Nakladané cherry paradajky

Bylinkárium
Triky pre ľahšie žehlenie
4.9.2024
Zútulňovacia výzva – deň prvý
8.9.2024

Konzumácia čerstvej zeleniny má najväčšiu cenu, ale pokiaľ váš skleník tento rok zaznamenal tučné výnosy, schovajte si trochu zásob na zimu.

Kto je často a pravidelne paradajky, bude dlho zdravý. Paradajky znižujú riziko výskytu rakoviny a významne chránia náš imunitný systém. Benefitov majú tieto plody ešte oveľa viac. Obsahujú množstvo vlákniny a minerálov, a z dôležitých antioxidantov predovšetkým vitamín C a betakarotén. Vďaka tomu, že paradajky je možné konzumovať na všetky spôsoby, každý z nás má možnosť nájsť si svoj najobľúbenejší. Napríklad deťom paradajky príliš nechutia, ale paradajkovú omáčku zvládnu s veľkou chuťou.

K vynikajúcim pokrmom patria omáčky k mäsám, talianskym cestovinám a samozrejme výborné čerstvé šaláty. Na zimu sa paradajky sušia aj nakladajú na sto ďalších spôsobov, od pikantných po sladkokyslé. A to nehovorím o kečupoch a kombináciách s ďalšími druhmi zeleniny do čatní alebo čalamád. Na nakladanie na zimu využívam cherry paradajky. Jednak preto, že malé plody sa dobre poskladajú do pohárov, a potom sú sladšie a pevnejšie, než veľké šalátové paradajky. Tým pádom sa menej rozvaria a sú vhodné na tepelné úpravy na kachliach aj v rúre, kde má byť ešte paradajka paradajkou - napr. na cestovinách, slaných koláčoch a pod. Do paradajkovej omáčky sú potom vhodnejšie veľké paradajky, pretože majú oveľa viac šťavy. Ak vám paradajky dozrievajú už mimo kríčky - nechávate ich tzv. dôjsť - potom určite ešte začervenajú, ale nebudú tak vybavené chuťou. Práve tieto plody je potom ideálne naložiť, pretože ich dochutíte korením a ďalšími ingredienciami.

K paradajkovému zaváraniu môžete použiť pollitrové poháre HomeMade. Tie, ktoré nájdete na našom e-shope majú vylisovaný reliéf a sú vybavené kovovými viečkami. Skvele zapadnú do každej kuchyne a budú vám slúžiť niekoľko rokov.

Príprava: 45 minút * Získate: recept je pripravený pre 1 pohár s objemom 0,5 l

  • zväzok čerstvého kôpru
  • 450-500 g malých, zrelých paradajok

Nálev

  • 100 ml vody
  • 50 ml octa
  • 200 ml olivového oleja
  • šťava z ½ citróna
  • 1 - 1 ½ lyžice cukru, podľa chuti
  • ½ lyžičky soli
  • 3 šalotky, nakrájanej na kolieska
  • 5-6 strúčikov cesnaku, nakrájaných na plátky
  • 1 lyžička guličiek korenia
  • 1 lyžička horčičného semienka
  • 2 klinčeky

1. Do pohára dajte pár vetvičiek kôpru a vložte do nej umyté paradajky, pričom každú niekoľkokrát prepichnite vidličkou.

2. Zvarte nálev- Do kastrólika dajte vodu, ocot, olej, citrónovú šťavu, cukor a soľ, a všetko dobre premiešajte. Zmes zohrejte k bodu varu, aby sa cukor a soľ dokonale rozpustili. Potom pridajte zeleninu a korenie, plameň stiahnite a nechajte asi 7-10 minút prebublávať.

3. Horúci nálev nalejte na paradajky, pridajte opäť vetvičku kôpru a pohár pevne uzavrite. Zavárajte po dobu 20-25 minút pri teplote 90 °C.

Horúci nálev vystačí na 1 pollitrový pohár. Je sladkokyslý a korenený, výborná je aj naložená cibuľa a cesnak. Ak to máte radi, k receptu si pridajte ľubovoľné množstvo. Paradajky v náleve zmäknú a k svojej chuti pridajú chuť korenia a sladkosť. Zaváranie je o trošku kratšie, než pri nakladaní uhoriek, inak je postup rovnaký, takže využite rúru alebo hrniec tak, ako ste zvyknutí.

Ak chystáte večierok so studeným pohostením, určite na tieto paradajky nezabudnite. Sú výborné ako predjedlo, ideálne sa hodia k syrom s bielou plesňou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *