Žemličky s kockou syra

Twister quiche
30.7.2021
Pohodlie na lôžku pre noc aj deň
6.8.2021

Vôňa čerstvého pečiva ma vracia do detstva...

Patrila celkom výnimočne malým pekárňam, ktoré sme s rodičmi navštevovali na dovolenkách. Hotelové raňajky s karlovarskými rožkami, šišky z mliečnych barov z malých námestí aj jahodový koktail s ešte teplými makovkami, navždy patria k nezabudnuteľným chvíľam. Inak nám obchody ponúkali od Šumavy k Tatrám rovnaké gumové rožky a to sme na ne ešte stáli frontu.

Aj teraz, keď zavonia z kuchyne vôňa pečiva, som stratená. Často si pochutnáte viac, než na sladkostiach. Čerstvo upečené žemličky, hrčky, pletenky a spol., patria k onomu druhu kuchtenia, pri ktorom nie som lenivá siahnuť po zástere. Domáce pečivo pečiem zvyčajne vtedy, keď plánujem domácu paštétu, naložený syr a iné dobroty. Keď už si s nimi dám prácu, chcem mať tie svoje chute pekne pohromade.

Pokiaľ jeme žemličky len tak - k bylinkovému maslu alebo zeleninovému šalátu, potom do nich strčím kocku syra. Cesto sa tak ochutí a pečivo, ktoré je najlepšie teplé, je zaujímavejšie. Dajte pozor len na jednu vec - syr dokáže byť chvíľu horúci. Než vychladne, potešte sa pohľadom na krásnu ošatku, v ktorom je možné žemličky servírovať. Inak v nich taktiež môžete nechať kysnúť chlieb.

ŽEMLIČKY S KOCKOU SYRA

Príprava: 20 minút + kysnutie + dokončenie 40 minút * Získate: 15-17 ks, záleží na veľkosti

cesto

  • 3 1/2 šálky hladkej múky
  • 10 g sušeného droždia
  • 1 celé vajce + 1 prešľahané vajce na potretie
  • 1 šálka teplého mlieka
  • 1/3 šálky oleja
  • 1 lyžička soli
  • 150 g syra Madeland alebo Leerdammer

na posypanie

  • hrubá soľ
  • sezamové semienko

1.Múku preosejte do robota a zamiešajte do nej droždie. Pridajte celé vajce, mlieko, olej a soľ. Spracujte vláčne cesto a presuňte ho do väčšej misky.

2.Cesto prikryte utierkou a nechajte 45 minút v teple kysnúť.

3.Medzitým si pripravte kocky syra a sezamové semienko na posypanie žemlí.

4.Vykysnuté cesto presuňte na dosku, vytvorte šišku a rozkrájajte ju na rovnomerné kúsky. Každý kúsok vezmite do dlane, vytvorte v ňom jamku a vtlačte do neho kocku syra. Rukami vytvorte guľatú hrčku a odložte ju na plech vyložený papierom na pečenie.

5.Žemle nechajte ešte chvíľu kysnúť, potom ich potrite prešľahaným vajcom a posypte sezamovými semiačkami a kryštálikmi soli (nie je nutné, syr je výrazný).

6.Pečte doružova v rúre vyhriatej na 200 °C počas 15-20 minút.

S cestom sa pracuje pekne, nijako zvlášť nelepí a stále kysne pod rukami. Samo o sebe nie je nijako chuťovo výrazné, žemličkám dodá dôraz až syr.

Kocky syra môžu byť väčšie. Balenie žemličiek vám bude pripomínať prípravu kysnutých knedlí. Teda nič nového a zložitého. K posypaniu samozrejme môžete použiť mak, rascu, skrátka svoje obľúbené kombinácie. Tu vidíte, ako cesto stále kysne – prvá žemlička (hore) už kysne, ostatné budú doháňať.

Je napečené, ešte fúkať. Teplá jemná žemľa čaká na skvelú letnú večeru. Odporúčam kombinovať s paradajkami a cesnakovým dipom. Dobrú chuť!

Na tieto ošatky nedám dopustiť. Mám len jednu a nechávam v nej kysnúť kváskový chlieb. Pretože sa ošatka skvele čistí, môžem ju v medzičase používať na servírovanie. Vyberte si z niekoľkých typov i veľkostí. Tú úzku a dlhú odporúčam napríklad na pečenie olivovej ciabatty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *