Bazové želé + tlač valčekom

Prestieranie s vrtuľkami
19.5.2024
Ako rýchlo zaspať?
24.5.2024

To sa tak niekedy stáva. Máte tvorivú náladu a zmotajú sa vám dva nápady dohromady. Chcela som potlačiť látku na obrus a do toho dozrela bazy. Čo skôr? Zaváranie nepočká.

Takže vám najskôr predložím recept na bazové želé s jabĺčkami. Je chutné a zdravé a keď neprepásnem správne obdobie, robím ho každý rok. Žemľa s maslom a lyžicou zlatistého želé príde v zime na chuť. Ak sa zimy dočká...

Kvety bazy zbieram rozkvitnuté len napoly. Aj tak moja alergická časť rodiny v tejto dobe opúšťa kuchyňu, ale ja si to popoludní užívam medzi hebkými kvetmi bazy. Kus bieleho plátna, cez ktoré pasírujem základ na želé, priamo nabáda k tomu, aby ste vzali do rúk štetec a farbu a pokúsili sa o zaujímavý vzor. Pretože som mala po ruke embosovací valček na marcipán, vyskúšala som ho na zvyšku látky. Je síce určený na vytvorenie reliéfu do cukrárskej hmoty, ktorou potom môžete potiahnuť luxusnú tortu alebo napríklad sušienky, ale perfektne poslúžil. Večer bolo na stole želé aj nový obrus. Vezmem to poporiadku.


BAZOVÉ ŽELÉ S JABLKAMI

Príprava: rozložiť do 2 dní

  • 1 kg pevných jabĺk
  • 1 bio citrón, kôra a šťava zvlášť
  • 30 kvetov bazy, nie príliš rozkvitnutých
  • 1,75 l vody
  • želírovací cukor, dávkovanie v texte

1. Jablká umyte a nakrájajte na hrubé kúsky aj so šupkou a jadrovníkmi. Vložte ich do veľkého hrnca, pridajte nakrájanú kôru z citróna (citrón najprv vytlačte a šťavu odložte do chladničky na druhý deň) a pridajte neopláchnuté kvety bazy. Všetko priveďte do varu, a bez pokrievky varte tak dlho, kým nie sú jablká rozvarené.

2. Trochu vychladnutú zmes vyklopte do sitka nad ďalší hrniec a nechajte voľne pretekať. Tiež môžete z vychladnutej zmesi odstrániť kôru a zvyšok rozmixovať. Nechajte v chlade do rána vykvapkať.

3. Druhý deň šťavu preceďte cez plátno, odmerajte a zahrejte. Pridajte odloženú citrónovú šťavu a zmes sprudka 10 min povarte. Potom pridajte želírovací cukor – vždy na 500 ml tekutiny 500 g cukru – zmiernite var a nechajte prebublávať ďalších 15 min, kým želé nezačne hustnúť.

4. Želé dajte 10 min chladnúť a naplňte ním čisté a suché poháre. Dobre ich uzavrite, otočte hore dnom a nechajte aspoň 6 hodín v chlade. Želé lepšie stuhne.


TLAČ NA LÁTKU POMOCOU EMBOSOVACIEHO VALČEKA

Plastický povrch valčeka má za úlohu zaboriť sa do marcipánu alebo do fondánu a zanechať za sebou krehké línie vzoru. Pri tlači na látku je potrebná širšia stopa, ale ide to. Valček nepruží, látku som si teda podložila vrstvou novín, aby materiál trochu spolupracoval. (Pozor však, keď zvolíte vyššiu vrstvu, napr. froté uterák, zaboríte sa príliš a vzor rozmažete.) Farba na odtlačok vystačí iba na jedno otočenie, takže som tomu prispôsobila aj návrh vzoru a pracovala som s menšími plochami. Tie musia tiež zodpovedať šírke valčeka.

Čo na to budete potrebovať:

  • 80 × 80 cm bieleho bavlneného plátna
  • 3 odtiene textilných farieb, napr. Art e Miss
  • 3 kuchynské hubky
  • plochý štetec
  • lakovnícku pásku
  • papier na pečenie
  • valček na marcipán
  • šijacie potreby

Látku treba vypnúť. Prilepte ju lakovníckou páskou k podložke (nezabudnite na vypodloženie novinami) a podľa pravítka si obyčajnou ceruzkou ľubovoľne rozčleňte plochu na nepravidelné úseky (väčšinou vyjdú trojuholníky a štvoruholníky). Potom si vymedzte plochu pomocou pásky a kusov papiera na pečenie. Ten ochráni susedné plochy (viď vľavo a vpravo), na ktorých budú neskôr ďalšie odtiene farieb. Plochým štetcom natupujte suchý povrch hubky (mokrý by farbu vtiahol dovnútra) a farbu preneste ľahkými dotykmi na valček. Farba je hustá, ale nerieďte ju vodou. Na malých hranách valčeka by jej potom prišlo príliš málo.

Prvá farba – tlač zelenou. Otočením valčeka otlačte dekor na vymedzenú plochu látky. Tu smeroval valček vodorovne od ľavej pásky smerom doprava. V každom úseku však môžete pokračovať iným smerom. Predstavte si vždy smer valčeka, pretože pod rôznymi uhlami môže dôjsť k nedotlačeniu plochy v krajoch, pretože valček na ňu nedosiahne. Musíte pracovať citom a s rozmyslom. Farba rýchlo schne, takže ju nechajte trošku zaschnúť a potom opatrne zlúpnite papier na pečenie s páskou. Vymedzte ďalšiu plochu a rovnakým spôsobom pokračujte. Pracujte radšej na opačnom konci látky, pretože pásku treba nalepiť aj na susednú plochu, ktorá už môže byť potlačená; farba na nej by mala byť zaschnutá.

Farby nechajte niekoľko hodín schnúť. Následne ich zafixujte zažehlením (prípadne podľa rady výrobcu iného druhu farieb). Tkaninu žehlite po rube minimálne 5 minút teplotou nastavenou na bavlnu. Nakoniec obrus olemujte na stroji dvojitou podhnutou záložkou.

Drobné rady:

  • Ak si chcete prácu zjednodušiť, potlačte tkaninu náhodne, jednoducho, ako vás napadne. Ak využijete sútlač farieb, vrstvite cez seba dva alebo všetky tri odtiene rôznymi smermi.
  • Tlač valčekom vychádza dobre na papieri. Môžete si tak zhotoviť originálny darčekový papier, napr. v zhode s nazdobenou marcipánovou tortou.
  • Pri dlhodobejšej práci s valčekom dôjde k tomu, že sa farba trošku zapustí do povrchu alebo spojov valčeka. Valček potom dobre umyjete, ale radšej s tým počítajte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *