Ak chcete mať na stole niečo extra, pustite sa do aspiku. Príprava je jednoduchá a výsledok vždy prekvapí.
A to nielen vizuálne. Suroviny zaliate v aspiku sú efektné a tento spôsob pohostenia je osviežujúci. Aspiky sa podávajú chladené, čo je medzi ostatnou skladbou menu chuťovo zaujímavé. Ak dodržíte pár nepísaných pravidiel, zakaždým uspejete.
AKO NA ASPIK
V kuchyni som siahla po plechovej forme na srnčí chrbát, pretože zo skúsenosti viem, že je dobré urobiť aspiku viac. Nie je to jedlo, ktoré máte každý deň, a tak sa po ňom zapráši. Po opulentných jarných sviatkoch je príjemné dopriať si trochu odľahčenia.
A nezabudnite si vybrať z našej bohatej ponuky foriem. Na e-shope nájdete nové tipy báboviek, dokonca aj v tvare srdca. Aspiková torta je totiž skvelým jedlým darčekom a prekvapením!
Príprava: 50 minút + varenie mäsa * Získate: srnčí chrbát dlhý 30 cm
Aspik
1. Deň pred prípravou uvarte kuracie mäso a zvážte ho. Ochutený vývar s obvyklým podielom zeleniny a korenia sceďte pomocou jemného sitka a odmerajte.
2. Druhý deň formu na srnčí chrbát vložte do chladničky, uvarte 4 vajcia, medzitým mäso nakrájajte na malé kocky.
3. Na panvicu dajte 350 ml ochuteného vývaru, prilejte víno, ocot, pridajte kapiu nakrájanú na kocky, mrkvu a cibuľku na kolieska, hrášok a bobkový list. Priveďte do varu a mierne varte 8 minút. Nálev so zeleninou presuňte do väčšej misky a pridajte nakrájané mäso, ktoré vopred mierne osoľte a okoreňte.
4. Do zvyšných 100 ml vývaru dajte práškovú želatínu, premiešajte a nechajte napučať. Kastrólik vložte na oheň, zmes mierne zahrejte a stále miešajte, až sa želatína rozpustí. Potom všetko prilejte do teplej zmesi a dobre premiešajte.
5. Vajcia olúpte a 2 ks nakrájajte na kolieska. Formu vyberte z chladničky a pomocou lyžice alebo naberačky vytvorte asi 4 - 5 mm vrstvu samotným nálevom. Snažte sa celú formu potiahnuť. Nechajte asi 3 minúty stuhnúť v chladničke a potom do spevneného základu vytvorte ľubovoľnú dekoráciu. Zvyšok vajec rozkrájajte a pridajte k základu. Ak ingrediencie držia na svojom mieste, opatrne dolejte zvyšok vytvorenej zmesi. Aspik vložte do chladničky a nechajte chladiť, najlepšie do druhého dňa.
Mäso a vývar si pripravte deň vopred. Vychladené mäso sa potom dobre krája na kocky a vaše dielo bude úhľadnejšie. Vývar, ktorý získate, by mal byť sám o sebe taký ochutený, ako by bol pripravený na jedenie. Tento aspik by si mal zachovať mäsovú chuť. Snažte sa však vyvarovať pridaniu bujónovej kocky. Výsledok vždy zafarbí a znepriehľadní.
Formu som najprv potiahla trochou aspiku, ktorý je doteraz veľmi tekutý a je súčasťou mäsovej zmesi v miske. Nie je to príliš vidieť, ale je tam; plátky vajec a hrášok sa už pekne usádzajú napevno. Potom už len voľne a pomaly pridám celú zmes. Aby kúsky mäsa a zeleniny boli v tekutine pekne rozložené, pomáham si špajdľou. Ak dodržíte množstvo ingrediencií, ktoré odporúčam, formu presne zaplníte až po okraj.
ZÁKLADNÉ ASPIKOVÉ KÚZLO - Aby bol aspik zrkadlovo lesklý, musí byť na povrchu neporušený. Práve preto je potrebné vytvoriť prvú vrstvičku bez prímesi ingrediencií. Jednoducho povedané – nemali by sa dotýkať povrchu formy, ale schovať sa pod aspik. Akonáhle vytvoríte tento „obal”, zostávajúca náplň už povrch neohrozí. Tiež sa aspik lepšie vyklopí z formy von.
Srnčí chrbát zafungoval perfektne, vyklopil svoj ťažký obsah bez úhony. Stačilo ho nechať štvrť hodinky v izbovej teplote. Aspik si určite niekedy urobte, napríklad aj z menšieho množstva ľubovoľných ingrediencií. Je to perfektný spôsob, ako využiť zvyšné mäso alebo zeleninu, ktorú tak zmysluplne uplatníte.