drobností, ktoré môžu byť zamerané len a len na Vianoce. K tým najobľúbenejším patria:

  • sviečky, aromalampy a všetko, čo nádherne vonia a spríjemňuje osobné chvíle
  • hrnčeky, ktoré sa dajú naplniť kozmetikou, sladkosťami aj lístkami do kina
  • milé vianočné dekorácie, ktoré majú vtip
  • kvetinový aranžmán
  • jedlé darčeky z domácej kuchyne
  • všetko, čo je chlpaté a mojkajúce - huňaté ponožky, deky a plédy, čiapky a ponožky. Dávno neplatí, že mäkúši nikoho nebavia.
Adventná inšpirácia6

ROMANTIKA STARÝCH ZVYKOV

Naši predkovia dodržiavali celý rad ľudových obyčajov, v ktorých boli skryté posolstvá do ďalšieho roka. Bola by škoda na ne zabudnúť. Sadnite si v pokoji okolo stola a skúste si každý spomenúť aspoň na jeden. Obohaťte si nimi Štedrý deň a užite si tajuplný večer:

  • pod zaveseným imelom smie muž pobozkať každú ženu
  • na Štedrý deň držte pôst, uvidíte zlaté prasiatko
  • z rozpusteného olova naliateho do studenej vody možno veštiť osud; skúmajte, čomu sa odliatok najviac podobá
  • púšťanie lodičiek z orieškov malo pri veštení osudu mnoho významov
  • slobodné dievčatá môžu hádzať črievicou cez hlavu - ktorá padne špičkou k dverám, tá odíde z domu
  • pod prestreté taniere dajte šupinku z kapra, prinesie vám v novom roku peniaze :o)

1 Comments

  1. Mija píše:

    Waaaau, to čítanie o sviatkoch ma trošku unieslo preč od problémov. Nádherne napísané :-D.Ďakujem Mija

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *