Hruškový džem s karamelom

Ako efektívne sušiť bielizeň na šnúre aj v sušičke, aby netrpela ona ani vy?
9.10.2024

Horúce leto sa postaralo o hojnú úrodu ovocia a zeleniny. Ak máte nejaké prebytky, rýchlo si ich schovajte pod viečka na zimu!

Pre všetkých priaznivcov úchvatne krásnych hrušiek tu mám opäť trochu iný recept. Džem s kúskami ovocia, ktoré dostane výraznejšiu farbu a chuť vďaka cukru spracovaného na karamel. Zabývala som ho v elegantných pohároch s klipovými uzávermi, ktoré inak s obľubou používam na uskladnenie suchých potravín. Väčšie, litrové poháre, sú ideálne na sušené jabĺčka, zásoby domácich rezancov alebo napečených sušienok. Perfektne tesnia, ale môžete dať prednosť aj zaváracím pohárom s tradičnými viečkami. Stačí si iba vybrať.

02

HRUŠKOVÝ DŽEM S KARAMELOM

Príprava: 1 hodina * Získate: 4 stredne veľké poháre

  • 1 000 g hrušiek, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 250 g krupicového cukru na karamel
  • 150 ml čistej jablčnej šťavy
  • ½ lyžičky škorice
  • 300 g krupicového cukru na želírujúcu zmes
  • vrecko Želírky, 40 g
  • šťava z 1 citróna 

1. Hrušky očistite, nakrájajte na malé kocky a zvážte.

2. Do hrnca s hrubým širokým dnom dajte 250 g cukru a na strednom plameni ho nechajte pomaly rozpúšťať. Občas zamiešajte a strážte. Najprv sa nič nedeje, ale potom sa cukor začne rozpúšťať na karamel.

3. Akonáhle vznikne hladký a zlatý karamel, ihneď do neho opatrne (karamel je horúci) prilejte jablkovú šťavu a pridajte 2 hrste hrušiek. Buďte pozorní a opatrne miešajte. V okamihu, keď sa karamel rozvarí do šťavy, pridajte aj zvyšok ovocia a škoricu. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu a varte 10 minút.

4. Zmäknuté ovocie v hrnci asi z polovice rozmixujte ponorným mixérom, druhú časť ponechajte tak a pridajte druhý diel cukru so zamiešanou želírkou. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu a varte ešte 5 minút. Pred koncom varu pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a odstavte.

5. Džem dajte do nahriatych sterilizovaných pohárov, uzavrite ich a na 10 minút otočte hore dnom.

Nie, tu nie je žiadny alkohol, v pohári je iskrená 100% jablčná šťava. Pokiaľ ste práve vo veľkom zaváraní a odšťavujete jablká, je to ideálne. Ak nie, kúpte kvalitnú jablčnú šťavu v obchode. Citrón pridávam do džemu pre chuť pred ukončením. Želírovacia zmes síce obsahuje kyselinu citrónovú, ale citrónová šťava vždy napomôže správnemu tuhnutiu.

Karamel pripravujte priamo v hrnci, v ktorom džem dokončíte. Beztak potrebujete široké dno, aby sa cukor rozprestrel a mohol sa ľahšie rozpustiť. Ak použijete hrniec s nepriľnavým povrchom, karamel, ktorý sa rád pripaľuje, sa v ňom bude správať úplne vzorne.

Keď hrušky zmäknú, odhrniem ich časť stranou, a zhruba polovicu ovocia rozmixujem ponorným mixérom. Potom pridám zvyšok cukru, do ktorého treba zapracovať želírku a zmes ešte chvíľu povarím. Na vychladenom tanieriku prevediem želírovaciu skúšku, pridám citrónovú šťavu, a keď je všetko ok, džem poputuje do nahriatych pohárov.

záruka úspechu

  • Ak hľadáte spoľahlivý želírovací prostriedok, potom odporúčam vyskúšať Želírku (Benkor). Obsahuje iba pektín, cukor a kyselinu citrónovú, teda presne to, čo pre dobrú kuchyňu potrebujete. Je úplne bez konzervačných prísad.
  • Aby nedošlo k znehodnoteniu spracovaných potravín, je potrebné zachovať pri práci maximálnu čistotu. Poháre sterilizujte nasledujúcim spôsobom: Čisté poháre vložte do veľkého hrnca, ponorte ich pod horúcu vodu a nechajte ich 10 minút vyvárať; potom ich vyberte z vody, vylejte ju a postavte ich hrdlom dole na čisté utierky. Nechajte ich dokonale vykvapkať. Neutierajte ich a nesiahajte do nich. Ešte teplé ich naplňte. Podobne vyvarte viečka aj gumové tesnenia.
  • Aby viečka tesnili, snažte sa nezakvapkať okraje pohárov. Ak sa tak stane, utrite ich čistou papierovou utierkou a až potom uzavrite. 
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *