Možno ste na svojich tohtoročných prázdninových potulkách videli v niektorom z ľudových skanzenoch krásne drevené formy na maslo a na syry. Zdobili ich plastické drevorezby, ktoré vystihovali ľudové obyčaje, symboly sviatkov, ako napríklad ryby, ovečky, klasy obilia i srdce z lásky. Skrátka všetko, čo si ľudia vážili.
Formy boli vyrobené z čerešňového aj javorového dreva, z gaštanu, orecha, z hrušky; niektoré mali rukoväť na ľahšie vyklápanie masla. Hlboké formy boli určené na syry a maslo, do plytkých sa natlačilo cesto na perník a marcipán. Keby ste si chceli takúto formu kúpiť, sledujte regionálne trhy remesiel. Hocikde ich nájdete na predaj v cenových reláciach od 20 do 40 Eur. Tí šikovnejší z vás môžu navštíviť rezbársky kurz, kde sa podobnému kumštu naučíte. Sledovať prácu rezbára je veľmi pekný zážitok. A ak si formu kúpite, potom jedna malá rada - pred použitím formy natlačte do reliéfu potravinársku fóliu. Maslo sa ľahšie vyberie.
Aj keď krásu pôvodných foriem nič nenahradí, na tvarovanie masla používam pohodlnejšie metódy. Tradičná výroba masla patrí k umným úkonom. K tomu sa asi nikdy nedostanem; tak aspoň dochucujem hotové maslo medom, bylinkami, koreninami. Vkladám ho do malých báboviek zo známeho skvelého silikónu. Vyberte si jednu zo šikovných foriem či košíčkov a pripravte si výborné raňajky na sladko či na slano. Pridám vám k tomu trojlístok svojich obľúbených receptov.
BYLINKOVÉ MASLO S CESNAKOM
Príprava: 20 minút
Zmäknuté maslo, nasekané bylinky a cesnak dajte do mixéra, dochuťte a našľahajte do jemného krému. Bylinkové maslo vložte do silikónových formičiek a povrch uhlaďte lyžičkou. Nechajte vychladiť. Ak maslo uložíte do keramickej misky, povrch dozdobte vidličkou.
MEDOVÉ MASLO S ORECHMI
Príprava: 20 minút
Maslo vyšľaháme do peny a potom postupne pridávajte med. Každú dávku zašľahajte, až vznikne nadýchaná pena. Rozsekané orechy vmiešajte ručne. Pokiaľ necháte maslo v dóze, dozdobte jeho povrch polovičkami orechov. Maslo uchovajte v chladničke prikryté.
KÔPROVÉ MASLO S RUŽOVÝM KORENÍM
Príprava: 20 minút
Zmäknuté maslo vyšľahajte so všetkými ingredienciami, iba ružové korenie si nechajte bokom. Nakoniec ho vmiešajte do masla ručne. Maslo vtlačte do formičiek a nechajte stuhnúť v chladničke.
Práca s bylinkami je radostná. Všetko od nich rozvoniava. Pripravovať toto maslo ma naučila moja milá kamarátka Eva - s dodatkom - pozor, je silne návykové! Mala pravdu. Vyrábam ho pravidelne.
Tu vám predstavím všetky maslá - vľavo je sladké s orechmi a medom; uprostred bylinkové s cesnakom; vpravo kôprové. Do formy by som bežne nedávala med a cesnak vedľa seba, ale potrebovala som vám naservírovať masla komplet. Vyrobte si samozrejme len príchuť, na ktorú máte práve chuť.
Dekoratívne masielka
1 Comments
vďaka za recept na medové maslo, ten sa mi veľmi páči!