Ako udržiavať drevené predmety v kuchyni

Motýlie raňajky
24.8.2020
Ligurčeková maggi pasta
30.8.2020

Drevo je jedným z najkrajších materiálov. Radi sa na neho pozeráme, radi sa ho dotýkame. Niet divu, že ho chceme mať nablízku aj v kuchyni.

Tu je však veľmi zraniteľné. Mám na mysli drevené predmety a nástroje, ktoré nám verne slúžia pri varení, umývaní riadu aj pri servírovaní. Je jasné, že sa k dreveným povrchom musíme správať šetrnejším spôsobom než k ostatným. Drevu vadí voda, ostré predmety, horúco aj para.

K tomu je potrebné všetky ošetrenia podrobiť prísnych kritériám, pretože drevené povrchy užívame v súvislosti s priamym stykom s potravinami. Udržať veci z dreva čisté a dlho v poriadku, ale pri troche snahy ide. Starám sa o ne celkom jednoduchým spôsobom:

  • Drevené nástroje nechávam vo vode len po nevyhnutne dlhú dobu. Varešky, valček a pod. Rýchlo zbavím nečistoty hubkou, opláchnem ich a ak boli od mastnoty, spláchnem ich miesto saponátu vodou zmiešanou s octom. Ocot tuky rozpúšťa a pôsobí ako dezinfekčný prostriedok. Nakoniec ich nechám vysušiť nad pecou. Predmety nikdy neodkladajte mokré.
  • Zvláštnou kapitolou sú dosky na krájanie; na mäso, hydinu a ryby používam umelé hmoty. Neprijímajú pachy a hlavne môžem dať dosky do umývačky riadu, ktorú nastavím na oveľa vyššiu teplotu, než by zvládli ruky pod tečúcou vodou. Drevené dosky mám ale veľmi rada, napríklad na bylinky, na drobné krájanie, na podávanie syrov a pod. Keď sa zafarbia zeleňou alebo ovocnými šťavami, používam k ich vyčisteniu obyčajný citrón - viď nižšie.
  • Vždy sa zaujímam o to, z akého dreva sú nástroje a výrobky vyrobené. Všeobecne platí, že tvrdé drevá, ako napr. buk alebo topoľ si poradia s vlhkosťou lepšie. Nenasiaknu toľko a nedeformujú sa ako dreva mäkké. Robia sa z nich robustnejšie predmety, napríklad valy, spomínané valčeky na cesto, lopáriky a pod. Drevo je pevné a kompaktné, a predmety z nich vyrobené sú dokonale hladké. V poslednej dobe sa stretávame s radom výrobkov vyrobených z exotických drevín, napr. z bambusu alebo kaučuku. Toto drevo si s vlhkosťou poradí úplne skvele. Máte pocit, že vodu takmer neprijímajú. Preto si môžeme dať zeleninový šalát do drevenej misky, aj používať drevený odkvapkávač. Aj tu ale platí, nevystavovať drevo dlhodobému pôsobeniu vlhkosti. Napríklad dresing na zeleninu servírujeme vedľa misy so šalátom a na stole ho premiešam až tesne pred podávaním.
  • Blahodárna renovácia dreva sa týka ošetrujúcich minerálnych olejov. Sú určené k styku s potravinami a tak si môžete drevené predmety čas od času ozdraviť. Zakaždým sa neskutočne rozžiaria, dostanú farbu a zvýrazní sa kresba ich dreva. Použite ich na neupravené povrchy dreva alebo na povrchy upravované olejom. Ako na to, uvidíte na nasledujúcom obrázku. 

 Minerálny olej na neupravené povrchy driev Napustenie dreva olejom zvyšuje jeho odolnosť voči mastnote, nečistote a vlhkosti. Zabraňuje vstrebávaniu vlhkosti, takže nedochádza k praskaniu dreva a k jeho štiepeniu. Olej nakvapkajte na čistú handričku, rozotrite ho na dôkladne očistené drevo a prebytok mastnoty zotrite savou papierovou utierkou. Predmet nechajte zaschnúť a po 24 hodinách proces zopakujte. Napúšťanie olejom vykonávajte kedykoľvek je to potrebné.

2  Čistenie kuchynských dosiek pomocou citróna Citrón je vynikajúcim čistiacim prostriedkom, ktorý ničí choroboplodné zárodky. Šťavou z citróna tiež odstránite škvrny a pachy jednotlivých potravín. Vytlačte šťavu, mierne ju zrieďte vodou a pomocou čistej handričky natrite povrch doštičky. Počkajte asi štvrť hodiny, doštičku umyte pod studenou vodou a dobre osušte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *