Twister quiche

Lúčne kvety ako téma tohtoročného leta
26.7.2021
Žemličky s kockou syra
3.8.2021

Trošku som sa vybláznila s názvom zeleninového koláča. Spojila som angličtinu s francúzštinou, čo je divné, ale o to nejde. V podstate je dôležité len to, že jesť zeleninu je nutné a aby náležite chutila, potom je rozumné siahnuť po osvedčených slaných francúzskych koláčoch...

Quiche pečiem ako sa patrí rada. Sú síce tučné a sýte, no lahodné a koláča stačí (aspoň nám, dievčatám) len kúsoček, takže neexistuje žiadne významné ohrozenie línie. A keď som motala tú dobrú špirálovú motanicu syrovej náplne dovnútra, tak bolo jasné, ako sa koláč bude volať. Vyzerá to náročne, ale nie je.

Základ tvorí krehké cesto, do ktorého nalejete bleskovo rozšľahaný a dochutený syr so žĺtkami. Ponoriť dovnútra prúžky slaniny a cukety už je len dielom kulinárskeho hrania. Potom už sa len môžete tešiť, ako syrová zmes vystúpi nahor, prestúpi jednotlivými riadkami náplne a spojí koláč do jedného celku.

Koláče, slané i sladké, sa najlepšie pečú v nízkych koláčových formách, ku ktorým patrí parádny zvlnený okraj. Dá sa to urobiť ručne, alebo pomocou lyžičky, keď takýto plech nemáte. Koláče tak od nepamäti vyzerajú veľmi pekne. Mať dobrú koláčovú formu je ale dôležité, pretože svoje dielo potrebujete bez úhony vyloviť von - to sa najčastejšie týka sladkých múčnikov, a naopak - slané koláče je dobré servírovať priamo s formou, pretože ešte chvíľu podržia teplo pokrmu. V oboch prípadoch je potrebné, aby cesto odskočilo od povrchu formy. Koláčová forma sa excelentne osvedčila už pri makovom koláči z modrých ringlot, tak som si to s veľkou chuťou zopakovala na slano. Vyskúšajte!

QUICHE S CUKETOU A SLANINOU

Príprava: 40 min + odpočinutie cesta + 45 min pečenia * Získate: koláč s priemerom 29 cm

Krehké cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g vychladeného masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 2 lyžice ľadovej vody

Syrová náplň

  • 150 g krémového syra
  • 3 žĺtky
  • 3 strúčiky cesnaku, rozpučeného
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 200 ml smotany, 30%
  • 50 g syra Grana Padano, Parmezánu

Twister

  • 2 stredne veľké cukety
  • 200 g parmskej šunky alebo chudej slaniny

1.Suroviny na krehké cesto vložte do väčšej misy, maslo treba rozkrájať na malé kocky. Ručným hnetačom rýchlo vytvorte niečo ako hrubú posýpku. Rukami cesto rýchlo dopracujte a urobte z neho guľu. Pracujte veľmi rýchlo, aby sa cesto neprehrialo teplom vašich rúk. Guľu obaľte fóliou a nechajte odpočívať v chladničke po dobu 30 minút.

2.Rúru zapnite na 190 °C. Základ koláča tvorí cesto upečené tzv. naslepo. Formu vymažte maslom, vychladené cesto rozprestrite valčekom alebo ručne do formy. Vytiahnite ho zároveň s vlnkovanými okrajmi. Snažte sa, aby bolo všade rovnako vysoké. Cesto husto poprepichujte vidličkou a zakryte štvorcom papiera na pečenie. Zaťažte ho fazuľou a dajte piecť na 15 min na spodnej mriežke. Formu vyberte z rúry a nechajte v pokoji.

3.Medzitým si pripravte náplň. Krémový syr dajte do misky, pridajte žĺtky, cesnak, soľ a korenie, a metlou alebo ručným šľahačom vyšľahajte nadýchaný krém. Potom pomaly prilievajte smotanu a stále šľahajte. Nakoniec ručne vmiešajte nastrúhaný tvrdý syr.

4.Z predpečeného cesta zložte papier s fazuľou a dovnútra vlejte syrovú náplň. Z neolúpaných cukiet naškriabte pomocou širokej škrabky na zeleninu tenké prúžky v celej ich dĺžke. Sušenú šunku tiež rozkrájajte na pruhy asi 2,5-3 cm široké, ako to vychádza. Potom vezmite prúžok cukety, prúžok šunky umiestnite na stred a vytvorte malú rolku. Ponorte ju do syrovej náplne presne na stred. Potom už len rozvíjajte špirálu dookola, až dorazíte k okraju formy. Prúžky zapichujte kolmo, v syrovom ceste držia presne tam, kam ich umiestnite.

5.Špirálu potrite olejom a dajte piecť na 45 minút do rúry stiahnutej na 180 °C. Po celú dobu chráňte povrch koláča štvorcom papiera na pečenie.

Krehké cesto na základ koláča si môžete kúpiť v obchode i hotové. Domáca výroba je však veľmi jednoduchá a nepomerne chutnejšia. Ideálne si vytvorím guľu cesta deň vopred. Trvá to aj s upratovaním riadu asi 15 minút (všetko spracujem v miske) a druhý deň koláč bleskovo dokončím tesne pred pečením.

Tu je predpečené cesto. Ešte je napoly surové, ale hneď začínam chváliť formu - cesto sa na ňu nechytá, krásne sa odťahuje od okrajov. Čerstvý syr, ktorý do koláčov používam, sa volá Cream Cheese Classic (Goldessa) a je úplne vynikajúci. Inak využijete žervé, Lučina, Cottage, čo máte radi. Hoblinky tvrdého syra zapracujte len ručne, metličkou.

Po upečení koláča vystúpi krémová syrová náplň až do výšky špirály. Twister môže byť redší, môže obsahovať viac zeleniny a menej šunky, podľa vašej chuti. Prúžky cukiet sú dlhé, takže aj ja dávam šunku len do ich stredu, takže je cuketa v prevahe. Zachovajte jej šupku, jednak cuketu spevní a potom to veľmi dobre vyzerá.

Nezabudnuteľne dobrá večera je na stole. Ešte vychladený pohárik bieleho vína a môžete sa pustiť do hodovania. Pekný víkend, prajem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *