Aranžmán pre mesiac august: Levanduľové voňačky do bielizne

Vidiecky pudingový koláč alebo bez zástery to nejde
9.8.2021
Lievance s banánmi a kokosom namiesto múky
16.8.2021

Levanduľa lieči, je skvelá na varenie a pečenie, je nedostižne krásna - a predovšetkým omamne vonia. Jej vôňu si schovajte do bielizníka a tešte sa z nej až do nasledujúcej úrody.

S kvetinovým aranžmánom pre tento mesiac som sa trochu oneskorila. Jednak za to mohla moja dovolenka, ale predovšetkým to, že sa mojej levandule na záhradke tento rok nejak nedarilo. A na výrobu levanduľových paličiek je jej treba napríklad celkom dosť. Pomohla až moja milá susedka Maruška, ktorá sa o svoj záhon starostlivo stará a levanduľu má ako sa patrí.

O levandule som na týchto stránkach napísala už mnohokrát. Dnes zaspomínam na kvetomluvu. Levanduľa znamená v jej symbolike ŠŤASTIE, preto tiež čerstvé alebo usušené kvetinky odovzdávame každému, komu prajeme šťastie vrchovato. V znamení zvieratníka je levanduľa prisúdená ľuďom narodeným pod mesačným znamením sebavedomého leva. O význame samotnom by som radšej pomlčala, pretože v kvetomluve nie je práve priaznivé - hovorí: "Tvoje slová nie sú úprimné", ale to si k srdcu neberte. Málokto sa týmito významami dokáže v dnešnej dobe zaoberať. Levanduľa je krásna a jej posolstvo si ponechajte v lichotivejšom svetle. Jej kvety sú teraz v celej svojej kráse, a pokiaľ túto vďačnú bylinku pestujete na záhradke, preukazujete dobrodenie včeliam a ďalšiemu medonosnému hmyzu.

Schovajte si malú voňačku do každej zásuvky svojho bielizníka. Ak neviete ako kvety zamotať do šikovne tvarovaných paličiek, z ktorých sa nedrobia časti rastliny von, tu je rýchly návod. A keby ste snáď levanduľu nepestovali a nemali dobrú susedku, potom si kúpte aspoň romantický levanduľový dekór prostredníctvom pôvabných uterákov alebo pekného hrnčeka do kuchyne. Viac na našom e-shope a v galérii pod článkom.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU PALIČIEK

Nastrihajte si levanduľu a spracujte ju ideálne hneď, maximálne do 3 dní, ak je vo vode. To preto, aby stonky nezaschli a boli ohybné. Pri tvarovaní paličky ich budete musieť obrátiť v smere proti ich rastu. Pripravte si:

  • zväzok čerstvej levandule
  • nožnice
  • stužku širokú asi 5-6 mm

Najkrajšie nápady sú tie najjednoduchšie. S prírodninami skôr ľudia pracovali tak, aby využili čo im príroda ponúka, a nebolo k tomu treba ďalšie investície. Ale dobrý nápad je v podstate to najcennejšie.

K výrobe paličky si pripravte nepárny počet stoniek zbavených listov a to tak, aby z nich vznikol nepárny počet prameňov - prameňom budem nazývať trojicu stoniek. Dám príklad. Pracovala som s 33 stonkami levandule = 11 prameňov po 3 stonkách. Tieto počty si samozrejme môžete upraviť. Ak máte levandule veľa, vzniknú vám paličky pekne hrubé.

Stonky nastrihajte dlhé. Kvety levandule zložte k sebe približne do rovnakej výšky. Stonky zarovnajte a tesne pod kvetmi ich stiahnite stužkou, ktorú zaistite na uzlík. Stužku si odstrihnite tak, aby bol jeden jej koniec o kúsok dlhší ako je dĺžka stoniek a druhý koniec, ktorým budete viazať, meral asi 50-60 cm.

STUHOU ZAČNITE PREPLIETAŤ PRAMENE  

Zviazanú kytičku uchopte, stonky smerujú nahor. Teraz k päte kvetov priložte dlhší koniec stužky a prvé tri stonky (prameň) preklopte smerom cez kvety. Stužka leží pod prameňom. Ohnite a preklopte ďalší prameň, pričom stužka bude ležať nad ním. Takto pokračujte špirálovito dokola - stužku pod prameň, nad prameň, až zapletiete celú dĺžku kvetov a všetky pramene budú spracované. Pod rukami vám začne vznikať palička, ktorej tvar, rozšírenie a zúženie si bude určovať objem kvetov. Príliš ju nestláčajte a pracujte s citom. Dôležité je, aby stužka pekne priliehala k sebe a nenechala kvietky vykuknúť von. Týmito otvormi by sa potom suchá levandule drobila.

DOKONČENIE

V okamihu, keď paličku dopletiete, zviažte voľné konce stužky na uzlík, a ak chcete, uviažte na nich ozdobnú mašličku. Do roviny zostrihnite konce stoniek a voňačku môžete používať.

Vložte ju do bielizne, do skrinky s rodinnými pamiatkami, zaveste si ju do kúpeľne alebo na príborník. Všade bude šíriť príjemnú vôňu. Až vám po dlhšom čase voňať prestane, jednoducho dovnútra kvapnite pár kvapiek levanduľovej esencie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *