Skúšali ste niekedy tvarohové lievance? Sú veľmi vláčne a k atraktívnemu ovociu ako sú černice, pasujú veľmi dobre.
Tvaroh patrí v mojej chladničke k stáliciam. Jeho využitie je takmer nekonečné – využijeme ho na ovocné knedle, koláče i zmrzliny, ale tiež na výborné a zdravé nátierky i slané nákypy. Vystavíte na ňom aj výborný obed či večeru. Dnes vás pozvem na lievance, ale nie hocijaké. Sú to lievance veľké na celý dezertný tanier. Na jednu porciu vám budú stačiť tri.
Z babičkovskej kuchyne som si požičala recept na žahour – čo je staročeská omáčka z čučoriedok, jahôd či černíc hojne používaná ku kysnutým knedliam aj lievancom.
S veľkými lievancami sa horšie manipuluje, pretože ich nevytvoríte v klasickom lievanečníku. Budete potrebovať menšiu panvicu, ideálne vybavenú nepriľnavou vrstvou a s vysokým okrajom. A to preto, že veľký lievanec sa pomocou oblej strany pekne otočí.
Príprava: 50 minút aj s vyprážaním * Získate: 9 ks maxi lievancov / 3 porcie
Tvarohové lievance
Čučoriedkový žahour
Na dokončenie
1. Do misy vložte tvaroh, pridajte žĺtky, citrón a cukor, a všetko ručným mixérom krátko prešľahajte. Potom po malých dávkach pridávajte múku zmiešanú so škrobom a striedavo mlieko, až vznikne hladká, stredne hustá hmota.
2. Z bielkov vypracujte sneh so štipkou soli a nakoniec ho ručne vmiešajte do cesta.
3. Panvicu vymažte olejom a pomaly ju zahrievajte. Potom nalejte veľkú naberačku cesta a nechajte ho vybehnúť. Až potom maxi lievanec otočte.
4. Černicový žahour - Trochu ovocia si nechajte bokom, zvyšok dajte do kastrólika, pridajte cukor a vanilku, maslo a vodu a všetko dajte zvariť. Keď černice zmäknú, rozvar zalejte smotanou s rozmiešaným škrobom. Hustotu omáčky nechávam na vás. Prešľahajte metličkou a odstavte.
Horúce lievance rozdeľte na nahriate taniere, prelejte omáčkou, pridajte trochu kyslej smotany alebo pusinky a dozdobte černicami.
Kvalitná panvica je kráľovnou kuchyne. Je to jeden z najčastejšie používaných kusov riadu a stojí za to vybrať si kvalitný kúsok. Ideálne sú panvice s nepriľnavým povrchom a neobsahujúce žiadne plastové časti, nakoľko ich môžete použiť aj na pečenie v rúre – ako napríklad pri žemličkách pečených na panvici.
Kým je panvica ešte horúca, presuňte do nej hotové lievance, pokiaľ dokončíte černicovú omáčku. Zakaždým si nechávam pár černíc stranou a využijem ich na dozdobenie tanierov. Niekedy pridám kyslú smotanu – alebo, ak mám, tak aj pár snehových pusiniek.
TIP: Zostávajúce bielky občas spotrebujem tak, že zo snehového cesta vytvorím malé pusinky. Pri väčšom varení sa táto aktivita v medzičase stratí a získam pár sladkých ozdôb do pohárov aj na dezerty.
Špaldové lievance po okrajoch pekne chrumkajú a vďaka tvarohu sú veľmi vláčne. Sú to tie správne spomienky na leto. V zime si ovocný žahour môžete dopriať práve tak isto, pokiaľ máte černice zamrazené...