Klasické sadlové bochníčky s lekvárom

Mikulášske darčekové vrecúška
Mikulášske darčekové vrecúška
15.11.2025

Niekto každý rok pečie niekoľko rovnakých druhov cukroviniek, niekto každý rok časť s obľubou obmieňa. Ak sa na niečo nové chystáte, rozhodne zvážte aj klasické sadlovky. Oceníte ich nielen s ohľadom na tohtoročné ceny masla.

V prvom rade varujem, že kto nemá rád naozaj sladké kúsky, tomu sadlové bochníčky najskôr nezachutia. Naša rodina sa kvôli tomu pri ich ochutnávaní rozštiepila na dva nezmieriteľné tábory: časť nevie, kedy prestať, druhá časť ich odmieta, že vraj je to sladké až príliš. Intenzitu sladkosti môžete samozrejme trochu regulovať použitím kyslejšej marmelády, čisto sladkú bez kyslých tónov tentoraz radšej vynechajte. :-)

Príprava: 20 minút + 12 minút pečenia + 2 hodiny odležania
Získate: zhruba 60 kúskov

  • 135 g sadla
  • 170 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • marmeláda na naplnenie
  1. Recept je tentoraz extrémne jednoduchý. Mäkkú masť nakrájajte na kocky, pridajte múku a oba druhy cukru a vypracujte hladké jednoliate cesto, v kuchynskom robote je hotové asi za 3 minúty.
  2. Cesto uložte do vrecka alebo fólie alebo v mise priklopte pokrievkou, aby neosychalo, a nechajte asi 2 hodiny odležať v chlade.
  3. Rúru rozohrejte na 170 °C. Z cesta uždibujte kúsky, z ktorých v dlaniach uváľajte guličky s priemerom asi 1,5–2 cm. Tie klaďte s dostatočnými rozostupmi vedľa seba na plech. Nakoniec do ich stredu urobte opačným koncom hrubej varešky hlbokú jamku. Pečte asi 12–15 minút do ružova.
  4. Bochníky nechajte vychladnúť na plechu a rovno plňte marmeládou: najlepšie to ide cukrárskym vreckom.
Klasické sadlové bochníčky s lekvárom3

Najzábavnejšou fázou prípravy je vytláčanie jamiek do guličiek. Tie je potrebné urobiť naozaj až skoro naskrz – počas pečenia cesto dosť nadobudne a keby jamky neboli hlboké, úplne by zmizli. A keby nebola jamka, nebolo by kam dať marmeládu a je to práve tá marmeláda, ktorá ich robí tak krásnymi! Aby sa vareška na cesto nelepila, môžete ju tu a tam najskôr omočiť v troche cukru alebo múky.

Klasické sadlové bochníčky s lekvárom4

PLNENIE IDE NAJRÝCHLEJŠIE CUKRÁRSKYM VRECÚŠKOM

Celú strednú školu som nedeľu trávila na popoludňajšej smene v pekárni s ručnou výrobou – a každoročne pred Vianocami mi tam rukami prešli desiatky a možno aj stovky kíl cukroviniek (naozaj nepreháňam :-)) a naplietla som desiatky vianočiek. A práve tam som sa naučila prakticky všetko plniť cukrárskym vreckom: je to rýchle, pohodlné, nikde nie je neporiadok a výsledok je krásne úhľadný. Plnili sme takto buchty, koláče aj pečivo.

Jediná obtiaž pri použití vrecka je jeho plnenie, tekutejšie náplne – ako napríklad marmeláda – totiž rady pretekajú. Spodnú časť vrecka s odstrihnutou špičkou uzavrite kolíčkom alebo svorkou na vrecká, hornú, širokú časť narolujte na vysoký pohár, napríklad polliter. Teraz vrecko pohodlne naplňte a až tesne pred plnením špičku uvoľnite.

Klasické sadlové bochníčky s lekvárom6

HORÚCA KÁVA, SLADKÉ CUKROVINKY

Po naplnení bochníčky môžete buď rovno zjesť, alebo ich nechajte tak hodinku dve odležať, aby sa do nich marmeláda pekne vsiakla, než ich budete skladať do krabice a ukladať do chladu, než príde ich čas. Ak by ste ich skladali ihneď, marmeláda sa rozmaže. A k tej okamžitej konzumácii, ktorá je minimálne na ochutnanie, ako sa vám to podarilo, nutná, vrelo odporúčam šálku silnej, nesladenej kávy pripravenej napríklad z moka konvičky alebo cafetiéry, k tomuto sladkému kúsku sa perfektne hodí.

Na čom tento rok pečivo servírovať?

Ďalšie triky na pečenie cukroviniek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *