Ježkovia pečení i nepečení

6 nápadov na adventnú výzdobu
27.11.2024
Aranžmán na mesiac december: svietiaca vianočná hviezda
4.12.2024

Vianočné sviatky chystáme predovšetkým deťom. A tak je tomu aj s pečením. Aspoň jedny cukrovinky napečte – alebo vymodelujte – len pre nich.

Už budúci týždeň príde Mikuláš! Deti sa tešia na nádielku a väčšina mamičiek začína piecť. Je to magický dátum, kedy sa kuchyňa vyhreje do noci bežiacou rúrou a všade sa rozvonia vanilka. Čarovný čas.

Ovocie a kupované maškrty na nádielku môžete rozšíriť aj vlastnoručne pripravenými cukrovinkami. A nie hocijakými. Deťom sa zavďačíte domácimi perníčkami, napečte zasnežené muffiny, pustite sa do originálnej čokolády alebo vyrobte obľúbené cake pops. Tiež drobné pečivo možno naaranžovať do krabičky.

Môj zámer smeroval jednoznačne k tvarom vymodelovaným z mandľového marcipánu. Nepoznám nikoho, kto by ho nemal rád. Voňavé cesto skladajúce sa z mletých mandlí a trošky cukru má lahodnú chuť a dobre sa s ním pracuje. Samozrejme si môžete kúpiť aj mandľový marcipán hotový, pokiaľ vás neodradí jeho vyššia cena. Podiel blanšírovaných mandlí by mal spĺňať 50 %. Naše babičky si robievali marcipán doma už od čias Rettigovej. Možno si spomínate na dvojfarebné hríbiky, ktoré nechýbali na vianočnom stole mnohých domácností. Marcipán ide dobre zafarbiť potravinárskymi farbami, ale úplne postačí, keď jeho charakteristická smotanová farba vynikne vedľa časti hmoty zafarbenej kakaom.

Ako spojivo mletých mandlí a cukru sa pridáva iba surový bielok. Aby ste predišli nechceným zdravotným komplikáciám, ktoré môžu surové vajcia zapríčiniť, odporúčam použiť bielok pasterizovaný (o pasterizácii viac TU). Zakúpiť možno aj vaječné sušené pasterizované bielky doplnené vodou (cukrárske pomôcky, Dr. Oetker a pod.). Pokiaľ s mandľovou hmotou nemáte skúsenosť, ponúkam riešenie v podobe receptu na pečených ježkov so schovanou mandľou v brušku. Vyberte si!

MANDĽOVÁ HMOTA BEZ PEČENIA

Základný recept vychádza z pomeru 1 podiel mandlí: 1 podielu cukru - čím viac mandlí sa vám podarí zapracovať, tým lepšie, môžu to byť aj necelé 2 diely

  • 130 g práškového cukru, preosiateho
  • 130 až 200 g blanšírovaných mandlí, jemne mletých
  • štipka soli
  • 1 bielok
  • štipka kakaa

Na dokončenie

  • čokoláda rozpustená vo vodnom kúpeli
  • kokos, jemne mletý

1. K mletým mandliam pridajte plnú lyžicu cukru a zmes rozmixujte.

2. Pridajte zvyšok cukru a soľ, bielok našľahajte malou metličkou do riedkej peny a primiešajte ho k základu. Ideálne všetko spracujte v robote. Akonáhle sa hmota spojí, z marcipánu oddeľte malú časť a zafarbite ju kakaom. Zo zvyšku vytvorte valček, zabaľte ho do fólie a obe hmoty nechajte odležať v chladničke. Najprv je povrch lepkavý, ale po stuhnutí sa s hmotou bude pracovať lepšie.

3. Druhý deň zo svetlého marcipánu vytvarujte telíčka ježkov, budú pripomínať kvapku so zdvihnutým ňufákom. Chrbát polejte rozpustenou čokoládou a po krátkom zaschnutí povrch posypte kokosom. Z tmavej hmoty vytvarujte ňufáky, malé oči a ježkov dokončite.

MASĽOVÉ MANDĽOVÉ CESTO NA PEČENIE

  • 100 g polohrubej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 20 g mandlí, jemne mletých
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 70 g masla
  • hrsť mandlí

1. Múku a cukor preosejte do robota, pridajte mleté ​​mandle, prášok, vajcia a na kocky nakrájané studené maslo. Hnetacím hákom vypracujte hladké cesto. Akonáhle sa vytvoria gule, dajte cesto do fólie a v chladničke ho nechajte odpočinúť aspoň hodinu.

2. Potom cesto rozdeľte na malé kúsky, asi 3 × 4 cm, do každého vložte mandľu a vytvarujte kvapkovité telíčka. Odkladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Tvary upečte v predhriatej rúre na 170 °C dozlatista. Ježkov dokončite rovnakým spôsobom ako pri predchádzajúcom recepte, iba oči a ňufáčik namaľujte čokoládou pomocou špajle.

NEPEČENÍ AJ PEČENÍ...

Nájdete ich hneď - na obrázku so svorkou ježkov z mandľovej hmoty nájdete aj pečivo z rúry, je to malá ukážka na tanieriku. Pečené cesto je krehké okamžite, ale najlepšie bude aspoň týždeň rozležané. Ježky nepečené buď hneď zjedzte počas Mikuláša, alebo ich schovajte do krabice na suché miesto, pretože marcipán dokáže zvlhnúť. Skladujte ich v chlade pri teplote do 20 °C. 

TIPY:

  • Mandle na marcipán treba blanšírovať, aby ste ich zbavili šupiek. Robím to tak, že mandle zalejem vrelou vodou, a akonáhle sa do nej dajú ponoriť prsty, každú mandľu ľahko stiahnem, pretože šupka sa okolo nej odfúkne.
  • Mandle pomeľte až po vychladnutí, ak máte mlynček na mak, použite ho a mandle pomeľte s trochou cukru. Môžete tiež využiť tzv. mandľovú múku, sú to blanšírované mandle namleté ​​a pripravené na použitie.

NEPEČENÍ JEŽKOVIA

Marcipánové pečivo ľahko vyschne, takže ho neschovávajte príliš dlho. Ak si prajete vytvoriť marcipán farebný, roztlačte ho dlaňami na placku, doprostred kvapnite kvapku potravinárskej farby alebo kakao (viď ňufáky a oči) a prstami surovinu zapracujte, až bude hmota dokonale prefarbená.

 

patrí neodmysliteľne k tradícii. Atraktívne ponožky na spanie zateplené baránkovou kožušinou budú pekným darčekom nielen pre vaše deti. Ešte máme veľa vzorov, tak sa nezabudnite mrknúť na náš e-shop!

JEŽKOVIA Z RÚRY

S tvarovaním surového cesta sa príliš netrápte. Cesto, z ktorého pečivo pečie, je dosť maslové, takže v rúre sa rozleje do šírky. Aj keď sa snažím vytvoriť špicaté ňufáky, ježkovia sa pekne zaguľatia. Nezabudnite dovnútra každej kôpky vtlačiť celú mandľu, dobre sa prepečie a cesto ochutí. Nemusíte sa ani snažiť o rovnomerné kúsky, rodina ježkov pôsobí roztomilo, keď je rôznorodá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *