Korok je dekoratívny, vytvorte si napríklad srdce zo špuntov

Ako darovať hrnček alebo darčeky z lásky
5.3.2024
Bábovková roláda s mäsom a hubami
13.3.2024

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV IX

Korok za nami pricestoval zo západného Stredomoria, kde svoje materské stromy chráni pred požiarmi, stratou vody i pôsobením baktérií. Využíva sa do posledného kúsočka v celom rade odvetví. Ani my ho nevyhodíme.

Ódu na korkové zátky už som na našich stránkach opakovala viackrát. Nie som sama, koho láka schovať do zásuvky každý špunt, ktorý prejde domácnosťou. Túto zbierku som získala od kamarátov, pretože keď si zmyslíte, že si zo zátok niečo vyrobíte, chvíľku trvá kým ich nazhromaždíte. Korok neprepúšťa vodu ani vzduch, a tak niet divu, že stráži dozrievanie dobrých vín. Ak máte okolo seba vyznávačov bieleho alebo červeného moku, neváhajte sa ich opýtať, či vám so zbierkou nepomôžu :o)

Korok je surovinou známou od dávnych čias. Dodnes sú na území Číny, Egypta či z oblasti Perzie nachádzané fragmenty obuvi, rybárskych plavákov, strešných krytín a ďalších predmetov každodenného používania. Korkové zátky do amfor a sudov s vínom sa našli aj v ruinách Pompejí. Pozoruhodná stálosť tohto prírodného materiálu je výnimočná a to nehovoríme o ďalších vlastnostiach, pre ktoré je korok využívaný v nábytkárstve, stavebníctve, rôznych športoch, v letectve a plachtení, pri výrobe hudobných nástrojov, v obuvníctve a pod. Domovom korkového duba, z ktorého je korok získavaný, je Portugalsko, pričom množstvo vyprodukovanej suroviny tvorí viac ako polovicu svetovej produkcie. Len sa doma rozhliadnite - určite máte z korku všeličo - pripomeniem napríklad prestieranie, korkovú podložku na jogu, podlahovú izoláciu alebo nástenku. 

ČÍM VIAC ZÁTOK, TÝM VÄČŠIE SRDCE

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU SRDCA

Tentoraz sľubujem minimum prostriedkov. V podstate vám postačia korkové zátky a lepidlo, a potom ešte pár sprievodných materiálov. Veľkosť srdca bude samozrejme závisieť od počtu nazhromaždených špuntov od vína. Pekne pôsobí mix od červeného a bieleho vína, kedy sa v mozaike začnú dopĺňať rôzne zafarbené konce. Len jedno musíte oželieť - na zátkach je najzaujímavejšia ich potlač, a tá tentoraz zostane schovaná. Vynikne iba pri bočnom pohľade na vašu skladačku, tak si na kraje ponechajte tie najkrajšie. Na srdce široké 30 cm a vysoké 26 cm budete potrebovať:

  • 120 - 130 ks korkových zátok
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • kartón na výrobu šablóny
  • ceruzku, nožnice
  • veľkú pracovnú podložku alebo baliaci papier
  • ľubovoľný počet háčikov
  • povrázok na zavesenie
SKLADAJTE PODĽA ŠABLÓNY

ZÁTKY BY MALI MAŤ PRIBLÍŽNE ROVNAKÚ VÝŠKU

S týmto úskalím som na začiatku práce nepočítala. Aby srdce vyzeralo krásne aj z boku, je potrebné získať štuple s rovnakou výškou, alebo skracovať a upravovať, čo znamená veľké úsilie. Najčastejšie narazíte na zátky vysoké 4,5 - 5,5 cm, súdiac podľa toho, že som ich získala najviac. Centimetrový handicap sa celkom dobre stratí, ale zátok musíte mať naozaj veľa, aby ste si mohli dovoliť vyberať. Toto šťastie som mala. Mnoho zátok meria iba 3,5 cm, a treba ich vyradiť, tie najdlhšie treba skrátiť, takže si k práci povolajte niekoho silného a šikovného, ​​kto sa neporeže.

1   Najprv si vyrobte šablónu z pevného kartónu. Tvar aj veľkosť je na vás. Vystrihnite ju a položte na pracovnú podložku. Moja šablóna je veľká 30 × 26 cm.

 Skladanie zátok je absolútne kreatívne. Ide o to, aby sa štuple na viacerých miestach dotýkali a mohli ste ich spájať lepidlom. Veľakrát je potrebné ich skupenstvo ľahko navoľniť, medzery medzi štupľami sú potom nepravidelné. Pretože som v mozaike hľadala nejaký poriadok (vôbec tam nemusí byť a skladať možno náhodne) vytvorila som si kolmú stredovú os, ktorá mi pomáhala srdce vytvarovať zrkadlovo.

3   Osvedčilo sa mi skladať od spodnej špičky a od stredovej osi na jednu zvolenú stranu. Určite si nájdete svoj spôsob, ale ja som si vždy zlepila k sebe 2 zátky a pripojila ich k rozrastajúcemu sa celku. Pozor na prsty, často sa horúcemu lepidlu neubránite.

4   Po vytvarovaní jednej polovice srdca pokračujte zrkadlovo na druhú stranu. Nevadí, keď kontúra srdca bude trochu krivolaká, záleží na zvolenom tvare šablóny. Pri práci ľubovoľne striedajte ružovkastý a čistý korok, otvory po vývrtke nevadia, vo výsledku pôsobia dekoratívne.

 Nakoniec zalepte do medzier medzi zátkami háčiky na zavesenie drobných predmetov a z rubu prilepte povrázok na upevnenie srdca na stenu.

SRDCE PRIPEVNITE NA STENU

Korkové srdce získalo svoje miesto v kuchyni. Môžete ho využiť ako nástenku na odkazy, háčiky poslúžia na umiestnenie drobností, ktoré sa v kuchyni neustále strácajú. V každom prípade vyrobíte objekt, ktorý upúta pozornosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *