Motýlie raňajky

Darčeky s vôňou levandule
18.8.2020
Ako udržiavať drevené predmety v kuchyni
30.8.2020

Nový deň a skvelé raňajky - to je vyhliadka, ktorú milujem nadovšetko. Každého z nás naštartujú do nového dňa ako raketa.

Avšak, kedy máme času nazvyš, aby sme si raňajky vychutnali? Vo všedný deň býva taký zhon, že stihneme len to najnutnejšie. Zato cez víkend možno raňajkovať aj hodinu. Tak skúsim pripraviť niečo dobré, napríklad pekne naservírované vajcia. Do tvaru motýlikov ich vymodelujem vďaka silikónovým formám na stratené vajcia. Kúzlo spočíva v tom, že sa rozklepne vajíčko do formičky, ktorá nemá dno a udrží vajcia v danom tvare. Ďalej už by sa nemalo diať nič neobvyklé a raňajky by mali byť na stole tak rýchlo, ako som zvyknutá…


TESTUJEME SILIKÓNOVÚ FORMU NA VAJÍČKA

Formy možno kúpiť v rôznych tvaroch. Silikón sa dobre čistí a neviaže pachy, potraviny sa k nemu neprichytávajú. Forma je vhodná nielen na prípravu volských ôk, ale aj na smaženie lievancov či zemiakových placiek. Pomocou dvoch malých rukovätí sa s formou ľahko manipuluje. Rozmery zodpovedajú práve tak obsahu jedného vajcia.


VÝBAVA PRE JEDNÉHO  Pripravila som si panvičku, silikónovú formu v tvare motýľa, vajce, kvalitný olej, bylinky, soľ a korenie na dochutenie. Na lepšiu prácu s vajcom sa mi osvedčil téglik, do ktorého som vajce rozklepla a až potom vyliala do formy. V okamihu, kedy sa začne bielok zrážať, jemne som posunula žĺtok na stred formy. Po chvíľke tam celkom ochotne zostal.

PRÁCA S FORMOU Na panvičke rozpáľte olej a odstavte ju. Formičku vložte na dno a skontrolujte, či všade dobre priľnula ku dnu. Keď je všetko v poriadku, pomaly nalejte dovnútra pripravené vajíčko. Formu na okamih pritlačte. Akonáhle je všetko ako má byť, nechajte vajce smažiť, pričom ho posoľte a okoreňte. Na strednom plameni ho usmažte do požadovanej tuhosti. Tú chvíľku som využila pre prípravu nakrájanej zeleniny a byliniek na dokončenie.

SKVELÉ ZDRAVÉ RAŇAJKY Na vedľajšej panvici som osmažila na sucho celozrnný toustový chlieb. Vajce potom položte na plátky šunky prosciutto, dozdobte obľúbenou čerstvou zeleninou a pridajte chrumkavý chlieb. Deň môže začať!

Zistila som, že je potrebné kúpiť toľko formičiek, koľko je členov domácnosti (na panvicu s priemerom 28 cm sa mi zmestili 4). Potom je potrebné mať panvicu s dokonale rovným dnom, aby formičky dobre priľnuli a vajcia pod okrajmi nepodtekali. Na sólo raňajky pre jedného stravníka je výhodné zaobstarať si mini panvičku, na ktorej sa nepáli prebytočný tuk.

 

ZRÁTANÉ A PODČIARKNUTÉ

Forma funguje, vajcia sú luxusné. Ihneď som vyskúšala ešte pečenie sladkých motýlích lievancov. Čoskoro vám ich predvediem. Troška hrania v kuchyni predsa neuškodí!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *