Perníkové ozdoby na stromček

Adventná inšpirácia
21.11.2021
Vankúše s darčekovou vianočnou ambalážou
27.11.2021

Silikónové formy sú v kuchyni mocnými spojencami. Ich pomocou vykúzlite dokonca aj ozdoby na vianočný stromček.

Už dávno sme si zvykli, že nám silikónové výrobky v kuchyni pomáhajú nielen s varením a pečením, ale aj s údržbou aj úsporou miesta. Praktické pracovné nástroje, skladné dosky na pečivo, chňapky chrániace ruky aj zaujímavé formy na pečivo, nám každodenne preukazujú dobrú službu. Zvlášť formy a formičky na drobné vianočné pečivo šetriace čas, bábovky, formy na chleba alebo košíčky na muffiny sa v decembrovom predsviatočnom čase nezastavia.

Tentokrát som vyskúšala formu na perník obsahujúcu šesť vianočných ozdôb plných detailov, ktoré stačí po upečení len jemne dokončiť podľa vlastnej fantázie. To, čo je na tvaroch najzaujímavejšie, sú otvory na prevlečenie stužky umožňujúce zavesenie voňavej dekorácie na stromček. Úplne otvorene hovorím – výrobcovi som neverila, že pevné perníkové cesto malé otvory vyrysuje a ozdoby budú použiteľné. Skôr som tipovala, že bude vhodnejšie zvoliť čokoládu, ktorá ušká na zavesenie krásne zaleje. Ale perníkové cesto si s formou poradilo perfektne. Zvolila som mäkšie cesto voňajúce po pomarančoch. Je viac tukové a tým pádom sa aj veľmi rýchlo rozleží. Môžete ho vyskúšať, zaručene vám zachutí.

Je to ďalší tip na pečenie s deťmi, ktoré si ozdoby rady dotvoria podľa svojho. Čo keby predsa len prišiel Ježiško...

Rad silikónových výrobkov, ktoré vám uľahčia vianočné pečenie, nájdete v galérii pod článkom aj na našom e-shope. Radi ich za vami obratom vypravíme.

Príprava: 30 minút + tvarovanie do formy * Získate: 33 ks ozdôb

  • 280 g hladkej múky, preosiatej
  • ½ lyžice perníkového korenia
  • ½ lyžice kôry z pomaranča, jemne mletej
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 50 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 70 g masla, zmäknutého
  • 80 g medu

1. Do misy robota vložte múku, korenie, pomarančovú kôru, sódu, cukor a soľ, a všetko dobre premiešajte.

2. Pridajte smotanu, zmäknuté maslo a med. Všetko krátko pomiešajte, až vznikne hladké cesto. Cesto je lepkavé, ale presuňte ho na dosku a s trochou múky prepracujte. Nesnažte sa ho príliš podsypávať, spracujte ho do valčeka a presuňte do chladničky.

3. Druhý deň ním naplňte formy - pracovala som sa 2 ks, je to jednoduchšie a rýchlejšie. Cesto je mäkšie, než je pri perníku obvyklé, ale na plnenie foriem ideálne. Z cesta si oddeľte vždy potrebnú časť a zvyšok ponechajte v chladničke. Počas prípravy zapnite rúru na 175 °C. Formičky plňte do výšky 3 mm, cesto veľmi vyskočí. Pečte 10 minút.

4. Keď cesto stmavne a odskočí od okrajov formy, sú ozdoby hotové. Nechajte ich krátko vychladnúť a prstami ich vytlačte von. Otvory na zavesenie budú krásne vytvarované. Perníky nechajte vychladnúť na mriežke.

Vychladnuté ozdoby dokončite podľa svojho priania a pomocou úzkych stužiek zaveste na stromček.

Cesto je voňavé a vláčne ako plastelína, nie je ale také pevné, ako ste pri perníčkoch zvyknutí. Je to preto, že ho treba ľahko vtlačiť do formy a vytvarovať okolo očiek na zavesenie. Ide to veľmi dobre, len si zvyšok cesta ponechajte v chlade. Pokiaľ sa vám tvary páčia, odporúčam kúpiť dve formy, aby bolo pečenie ekonomickejšie. Pri pečení perníčky veľmi vyskočia a formu dorovnajú. Sú pekné tak ako sú, ak ich necháte na mise, ani ich nemusíte zdobiť. Deti si ich však určite všelijako vylepšia pomocou čokolády, polevy v tubičkách alebo cukrárskymi ozdôbkami. Na zavesenie na vetvičky si pripravte stužky široké asi 4 mm.

Hranie s perníkovými ozdobami sa mi veľmi páčilo, cukrovinky však dlho nevydržali. Tieto perníky sú totiž mäkké hneď, takže s ochutnávkami všetkých prítomných mi vydržali dva dni. Radšej si ich upečte až týždeň pred Vianocami. Keď budete upratovať stromček, nezostane tam ani jeden :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *