Vylaďte svoj zemiakový šalát k dokonalosti

Vianočná hviezda z drievok
22.12.2025

Kľúčom k výbornému zemiakovému šalátu sú kvalitné suroviny. Práve ich výber a vyvážená kombinácia rozhodujú o chuti, ktorá sa navyše do druhého dňa ešte krásne rozvinie.

Najlepší zemiakový šalát je vždy ten, ktorý si robíme sami doma. Niekto dáva viac mrkvy, niekto pridáva aj salámu, niekto vynecháva cibuľu, niekto naopak pridáva aj cesnak. Toto všetko je na každom, aj tak ide ale šalát drobnosťami ešte trochu doladiť, aby bola chuť skutočne vyvážená.

A sú to napospol drobnosti, ale ako iste viete, detail robí majstra. Správne zvolená horčica premení obyčajný šalát na majstrovské dielo, jablko mu zase dodá jemnosť. Nebudem ale predbiehať a o dlhoročných skúsenostiach s ochutnávaním, prečítaním kuchárok a blogov sa rozpíšem prehľadne v jednotlivých bodoch. 

Ak máte nejaký svoj ešte iný tajný recept, určite mi ho napíšte, pestrosť receptov na zemiakový šalát ma nikdy neprestane fascinovať!

CIBUĽA

1

Nemôžete sa doma dohodnúť, či cibuľu áno alebo nie? Vadí vám chrumkavosť a štipľavosť? Rada mojej dávnej šéfovej znie: Cibuľu sparte. Ona mala šalát rada kyslejší, tak ju jemne pokrájanú zaliala vriacou šťavou z kyslých uhoriek, urobiť to ale môžete aj vriacou vodou alebo pre jemnosť horúcim mliekom.

 

JABLKO

2

Jablko do šalátu jednoducho patrí. Pridá šalátu jemnosť, krémovitosť a vláčnosť. Niekto ho lúpe, ale nie je to nutné, stačí jednoducho nastrúhať nahrubo – napríklad zároveň s jablkami na štrúdľu. Len zvážte, či siahnete po kyslejšom alebo sladšom jabĺčku, ja preferujem skôr tie sladšie.

 

MAJONÉZA

3

Vrcholom je, samozrejme, majonéza! Väčšina vsádza na osvedčené značky kupovaných, ich zloženie je ale z roka na rok horšie. Osobne odporúčam nebáť sa toho a robiť vlastnú majonézu. Potrebujete len žĺtky, kvalitný olej a citrónovú šťavu a soľ na dochutenie. Na odľahčenie môžete majonézu doplniť jogurtom alebo trochou sladkej smotany.

ZEMIAKY

4

V článku o zemiakovom šaláte sa nedá úplne zabudnúť na správny výber zemiakov, tak ak by nás čítal nejaký začiatočník, tak so zemiakmi sa to má nasledovne: nutnosť je varný typ A, maximálne AB. Tento typ zemiakov má po uvarení lojovitú konzistenciu a pekne drží pohromade, klasické prílohové „béčka“ by v šaláte mali tendenciu rozpadať sa. Zemiaky varte v šupke v poriadne osolenej vode, najlepšie sa lúpu ľahko vychladnuté. 

 

HORČICA a spol.

5

Obrovský podiel na chuti šalátu má horčica. Keď zvolíte pikantnejšiu, dostane šmrnc celý šalát, zase to ale nepreháňajte. V prípade, že ku klasickej plnotučnej pridáte aj anglickú alebo dijonskú, radšej si najskôr urobte skúšobnú porciu a počítajte s tým, že sa šalát do druhého dňa ešte poriadne rozleží. Pri nákupe horčice na nej nešetrite: v chuti rôznych horčic býva dosť rozdiel a z nekvalitných surovín kvalitný šalát jednoducho neurobíte. Pokiaľ chcete šalátu pridať na pikantnosti aj inak, použite namiesto klasických kyslých uhoriek nejaké ostrejšie, prípadne pridajte aj pár strúčikov cesnaku.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *