Ochutené maslá

Letné kabelky a obuv
21.7.2020
Antibakteriálnym gélom len tak neodzvoní
29.7.2020

Možno ste na svojich tohtoročných prázdninových potulkách videli v niektorom z ľudových skanzenoch krásne drevené formy na maslo a na syry. Zdobili ich plastické drevorezby, ktoré vystihovali ľudové obyčaje, symboly sviatkov, ako napríklad ryby, ovečky, klasy obilia i srdce z lásky. Skrátka všetko, čo si ľudia vážili.

Formy boli vyrobené z čerešňového aj javorového dreva, z gaštanu, orecha, z hrušky; niektoré mali rukoväť na ľahšie vyklápanie masla. Hlboké formy boli určené na syry a maslo, do plytkých sa natlačilo cesto na perník a marcipán. Keby ste si chceli takúto formu kúpiť, sledujte regionálne trhy remesiel. Hocikde ich nájdete na predaj v cenových reláciach od 20 do 40 Eur. Tí šikovnejší z vás môžu navštíviť rezbársky kurz, kde sa podobnému kumštu naučíte. Sledovať prácu rezbára je veľmi pekný zážitok. A ak si formu kúpite, potom jedna malá rada - pred použitím formy natlačte do reliéfu potravinársku fóliu. Maslo sa ľahšie vyberie.

Aj keď krásu pôvodných foriem nič nenahradí, na tvarovanie masla používam pohodlnejšie metódy. Tradičná výroba masla patrí k umným úkonom. K tomu sa asi nikdy nedostanem; tak aspoň dochucujem hotové maslo medom, bylinkami, koreninami. Vkladám ho do malých báboviek zo známeho skvelého silikónu. Vyberte si jednu zo šikovných foriem či košíčkov a pripravte si výborné raňajky na sladko či na slano. Pridám vám k tomu trojlístok svojich obľúbených receptov.


BYLINKOVÉ MASLO S CESNAKOM

Príprava: 20 minút

  • 250 g Crème Bonjour
  • hrsť nasekanej bazalky
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • hrsť nasekanej pažítky
  • 3-4 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli, čerstvo mleté čierne korenie

Zmäknuté maslo, nasekané bylinky a cesnak dajte do mixéra, dochuťte a našľahajte do jemného krému. Bylinkové maslo vložte do silikónových formičiek a povrch uhlaďte lyžičkou. Nechajte vychladiť. Ak maslo uložíte do keramickej misky, povrch dozdobte vidličkou.


MEDOVÉ MASLO S ORECHMI

Príprava: 20 minút

  • 1 hrnček kvalitného masla (nie rastlinné)
  • 1 hrnček medu
  • pár kvapiek limetkovej šťavy
  • hrsť nahrubo nasekaných orechov + pár polovičiek na dozdobenie

Maslo vyšľaháme do peny a potom postupne pridávajte med. Každú dávku zašľahajte, až vznikne nadýchaná pena. Rozsekané orechy vmiešajte ručne. Pokiaľ necháte maslo v dóze, dozdobte jeho povrch polovičkami orechov. Maslo uchovajte v chladničke prikryté.


KÔPROVÉ MASLO S RUŽOVÝM KORENÍM

Príprava: 20 minút

  • 225 g masla
  • 1 lyžica smotany na šľahanie
  • 3-4 lyžice nasekaného kôpru
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • 1 lyžička ružového korenia

Zmäknuté maslo vyšľahajte so všetkými ingredienciami, iba ružové korenie si nechajte bokom. Nakoniec ho vmiešajte do masla ručne. Maslo vtlačte do formičiek a nechajte stuhnúť v chladničke.


Ochutené maslá 2

Práca s bylinkami je radostná. Všetko od nich rozvoniava. Pripravovať toto maslo ma naučila moja milá kamarátka Eva - s dodatkom - pozor, je silne návykové! Mala pravdu. Vyrábam ho pravidelne.

Ochutené maslá 3

Tu vám predstavím všetky maslá - vľavo je sladké s orechmi a medom; uprostred bylinkové s cesnakom; vpravo kôprové. Do formy by som bežne nedávala med a cesnak vedľa seba, ale potrebovala som vám naservírovať masla komplet. Vyrobte si samozrejme len príchuť, na ktorú máte práve chuť.

Dekoratívne masielka

  • Rozdeliť maslo do menších porcií je celkom praktické. Každý si odoberie tú svoju a celkové množstvo masla sa neustále nerozohrieva na stole. Dokonca si môžete naplniť malé tvary vo forme na ľad, kedy vzniknú jednorazové raňajkové porcie. Môj muž to zbožňuje, pretože si cíti ako v hoteli na dovolenke. Deťom môžete vyrobiť všelijaké veselé tvary. Medové lienky im stopercentne zachutia. Z formy ich ľahko vytlačte ešte ľadové.
  • Bylinkové maslá sú božské na horúce ciabatty, na dochutenie grilovanej zeleniny, polievok, pečených zemiakov a samozrejme biftekov.
  • Medové maslo bez orechov sa používa ako základ na pečenie perníkov. Vyskúšajte to!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *