Mrkváče so slivkovým lekvárom

Vypestujte si avokádo z kôstky
31.5.2024
Nechajte hovoriť kvety: čo prezradí ruža alebo maky?
7.6.2024

Keby ste snáď chceli ochutnať niečo čo nepoznáte, upečte si tradičné mrkvánky. Chutia deťom i dospelým.

Mrkváče alebo tiež mrkvance v podobe prehnutých trojuholníkových šatôčkov aj v pologuľatom tvare sa pečú predovšetkým na Slovácku. Jedná sa o chutné krehké pečivo naplnené lekvárom alebo orechmi. Čerstvé mrkváče sú na zjedenie, tak sú dobré :). Kysnuté mrkváče pochádzajú z Poľnej na Vysočine, kde sa pripravovali pri príležitosti septembrovej mrkvancovej púte zasvätenej patrónovi mesta sv. Liguriášovi. Od nepamäti sa tu oslavovali mrkvové dožinky, pri ktorých sa domové dvere i vráta dvorov vyzdobili venčekmi a zväzkami mrkvy. Do náplne výborných mrkváčov sa pre zahustenie pridáva aj trocha maku, na ochutenie tlčené semienka feniklu a nesmie chýbať štipka mletého korenia.

Príprava : 1 hodina * Získate: 32 ks

  • 150 g mrkvy, nastrúhanej najemno
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva, bio
  • 100 g ghí / nastrúhaného masla
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička citrónovej kôry, nastrúhanej
  • slivkový lekvár

1. Mrkvu očistite, nastrúhajte na jemnom strúhadle a odvážte správne množstvo.

2. Do misy robota preoseje múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridajte ghí alebo nastrúhané maslo, štipku soli, žĺtok a citrónovú kôru. Pridajte odstátu mrkvu, ak je šťavnatá, jemne ju stlačte a šťavu nechajte bokom. Krátko spracujte cesto. Keď je súdržné, presuňte ho na dosku, vytvarujte valček a vložte ho do fólie. V chladničke nechajte cesto hodinu oddýchnuť. 

3. Potom cesto rozdeľte na 2 časti, z polovice vyvaľkajte na pomúčenej doske plát vysoký asi 3 mm a vykrájajte kolieska s priemerom 7,5 - 8 cm. Doprostred koliesok dajte vrchovatú lyžičku slivkového lekváru, cesto prehnite na polovicu a okraje stlačte. Pomocou obrátenej vidličky (viď foto) okraje ozdobne stlačte. Zvyšky cesta a druhú časť ponechanú v chlade spracujte rovnakým spôsobom.

4. Pripravené mrkváče presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nie je potrebné ho vymazávať. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 12 - 15 min.

Pečivo nechajte vychladnúť a zľahka ho pocukrujte. Najlepšie je ešte vlažné, ale pozor na horúci lekvár :o)

Toto nastrúhaná mrkvička vie dokonale. Oranžové budete mať aj prsty a jemne sfarbené všetko, kam cesto položíte. Cesto vonia po masle a citrónoch a bude sa vám s ním dobre pracovať. Nechajte ho poriadne oddýchnuť a po kusoch ho rozvaľkajte na plát vysoký asi 3 mm. Potom už si len dajte záležať na tom, aby spoje prehnutého cesta boli pevné a nepustili slivkový lekvár von.

Vykrájané kolieska naplňte vrchovatou lyžičkou slivkového lekváru a vytvorte polguľaté taštičky. K nesladkému mrkvovému cestu je domáci lekvár výborný. Keby ste snáď ale chceli nejakú novodobú inováciu, odporúčam pomarančovú zaváraninu.

TIP: Ak si chcete prácu veľmi urýchliť, cesto len rozkrájajte na štvorce veľké 10 × 10 cm a naplnené diely prehnite do tvaru šatôčky. Odpadne vám vykrajovanie a spracovávanie zvyškov cesta.

Slivkový lekvár má tendenciu predrať sa cestom von, ale vďaka tomu, že okraje cesta stlačím prstami a potom ešte hrotmi vidličky, väčšinou mi nevytečie ani jediný kúsok. Toto výborné pečivo si môžete schovať aj na neskôr. Keby na vás bolo tejto dobroty veľa, uzavrite zvyšok mrkváčov do vzduchotesnej krabice, kde vám vydržia aj 14 dní. Určite ale nemusím pripomínať, že čerstvé a chrumkavé, eventuálne ešte teplé, je pečivo úplne najlepšie.

VIETE,ZE EXISTUJE MEDZINÁRODNÝ DEŇ MRKVY? Oslavuje sa každoročne 4. apríla a tento deň je zasvätený všetkým milovníkom mrkvy. Možno si usporiadať poriadnu párty na ktorej by nemali chýbať všetky možné mrkvové dobroty. Receptov na sladkosti aj slanosti je našťastie nepreberné množstvo. Mrkva sa hodí do jarných nátierok, do klasickej torty, do cesta na baránky aj na muffiny, do sviečkovej, k pečenému mäsu, do šalátov i dusených príloh.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *