Lievance s banánmi a kokosom namiesto múky

Aranžmán pre mesiac august: Levanduľové voňačky do bielizne
12.8.2021
Napínacie poťahy u vás doma
19.8.2021

Na lievanečník v kuchyni nedám dopustiť. Vytvoríte na ňom skvelé raňajky, obedy aj večere, a dokonca bleskovo pohostíte nečakanú návštevu.

Iste máte s lievancovou panvicou všemožné skúsenosti - počnúc volskými okami, zemiakovými plackami a plackami všetkého druhu. Potom sa ponúka plejáda lievancových a vaflových ciest na sladko i na slano, zapekanie pečiva a pod. Asi vás máločo prekvapí. Mňa taktiež, avšak človek sa stále učí.

Moje dvojdňové dostaveníčko v kuchyni sa točilo okolo lievancov. Túto nadýchanú dobrotu doma úplne zbožňujeme, a robím ju z radu ciest podľa toho, čo sa k lievancom servíruje. Napríklad tvarohové cesto smažím k horúcemu ovociu a kompótom, k ranným obľúbencom patrí cesto s jablkami a škoricou, ktoré je dobré len tak, alebo s javorovým sirupom, k čerstvému ​​letnému ovociu zase robím nadýchané cesto nadľahčené snehom, aj tradičné kysnuté. Tentoraz došlo na lievance bez múky. V podstate na vznik cesta postačia roztlačené zrelé banány a vajíčka, ale spokojná som bola až na piaty pokus, kedy som postupne do ciest pridávala ďalšie ingrediencie. Posledné cesto predkladám s tým, že je vláčne, sladké a dobré horúce aj za studena. Meradlom je pre mňa to, že lievance musia chutiť samotné. Vylepšené čokoládou a nasekanými orechmi už sú úplne bez debát :o)

V každom prípade preverte domácu panvicu na lievance a ak s ňou už nie ste spokojní, uvažujte o novej. Odporúčam panvicu s ťažkým dnom, ktorá dokonale rozvedie teplo a po nahriatí už ide všetko ako po masle; a potom nepriľnavý povrch zaisťujúce jednoduché umývanie a absolútnu pohodu pri smažení. V neposlednom rade tak minimalizujete množstvo tuku, ktoré je na smaženie potrebné. Ak milujete skôr palacinky, a lievance robíte len občas, potom si kúpte kvalitnú palacinkovú panvicu. Keď dôjde na lievance, budú síce trošku šišaté, ale komu by to vadilo? Stačí len polhodinka, aby bolo na stole skvelé jedlo, ktoré chutí deťom i dospelým.

Lievance s banánmi a kokosom miesto múky 2

LIEVANCE BEZ MÚKY

Príprava: 15 minút + vyprážanie * Získate: 12 ks lievancov s priemerom 10 cm

Cesto

  • 70 g mletého kokosu
  • 40 g ovsených vločiek, alebo špaldových a pod.
  • 1½ lyžičky prášku do pečiva, BIO
  • 3 vajcia M
  • 2 veľké zrelé banány, nakrájané na kusy
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ polievkové lyžice datľového sirupu
  • kokosový olej na vyprážanie

Dokončenie

  • banány, nakrájané na kolieska
  • 60 g čokolády a 60 g masla, zmiešané vo vodnom kúpeli
  • 2 polievkové lyžice datľového sirupu
  • mandle a lieskové oriešky, nasekané nahrubo

1.Do mixéra dajte kokos, vločky, prášok do pečiva a sypkú zmes zľahka premiešajte. Pridajte vajcia, banány, škoricu, sirup a všetko rozmixujte dohladka. Ak ste mali dostatočne veľké a zrelé banány, vznikne redšie cesto.

2.Panvicu vytrite kokosovým olejom, pridajte cesto a stierkou ho roztiahnite (panvica, na ktorej som smažila, má priemer lievancov 10 cm). Okraje cesta sa rýchlo zatiahnu a lievance sa mierne nakypria. Obráťte ich akonáhle kraje zružovejú a opečte ich z druhej strany.

3.Lievance uložte do misy a prikryte utierkou, aby zostali teplé, ale nezvlhli. Pripravte si na kolieska nakrájané banány a obaľte ich datľovým sirupom. Pripravte ich do misky. Rozpustite čokoládu a maslo vo vodnom kúpeli, rozsekajte mandle a lieskové oriešky.

Jednotlivé porcie lievancov navŕšte na tanieriky do komínov, aby sa vzájomne hriali a dozdobte čokoládou, banánmi a nasekanými orechmi. Na stôl pridajte ingrediencie na dochutenie.

Cesto vďaka banánom a škorici zhnedne, ale zostane mu pekná karamelová farba. Nesmažila som sprudka - jednak panvica krásne rovnomerne rozvedie teplo (stačí stredný plameň), a jednak som chcela, aby zapracoval prášok a cesto vybehlo, a pritom sa ľahko opražil kokos obsiahnutý v ceste. Za pár kôl vyprážania budete vedieť o čom hovorím a lievance budú stále lepšie! Panvica vyzerá ako zo žurnálu, pretože každá kvapka cesta, ktorá dopadla okolo, išla behom pár sekúnd zmiesť z povrchu preč.

Nesmažené lievance sú krehkejšie, tak dajte pozor, nech ich nerozlámete. Čím zrelšie banány použijete, tým bude cesto sladšie. Plátky banánov na dozdobenie jednotlivých porcií nezhnednú vďaka datľovému sirupu; podajte na stôl väčšiu misku, aby si každý mohol pridávať podľa svojho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *