Nakladaná červená repa s chrenom

Ako sa zahriať s minimálnymi nákladmi?
8.10.2025

Repa nie je v slovenských domácnostiach práve najobľúbenejšou zeleninou, aj keď sa to v posledných rokoch našťastie mení. A snáď k tej zmene prispeje aj nakladaná repa s chrenom!

Na repe je úžasný celý jej vegetačný cyklus. Keď sa začne vysievať, sú vynikajúce a sladučké jej klíčky, neskôr je veľmi chutná ako microgreens, teda ako už odrastenejšie klíčky. Listy sa jej dajú v primeranej miere odlamovať do šalátu kedykoľvek počas roka, až nakoniec dôjde na samotnú úrodu.

Ja sama mám repu veľmi rada, napríklad pečenú či v zemiakoch, robievam z nej aj úžasnú čokoládovú buchtu, po ktorej sa vždy len zapráši. Medzi stálice mojich špajzových zásob ale patrí aj repa sterilizovaná. Niekedy na kocky, niekedy na hranolky, milujem ju aj na tenké kolieska. No a potom sa mi pred pár rokmi dostali do ruky poháre repy strúhanej s chrenom od jednej známej – a to bola láska na prvé ochutnanie. Tak snáď zaujme aj vás.

Príprava: 45 minút + zaváranie * Získate: asi 6 pohárov po 450 ml

  • 2 kg červenej repy
  • asi 15 cm chrenu

Nálev

  • 500 ml vody
  • 250 ml octu
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lyžičky rasce
  • 1–2 bobkové listy

Pokiaľ máte radi výrazné chute, pridajte aj štipku celého anízu a feniklu.

  1. Vodu asi 5 minút zvarte s octom, cukrom, rascou a bobkovým listom a nechajte stáť bokom. Nálev si takto pripravte pokojne deň vopred.
  2. Repu v šupke uvarte do polomäkka (trvá to asi 30 minút), potom ju olúpte, nechajte trochu vychladnúť a ďalej spracujte: z nastrúhanej bude skvelá prílohová „omáčka“ k mäsu ako napríklad horčica alebo majonéza, ak ju nakrájate na tenké rezančeky alebo kocky.
  3. Očistený chren nastrúhajte najemno a premiešajte s repou. Zmes potom rozdeľte do horúcich, umytých pohárov asi do ¾ ich výšky. Nálev sceďte a zalejte ním repu tak, aby bola úplne ponorená.
  4. Utrite vršky pohárov, aby boli čisté a suché, zatvorte čistými suchými viečkami a na záver zavarte: poháre vložte do hrnca, zalejte asi do 2/3 výšky horúcou vodou a pri zhruba 85 °C sterilizujte asi 20 minút. Nakoniec nechajte vychladnúť, správne zavarený pohár má viečko jemne prepadnuté.

Repa je podobným symbolom jesene ako napríklad tekvica – a je aj rovnako zdravá: má detoxikačné vlastnosti, je skvelá na podporu mozgovej činnosti, podporuje kardiovaskulárny systém, pomáha pri trávení a vylučovaní, je plná antioxidantov alebo napríklad posilňuje kosti aj celkovú imunitu a navyše pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Skrátka je to dar prírody!

Zároveň je tu obdobie, kedy je tak akurát čas nakúpiť zásobu rasce. U nás budú za dva týždne veľké trhy, na ktorých vždy nakupujem aj mak a ďalšie podobné suroviny, a aby sa mi do nich nepustili mole, mám všetko v dózach s gumovým tesnením, na sypké ingrediencie (ako je potrebné korenie, ale aj múka) som si obľúbila klipové uzávery, vďaka ktorým perfektne tesnia. Dózičky na fotke majú objem 100 ml a je to na korenie tak akurát, na strukoviny alebo múku môžete siahnuť po väčších veľkostiach.

Ako je tento recept jednoduchý na prípravu, tak si so sebou nesie dve úskalia a obe sa týkajú strúhania. Iste tušíte, že pri strúhaní červenej repy si človek ľahko zafarbí v lepšom prípade len prsty, v horšom aj kuchynskú linku a ďalšie predmety v okolí, ktoré už sa ružového nádychu budú zbavovať len veľmi ťažko. Veľmi preto odporúčam siahnuť po gumových rukaviciach a strúhať rovno do misy alebo na plastovej doske, ktorá si prípadné červené šrámy ponesie menej ľahko ako drevo.

Druhý bod sa týka chrenu. Keďže totiž poriadne “píše“, slzia z neho oči a tečie z nosa nielen pri jedle, ale už pri strúhaní. A kto to niekedy zažil, tak nechce znova. Strúhajte preto pri otvorenom okne alebo s potápačskými okuliarmi, to je už rokmi preverená ochrana každého, kto zavára.

Čo všetko sa vám bude hodiť?

A čo ešte vyskúšať?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *