Sirup z nádchovníka proti prechladnutiu

Nádchovník v pyžame / Recyklácia
21.1.2020
Relaxačné vankúše k zimnej pohode
28.1.2020

Vlastnoručne vyrobená medicína funguje dvojnásobne. Väčšinou ju totiž užívame včas a tak pôsobí preventívne, a keď už na nás niečo lezie, potom jej mnohokrát veríme viac než liekom.

Vyskúšajte blahodarný sirup z nádchovníka. Ak túto báječnú bylinku pestujete (ona sa tak skutočne volá; rad informácií nájdete nájdete TU), potom už máte skúsenosti s tým, že výborne pomáha pri prechladnutí a bolestiach v krku, pri problémoch s ekzémami a drobnými poraneniami, pri strese i detoxikácii organizmu. Je to dužinatá rastlina z čeľade hluchavkovitých, s krehkými chlpatými listami. Kvitne drobnými kvietkami a v domácich podmienkach sa jej výborne darí. Pri úplne bežnom zaobchádzaní sa vám ochotne rozrastie do úctyhodných rozmerov a čoskoro začnete zásobovať svoje okolie nielen sadeničkami, ale aj dobrými radami, ako ja :o) Väčšinu z nich som načerpala od pani Miluše, ktorá nám poslala vyskúšané recepty po prečítaní nášho článku Nádchovník v pyžame (viď pôvodný článok).

Variáciu na jeden z nich ponúkam, aby sa vám bacily tento rok vyhli oblúkom. V kvetinárstve v našej ulici práve dnes nádchovník ponúkali. Poobzerajte sa okolo seba, určite rastlinu zoženiete. V tejto dobe vyráža novými výhonkami, ktoré je potrebné skrátiť, aby sa rastlina rozkošatela. V žiadnom prípade sa nemusíte báť, že jej ublížite. Nádchovník je nezmar, ktorému vadí len nadmiera zalievania. Určite vám bude robiť samú radosť a tak si bylinné čaje užijete nielen v zimnej sezóne.

Sirup z rýmovníku proti prechladnutiu 2

SIRUP Z NÁDCHOVNÍKA

Príprava: 2 dni * Získate: cca 1 l sirupu

  • 35 veľkých listov z nádchovníka
  • 70 g sušených brusníc
  • 1 pomaranč
  • 1 citrón
  • 1 l vriacej vody
  • 1 kg trstinového cukru

1. Listy nádchovníka umyte, jemne polámte, aby uvoľnili čo najviac arómy a účinných silíc a vložte ich do väčšieho hrnca. Pridajte sušené brusnice, pomaranč a citrón bez kôry, oboje nakrájané na kolieska. Všetko zalejte litrom vriacej vody a zmes nechajte vychladnúť. Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte v chlade do druhého dňa.

2. Druhý deň obsah preceďte, ovocie aj lístky ešte postláčajte a dajte bokom. Do šťavy pridajte trstinový cukor, dokonale ho rozpustite a na miernom plameni zmes nechajte približne 1,5 hodiny. Občas zamiešajte. Po tejto dobe už sirup začína hustnúť. Podľa potreby ho nechajte ešte asi 20 minút prebublávať. Počítajte s tým, že po vychladnutí ešte trochu zhustne.

3. Hotový sirup nalejte cez jemné sito do čistých a horúcou vodou vyparených pohárov. Uzavrite ich viečkami a obráťte ich na pár minút hore dnom.

Sirup užívajte po lyžičkách, alebo ho zrieďte podľa chuti horúcou vodou a pite ako čaj.

Výhonky nádchovníka som nechala poriadne vyrásť, aby som mala veľa listov na spracovanie. Trvalo to veľmi krátko, počas decembra narástli do výšky asi 40 cm. Základ sirupu tvorí výťažok z týchto dužinatých listov a citrusových plodov, ku ktorým som pridala sušené veľkoplodé brusnice, ktoré účinne bojujú proti infekciám močových ciest, chránia sliznicu žalúdka a pôsobia ako účinný antioxidant.

Ak sa vám podarí kúpiť citrusy v bio kvalite, môžete ich do nálevu nakrájať aj s kôrou. V každom prípade je vhodné ovocie v náleve trochu postláčať (napríklad koncom varešky), aby sa z neho aj z lístkov uvoľnilo čo najviac šťavy. Nálev môžete nechať v chlade 1 až 2 dni.

Je hotovo, sirup krásne zhustol a na fľašiach ostávajú sladké medové kvapky. O nádherne karamelovú farbu sa postaral trstinový cukor. Horúci sirup dobre uzavrite a obráťte na pár minút hore dnom. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke.

Sirup je skvelým sladidlom, môžete si ho pridať napríklad do jogurtu na raňajky, osladiť si s ním horúce lievance a pod. Na hrnček čaju prelejte 3-4 lyžičky sirupu vriacou vodou, pridajte dielik citróna a čerstvý lístok nádchovníka a po 7 minútach môžete nápoj vypiť. Na zdravie!

 

V tomto článku nájdete informácie, ako nádchovník pestovať, a v diskusii potom recepty aj rady pani Miluše, ako si pripraviť masť z nádchovníka, čaj alebo tinktúru. V kuchyni využijete túto bylinku podobne ako šalviu, teda k príprave zveriny, paštét alebo pri grilovaní.

Taktiež kvetináč si môžete zaujímavo dekorovať, napr. textilným materiálom, napríklad aj zo starého pyžama. Prezliecť do nového možno akýkoľvek obal na kvetináč, ktorý sa vám vo svojom pôvodnom vzhľade nehodí do bytu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *