Drevo je jedným z najkrajších materiálov. Radi sa na neho pozeráme, radi sa ho dotýkame. Niet divu, že ho chceme mať nablízku aj v kuchyni.
Tu je však veľmi zraniteľné. Mám na mysli drevené predmety a nástroje, ktoré nám verne slúžia pri varení, umývaní riadu aj pri servírovaní. Je jasné, že sa k dreveným povrchom musíme správať šetrnejším spôsobom než k ostatným. Drevu vadí voda, ostré predmety, horúco aj para.
K tomu je potrebné všetky ošetrenia podrobiť prísnych kritériám, pretože drevené povrchy užívame v súvislosti s priamym stykom s potravinami. Udržať veci z dreva čisté a dlho v poriadku, ale pri troche snahy ide. Starám sa o ne celkom jednoduchým spôsobom:
1 Minerálny olej na neupravené povrchy driev Napustenie dreva olejom zvyšuje jeho odolnosť voči mastnote, nečistote a vlhkosti. Zabraňuje vstrebávaniu vlhkosti, takže nedochádza k praskaniu dreva a k jeho štiepeniu. Olej nakvapkajte na čistú handričku, rozotrite ho na dôkladne očistené drevo a prebytok mastnoty zotrite savou papierovou utierkou. Predmet nechajte zaschnúť a po 24 hodinách proces zopakujte. Napúšťanie olejom vykonávajte kedykoľvek je to potrebné.
2 Čistenie kuchynských dosiek pomocou citróna Citrón je vynikajúcim čistiacim prostriedkom, ktorý ničí choroboplodné zárodky. Šťavou z citróna tiež odstránite škvrny a pachy jednotlivých potravín. Vytlačte šťavu, mierne ju zrieďte vodou a pomocou čistej handričky natrite povrch doštičky. Počkajte asi štvrť hodiny, doštičku umyte pod studenou vodou a dobre osušte.