Zázvorový punč na zahriatie

Bedrová opierka na pomoc chrbtu
29.1.2021
Mug cakes alebo slaná desiata z mikrovlnky
3.2.2021

Príprava horúcich alkoholických nápojov patrí na horách k obľúbeným zimným disciplínam. Prevádzkujte ich však v primeranom množstve a mimo svoje športové výkony.

Na obranu tohto lahodného receptu podotýkam, že si teplý a voňavý punč môžete vychutnať aj úplne bez alkoholu. Pozostáva zo samých dobrých vecí - zo silného čierneho čaju, čerstvej pomarančovej šťavy a sladkého zázvorového sirupu. V tejto forme celkom určite účinne pomôže aj pri boľavom krku, ktorý vám naozaj neprajem.

Ak nemáte po ruke bucľaté punčové poháre, ani hrubostenné sklo na kávu a čaj, nezúfajte. Tento punč je potrebné stiahnuť z ohňa skôr, než sa dostane do varu. Nápoj teda nie je tak horúci, aby ho nezniesli aj bežné poháre na long drink. Aby si hostia vychutnali aj posledný zbytok pomarančovej kôry, podávajte ich s dlhou lyžičkou.

Príprava: 35 minút * Získate: niečo cez 1 l punču

  • 750 ml horúceho silného čierneho čaju, pripraveného zo sypaného čaju s pomarančom
  • 250 ml čerstvo vylisovanej šťavy z 2 veľkých sladkých BIO pomarančov, príp. 100% pomarančového džúsu
  • 125 ml kvalitného rumu
  • 75 ml zázvorového sirupu
  • 2 tyčinky škorice
  • 2 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry, nasekanej nadrobno
  • 1 lyžica hrozienok

1. Pripravte 750 ml silnejšieho čaju a nechajte ho lúhovať.

2. Pomaranče umyte, rozpoľte a nakrájajte si niekoľko plátkov aj s kôrou na dozdobenie. Zo zostávajúcich polovičiek vytlačte šťavu a odmerajte 250 ml.

3. Hotový čaj nalejte cez cedidlo do hrnca, pridajte tiež precedenú pomarančovú šťavu, potom rum, zázvorový sirup a všetko dokonale premiešajte. Do punču vložte zvitky škorice, kandizovanú kôru a hrozienka. Nakoniec pridajte pár plátkov čerstvého pomaranča. Tekutinu pomaly zahrievajte, ale vypnite ju ešte pod bodom varu. Ďalej nevarte.

4. Horúci punč rozdeľte naberačkou do nahriatych pohárov tak, aby každý dostal malú porciu kandizovaného a sušeného ovocia. Dozdobte plátkom pomaranča a ihneď podávajte.

Príprava zázvorového punču s pomarančovou kôrou a hrozienkami je ľahká, a na stole je za chvíľku. Ako prvý pripravte silný čierny čaj (ak bude obsahovať pomarančovú kôru, tým lepšie), potom vytlačte šťavu zo sladkých pomarančov, ale môžete využiť tiež stopercentný džús. Nemusí obsahovať dužinu, pretože ju nakoniec odstránite precedením, aby bol nápoj hladký. Nakoniec zostáva zázvorový sirup, voňavé korenie a kvalitný rum, bez ktorého by punč nemal grády.

Všetky vopred pripravené ingrediencie rýchlo zmiešajte, zahrejte pod bod varu a punč ihneď rozlejte aj s pridanými pomarančmi a hrozienkami do pohárov. Na surovinách záleží, ako vždy. Túto dobrotu si vychutnáte najlepšie z čerstvých a veľmi sladkých pomarančov v BIO kvalite, kedy môžete využiť aj ich voňavú kôru bez pridanej chémie.

Ak máte radi čerstvý zázvor, pridajte pri varení nápoja ešte pár tenkých koliesok do tekutej zmesi. Zázvorovú chuť tak oveľa viac zdôrazníte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *