Langoše s kyslou smotanou

Kávová pena je farbou roka 2025
30.1.2025
Čistenie medených povrchov
5.2.2025

Langoše majú svoj pôvod v Maďarsku. Jedná sa o placky z kysnutého cesta, ktoré sa smažia vo vyššej vrstve oleja. Keď ich necháte dobre oddýchnuť na papierových utierkach, dá sa nad touto pochúťkou občas zažmúriť oko. Sú totiž pekelne dobré...

Placky doputovali na Slovensko viac-menej s kalužou kečupu posypanou syrom. V Maďarsku sa ale pripravujú najčastejšie s čerstvým zeleninovým lečom alebo s poriadnou dávkou cesnaku, potreté kyslou smotanou so strúhaným tučnejším syrom. Názov placiek je zrejme odvodený od slova láng – čo znamená plameň. Pôvodne sa piekli z chlebového cesta. Kým sa chlieb upiekol, zo zvyškov cesta sa rýchlo pripravili placky, aby bolo dovtedy čo jesť.

Teraz sa placky smažia aj z iného cesta, než kysnutého, ale po čase som sa zase vrátila k droždiu. Ak máte iné skúsenosti, dajte vedieť. Placky potrebujú pri smažení vyššiu vrstvu oleja (podobne ako šišky), kde vyskočia do nafúknutej výšky. Na ich prípravu ideálne využite hlbokú panvicu alebo kastról.

Podľa mňa je najlepší variant s kyslou smotanou, cesnakom a syrom, ktorý je spolu s cestom úplne dokonalý. Ale najprv sa poobzerajte po dobrej panvici, v ktorej sa vám bude dobre smažiť aj variť. U nás  je z čoho vyberať, tak sa mrknite do galérie pod článkom.

LANGOŠ S KYSLOU SMOTANOU, CESNAKOM A SYROM

Príprava:  20 minút + 1 hodina na kysnutie * Získate: 7-8 ks, záleží na veľkosti

Cesto

  • 120 g olúpaných varených zemiakov
  • 200 ml mlieka
  • 2 lyžičky cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 g hladkej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky olivového oleja + repkový olej na vyprážanie

Na dokončenie

  • 5 strúčikov cesnaku, rozomletých
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 6 polievkových lyžíc vlažnej vody
  • polotvrdý údený syr s tvorbou ôk – madeland, kráľovský, farmársky
  • kyslá smotana
  • valeriánka

1. Studené zemiaky olúpte a nastrúhajte najemno.

2. Do 100 ml vlažného mlieka pridajte cukor a droždie, všetko dobre rozmiešajte a nechajte 8 min stáť.

3. Do veľkej misy preosejte múku a vmiešajte soľ, pridajte nastrúhané zemiaky, kvások a zľahka premiešajte. Pridajte 2 lyžičky oleja, prilejte zvyšok mlieka (ak je treba, ešte trochu pridajte) a vypracujte vláčne cesto.

4. Bochník posypte múkou a nechajte 1 hodinu kysnúť pod utierkou. Keď zdvojnásobí svoj objem, rozdeľte ho na doske asi na 7-8 častí, každú dlaňou roztlačte a potom pomúčenými rukami vytiahnite do tvaru placky hrubej 1,5 cm.

5. Rozpáľte vyššiu vrstvu oleja a placku osmažte po jednej strane a potom po druhej dozlatista. Langoše výrazne vyskočia a všelijako sa skrútia. Pokiaľ by cesto robilo veľké bubliny, prepichnite ich špajľou. Hotové odkladajte na papierové utierky, ktoré odsajú prebytočný tuk.

6. Medzitým dajte do misky cesnak, vytrite ho so soľou a pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja. Premiešajte a nakoniec zmes zrieďte vlažnou vodou.

Langoš potrite pripraveným cesnakom v oleji, povrch husto posypte nahrubo strúhaným syrom a pridajte lyžicu kyslej smotany. Dozdobte poľníčkom a teplé podávajte.

Cesto na langoše môžete urobiť aj bez zemiakov, ale toto je jednoducho lepšie. Skoré zemiaky však nie sú vhodné, pretože by cesto mohlo zrednúť. Sú veľmi jemné a obsahujú dosť vody. Použite radšej staršie zemiaky, uvarte si ich deň vopred a potom ich nastrúhajte veľmi najemno. Druhýkrát už budete vedieť, aká má byť hustota cesta. Vo výsledku musí byť pružné a vláčne a nebude sa vám lepiť na ruky. Kysne dobre, za chvíľu už vykukne z hlbokej misy...

Na strúhanie údeného syra použite hrubé strúhadlo; je príjemné sa do všetkých chutí poriadne zahryznúť. Langoš som nazdobila kvôli foteniu len maličko, v skutočnosti si všetky ingrediencie naložte podľa svojho.

Na túto pochúťku si vyhraďte voľný večer s rodinou alebo priateľmi a užite si ho. Také jedlo jednoducho chutí v partii a patrí k príjemným víkendovým dňom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *