Kura Huli Huli

Zútulňovacia výzva – deň štvrtý
6.8.2025

Leto – obdobie grilovačiek a stretnutí so svojimi blízkymi pod holým nebom, ktoré svojou atmosférou nemá obdobu. Aj preto letné grilovanie milujeme. A čo tiež milujeme, sú samozrejme pokrmy, ktoré na grile pripravujeme. Skúste kura na exotický spôsob – skúste havajské kura huli huli.

Havajské kurča huli huli spája zdanlivo nezlučiteľné ingrediencie, ako napríklad ananásový džús a sójovú omáčku, alebo kečup a sójovú omáčku. Napriek tomu ide o vydarené jedlo, na ktoré budete vy aj vaša návšteva určite radi dlho spomínať. Ako príloha sa tradične podáva jazmínová ryža, ale nič proti vášmu gustu – mäso môžete podávať aj s iným typom prílohy – napríklad s rôznymi druhmi šalátov, pečivom, pečeným zemiakom a kyslou smotanou alebo s grilovanou zeleninou.

Kura huli huli2

HAVAJSKÉ KURA HULI HULI

Ingrediencie na 2 porcie:

Doba prípravy: 20 minút
Doba tepelnej úpravy: cca 10 minút

2 kuracie prsia

60 g kečupu

50 ml ananásovej šťavy

1 lyžica sójovej omáčky

2 lyžičky trstinového cukru

1 lyžička nastrúhaného zázvoru

2 strúčiky cesnaku

1 lyžička jablčného octu

1 lyžička sezamového alebo iného oleja + trochu navyše.

Kura huli huli3

Nebojte sa neobvyklých chuťových kombinácií

Postup prípravy: 

  1. Z kuracieho mäsa odrežte drobný spodný diel. Potom zrežte v najhrubšej časti. Môžete prekrojiť aj na menšie kusy – lepšie a rýchlejšie sa ugrilujú.
  2. V miske premiešajte kečup, ananásovú šťavu, sójovú omáčku, cukor, zázvor, pretlačený cesnak, ocot a olej. Polovicu zmesi odoberte do pohára a uložte do chladničky.
  3. Mäso ponorte do marinády. Misu zakryte a nechajte cez noc marinovať.
  4. Namarinované mäso ugrilujte z oboch strán. Pred tým, než ho stiahnete z grilu, potrite trochou odloženej marinády, ešte krátko opečte a zvyšok zmesi môžete použiť na podávanie. Pokrm sa totiž tradične podáva s jazmínovou ryžou – teda sa omáčka navyše hodí. Pokiaľ nezamýšľate podávať mäso s ryžou, ale inou prílohou, môžete všetku marinádu využiť na väčšie množstvo mäsa a nie je potrebné odkladať časť nabok.
Kura huli huli

Sklenená misa s dobre tesniacim viečkom je na marinovanie ideálna

Najlepšia marináda na grilovanie

Pokiaľ chcete vaše grilovanie posunúť na vyššiu úroveň, marináda je kľúč. Dobre zvolená marináda mäso nielen ochutí, ale aj zmäkčí a urobí šťavnatejším. Na marinovanie sú sklenené misky ideálne. Vďaka dokonalému tesneniu nemusíte mať strach, že sa pachy prenesú do zvyšku chladničky. Navyše sa tiež dobre prenáša na miesto, kde chcete grilovať. Vyhýbajte sa kovovým miskám, ktoré môžu reagovať s kyslými zložkami marinády. Ideálna doba marinovania je cez noc, ale niekedy postačí aj 30 minút. Pokiaľ chcete potom zvyšnú marinádu použiť, nezabudnite ju prevariť.

A teraz už len výber tých najlepších marinád, ktoré zaručene zabodujú pri každom grilovacom stole.

 

  1. Medovo-horčičná marináda na bravčové aj kura

Sladká, ale zároveň pikantná – ideálna pre kuracie prsia, bravčové kotlety alebo aj zeleninu.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ, korenie podľa chuti

 

  1. Pivná marináda na hovädzie a bravčové mäso

Pivo krásne skrehčí mäso a dodá mu jemne karamelový tón. Skvelá na rebrá, hovädzí flank steak alebo bravčové rebierka.

Ingrediencie:

  • 200 ml tmavého piva
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Čerstvo mleté korenie

 

  1. Bylinkovo-citrónová marináda na ryby a kura

Ľahký a svieži variant, ktorý nechá vyniknúť prirodzenú chuť mäsa alebo ryby.

Ingrediencie:

  • Šťava a kôra z 1 citróna
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Čerstvý tymian, rozmarín, petržlen
  • Soľ a korenie

 

  1. Ázijská sójovo-sezamová marináda na všetko

Vynikajúce na kuracie špízy, tofu, ale aj hovädzie rezančeky.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 lyžička medu
  • Strúhaný zázvor a cesnak
  • Sezamové semienka na posypanie

 

  1. Cesnaková marináda na krkovičku

Táto marináda je voňavá, pikantná, jednoduchá a osvedčená – ideálna pre bravčovú krkovičku, ale skvele funguje aj na rebierka alebo kuracie stehná.

Ingrediencie:

  • 4 strúčiky cesnaku (ideálne prelisované)
  • 3 lyžice slnečnicového alebo repkového oleja
  • 2 lyžičky grilovacieho korenia (klasické zmesi s paprikou, rascou, čiernym korením)
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky (voliteľne)
  • 1 lyžička sušeného tymianu alebo majoránky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička medu alebo lyžička horčice (pre jemné zjemnenie chuti)
  • 1 lyžica piva (voliteľne – zmäkčí mäso a dodá chuť)

V čom marinovať mäso

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

 

PRIPRAVILA PRE VÁS

Martina

zo Zdravo živená


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *