Mikulášske darčekové vrecúška

Ako skladovať oriešky alebo antistresový darček zo špajze
3.12.2020
Orechy s tromi náplňami
9.12.2020

Asi by som skôr mala povedať krabičko-vrecúška. Vrecko je totiž niečo, čo sa dá zviazať alebo pokrčiť. Ale napadlo ma vytvoriť vrecúško z kartónového papiera tak, aby bolo pevné a samostatne stojace.

Potrebovala som pekne zabaliť menšie darčeky, dosť krehké, aby hneď neprezradili svoj obsah. Krabičku som po ruke nemala a tak vzniklo darčekové vrecúško. No, nápad tu bol. Ale vlastne som nevedela zložiť vrecúško! Taká obyčajná vec. Nezostalo, než roztrhať jedno desiatové a pozrieť sa na to. Postup som ihneď nafotila, pretože sa vám môže hodiť. Za dverami totiž obchádza Mikuláš...

Vrecká fungujú skvele. Krásne stoja na svojej základni, horná klopa drží uzavretá. Dozdobte ich stuhami, vianočnými ozdôbkami a menovkami. Pre deti som vyrobila ceduľky z obyčajného darčekového papiera. Vystríhala som veselé obrázky a zozadu ich podlepila jednofarebným papierom, aby naň išlo napísať venovanie. Kartónové vrecká využijete na tisíc drobností uvidíte.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Vychádzala som z jednostranne potlačených kartónov. Pri veľkosti hárku 34 × 24 cm bude vrecúško vysoké 17-20 cm, podľa toho, ako ohnete horný okraj. Skladanie ide trošku ťažšie, ako keď skladáte akúkoľvek krabičku. Najdôležitejšie sú dokonale vytvarované hrany. Dosiahnete toho nejakým hladkým, rovným predmetom. Používam kovové pravítko, ktorým niekoľkokrát po hrane prejdem, ale stačí, keď máte po ruke potrebnú plastovú cukrársku stierku. Na vrecúško si pripravte:

  • kartón s vianočnou potlačou veľkosti 34 × 24 cm alebo A4 pre menší balíček
  • kovové pravítko na prehýbanie hrán
  • kvalitnú lepiacu pásku (môže byť aj farebná)
  • obyčajné nožnice a cikcak nožnice
  • stužky a šnúrky ladiace s kartónom

na menovky

  • obrázky vystrihnuté z darčekového papiera
  • jednofarebný papier na podlepenie
  • dierkovačku
  • kancelárske lepidlo

Pri skladaní postupujte podľa nasledujúcich fotografií. Papier skladajte vždy len tesne k sebe (základný tvar i dno) inak sa následne zle prehýba. Zaobstarajte si kvalitnú lepenku, ktorá kartón bez problémov zlepí. Skladačka je veľmi jednoduchá.

POSTUP SKLADANIA VRECÚŠOK

1 Kartón položte na šírku, vertikálne si označte polovicu a obe strany zložte k tomuto stredovému bodu. Hrany sa budú tesne dotýkať.

2 Lepiacou páskou zlepte otvorené časti kartónu. Spodnú časť prehnite nahor vo vzdialenosti 5 cm. Toto je dno, takže ak potrebujete hlbšie, pridajte. Vrecúško potom bude nižšie na výšku, ale bude mať potrebný objem. Snažte sa, aby všetky hrany boli ostro prehnuté.

3 Preloženie roztvorte prstami a na oboch bokoch zložte do trojuholníkov.

4 Obe časti stredového otvoru prehnite smerom na stred. Hrany sa opäť tesne dotýkajú. Lepiacou páskou stred prelepte a krížom aj bočné šikmé hrany oboch klôp. Vznikne pevné dno.

5 Vrecúška otočte na líce a cikcak nožnicami odstrihnite jeho otvorenú časť. Môžete využiť aj nožnice s inými ozdobnými čeľusťami.

6 Prehnutím vytvorte ľubovoľne hlbokú hornú klopu, ktorá vrecúško uzavrie. Vyrobte menovku, navlečte ju na stužku a balíček previažte.

DARČEKOVÉ VISAČKY

Čím krajší papier zoženiete, tým veselšie budú menovky. Vystrihajte ich do tvarov, ktoré obrázky dovolia. Mne sa podarili obdĺžniky, štvorce aj kolieska. Do rovnakého tvaru vystrihnite jednofarebný papier a obe plochy zlepte. Do voľného miesta predurčuje otvor, menovku navlečte na stuhu a upevnite na darček.

Ak by vás zaujímalo, čo som použila miesto mikulášskych metličiek, tak je to na bielo zafarbený čučoriednik.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *