Jarné bylinkové žemle

Ako pestovať kávovník v kvetináči
25.4.2025

K jarnej kuchyni patria bylinky. Nebojte sa ich pridať priamo do cesta. Chrumkavé žemličky potom chutia úžasne aj samotné. Skvele si budú rozumieť len s maslom alebo jednoduchou tvarohovou nátierkou s pažítkou. Tie najjednoduchšie chute totiž bývajú často tie najlepšie. Až sa zahryznete do vlažnej chrumkavej žemle, už budete myslieť na to, že chcete zjesť ďalšiu.

Bylinky môžete pestovať aj v najmenšom byte. Úplne im stačí kvetináč na parapete alebo kvetináč na balkóne. Vytvoriť z nich môžete dokonca malú záhradku, ktorá sa stane príjemnou dekoráciou. Akonáhle sa naučíte variť s čerstvými bylinkami, už sa ich nevzdáte. Čerstvé bylinky prepožičiavajú pokrmom chuť, vôňu a pomáhajú upevniť naše zdravie.

Jarné bylinkové žemle2

BYLINKOVÉ ŽEMLE

Doba prípravy: 30 minút + kysnutie
Doba pečenia: 25 minút

Ingrediencie na 6 kúskov

15 g droždia

½ lyžičky cukru

180 ml vlažného mlieka

300 g hladkej múky

1 lyžička soli

1 lyžička najemno nakrájanej petržlenovej vňate

1 lyžička najemno nakrájanej pažítky

¼ lyžičky najemno nakrájaného tymianu

Môžete navyše pridať ½ lyžičky nakrájanej bazalky alebo oregana

40 g zmäknutého masla

Olej na potretie

Soľ na posypanie

Jarné bylinkové žemle3

Základom sú čerstvé bylinky

Droždie rozdrobte do mištičky a posypte cukrom. Zalejte vlažným mliekom, pridajte ešte lyžičku múky a premiešajte. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Bude to trvať asi 15 minút.

V mise premiešajte múku so soľou a nakrájanými bylinkami. Vlejte vzídený kvások, pridajte zmäknuté maslo a zarobte cesto. Ideálna doba zarábania je 10 minút. Lepok sa potom krásne uvoľní a cesto bude pekne pružné, hladké a po upečení krásne nadýchané, vláčne a kypré. Cesto v mise zakryte utierkou alebo fóliou a nechajte hodinu kysnúť.

Jarné bylinkové žemle4

Nemusíte nič pliesť, stačí párkrát narezať

Vykysnuté cesto preložte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu. Rozdeľte na 6 rovnako veľkých častí. Z každého kúska cesta vytvorte bochník. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie.

Každú hrudku potrite trochou oleja a nechajte 15 minút kysnúť.

Nakysnuté bochníky hore dvakrát alebo trikrát narežte nožom. Ľahko posypte soľou.

Jarné bylinkové žemle5

Chlebník vám pomôže udržať pečivo dlhšie čerstvé

Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C 25 – 30 minút pokiaľ nie sú na povrchu zlaté a chrumkavé. Potom nechajte vychladnúť na mriežke. 

Chlebníky ponúkame z rôznych materiálov a s rôznymi vzormi

Tipy na domáce pečivo

 

PRIPRAVILA PRE VÁS

Martina

zo Zdravo živená


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *