Ľahko pikantná čalamáda s kari

Bylinková lekárnička alebo čo uzdraví ďatelina
24.7.2024
Letné svietniky z lastúr
31.7.2024

Čalamádou nazývame korenenú zmes zeleniny nakrájanú na drobné kúsky. Veľmi často býva ostrejšia chuť, pretože sa podáva ako výborná príloha k rôznym pokrmom.

Názov, ktorý u nás zdomácnel, má svoje korene v Maďarsku. Csalamáde obvykle obsahuje zmes paprík, jemne nakrúhanej kapusty, cibule a mrkvy, ale do krásne farebnej miešanice možno pridať prakticky ktorúkoľvek zeleninu, ktorá sa vám urodila a máte ju radi. Napríklad uhorky alebo cukety. Ak necháte jeden druh zeleniny prevládnuť, orientuje sa výsledná chuť tým smerom.

O zvyšok zaujímavého podania čalamády sa postará korenie a nálev. Môže to byť naša tradičná sladkokyslá kombinácia, ktorú tak milujeme v uhorkách, ale je možné pracovať aj so zázvorom alebo s kôprom a ďalšími výraznými bylinkami. Čalamádu treba nechať vždy odležať, aby sa jednotlivé chute spojili do jedného lahodného tónu. Ochutnávať musíte teda neskôr.

Tento rok som sa na letných potulkách po krajine stretla s kulinárskou špecialitou – s uhorkami v náleve okoreneným karí. Bolo to veľmi zaujímavé, tak som toto výrazné a zdraviu prospešné korenie pridala do svojho nálevu. Výsledok predkladám, naložený v klipových pohároch, ktoré sú na uskladnenie čalamády ideálne a navyše majú sympatický tvar.

Nové príspevky do špajze a potrebné veľkosti pohárov s objemami 0,5 l - 2 l nájdete TU.

02

PIKANTNÁ ČALAMÁDA S KARI

Príprava: 45 minút + 20 minút zavárania * Získate: 2,5 kg čalamády

Zeleninová zmes

   1 kg šalátových uhoriek (asi 3 veľké kusy), nakrájaných na kolieska

   1 kg zmesi paprík, z toho 5 červených kapií, nakrájaných na prúžky

   300 g mrkvy (zväzok), nakrájanej na kolieska

   400 g cibule, nakrájanej na jemné prúžky

   2 ks chilli papričiek, zbavené semienok a nasekané nadrobno

   70 g soli

Nálev

   300 ml octu

   250 g kryštálového cukru

   2 plné lyžičky farebného korenia

   1/2 lyžičky kari

   3 plné lyžice čerstvého nasekaného kôpru

1. Všetku zeleninu premiešajte vo veľkej mise, presoľte a nechajte asi 2 hodiny v izbovej teplote, aby pustila šťavu. Šťavy vznikne pomerne veľa a neskôr by zriedila nálev, takže zeleninu pevne vytlačte do druhej misy a zvyšnú šťavu vylejte.

2. Medzitým, čo zelenina púšťa šťavu, vypracujte nálev. Všetky ingrediencie dajte do kastróla, cukor dobre rozpustite a nechajte nálev prejsť miernym varom. Hneď vypnite.

3. Ešte teplý nálev nalejte do misy s vytlačenou zeleninou, zmes dokonale premiešajte, a pomerne pevne naplňte vyparené sterilizované poháre. Pevne ich uzavrite, prípadne zaviečkujte skrutkovacími viečkami, vložte poháre do hrnca s vodou vystlaného zloženou utierkou. Varte na miernom ohni po dobu 20 minút. Potom fľaše obráťte viečkami dole (okrem klipových) a nechajte vychladnúť.

Čalamádu uložte v chlade a tme, a nechajte ju aspoň mesiac odležať.

Zavárala som v prírode, ale systém je v domácnosti rovnaký – pokiaľ mám len 1-2 veľké poháre, nie je treba vyťahovať zavárací hrniec. Vezmem veľký hrniec, vysteliem ho utierkou a fľaše asi 20 minút varím miernym varom. Nevadí, že viečka - alebo v tomto prípade vrch zaváracieho pohára s klipovým uzáverom - pozerajú von.

Čalamáda je skutočne výborná. Pokiaľ na začiatku ochutnáte premiešanú zeleninu so soľou, bude sa vám zdať dosť slaná, ale nezľaknite sa. Soľ má za úlohu vytiahnuť zo zeleniny prebytočnú vodu a zmäkčiť ju. Samotný nálev soľ neobsahuje, takže výsledok bude dobrý. Na dávkovanie ingrediencií používam váhu + kalibrované odmerky na malé množstvá; potom je všetko akurát. Ak chcete zeleninu viac pikantnú, pridajte viac čili papričiek, jednoducho podľa svojej chuti. Do jedného pohára môžete pridať aj rozdrvené strúčiky cesnaku. Čalamáda bude mať väčší šmrnc.

Klipové poháre vo veľkostiach od 0,5 l - 2 l sú na zaváranie ideálne. Zabývate v nich kapustu, uhorky aj čalamádu, ale rovnako tak aj sušené ovocie alebo huby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *