4 osvedčené finty pre upratanú kuchyňu

Poháre na víno s darčekmi pre priateľov
14.10.2020
Sladký advent pre deti
21.10.2020

Kuchyňa je v podstate dielňa. Je plná drobných vecí, ktoré sa ustavične premiestňujú z miesta na miesto, podľa toho, čo sa práve varí. A najhoršie sú ingrediencie, ktoré neustále kvapkajú, lepia, sypú sa. Kam s nimi?

Mám rada všetko rýchlo po ruke a na svojom mieste. Myslím si, že mám systém (ja sa v ňom vyznám), ale napriek tomu moji členovia rodiny neustále tápu. Občas ma zaskočia otázkou - a kde máme to - a toto?? Zdá sa, že mám ešte čo vylepšovať…

Nie som teda spôsobilá radiť, ale pripájam aspoň pár základných pravidiel, ktoré uľahčujú organizáciu. Totiž, ak každá vec vo vašej kuchyni nemá svoje stále miesto, potom budete neustále len upratovať a prekladať.

Ach, to je úžasného miesta, kde vynikne každá drobnosť, ktorá robí kuchyňu kuchyňou! V okamihu, keď ich tam nastavíte celú kopu, začnete okolo usilovne upratovať. Toto obdobie mám snáď už za sebou. Radšej všetko roztriedim do políc a zásuviek a na povrchu nechávam len to, čo je potrebné každý deň. Pekné soľničky, mlynčeky na korenie, dochucovacie súpravy na octy a oleje alebo efektný drevený stojan s korením je tu úplne na mieste.

Súdim, že police sú v kuchyni potrebné, aj keď sa musia čistiť a udržiavať. Dávajte na ne len to, čo je neustále v obehu, takže sa na veciach neusadzuje prach. Nechajte si po ruke poháre, hrnčeky, koreničky, odmerky a pomocníkov, po ktorých potrebujete pri varení rýchlo siahnuť. Na policiach tiež vyniknú predmety, ktoré robia priestor útulným a podporujú dizajn. Veľa drobností aj surovín tu uschováte do efektných dóz. Záleží len na vás, či dáte prednosť keramike, plechu alebo sklu. Rodina sa rýchlo zorientuje, že čaj alebo káva má svoje nové miesto.

Zásuvkový systém propagujem, kadiaľ chodím. Ak máte viac zásuviek, celkom logicky si utriedite aj veci v nich. Potom máte krásne usporiadané drobnosti na pečenie, servírovanie, varenie atď. Do zásuviek treba zaobstarať plastové organizéry, ktoré sa ľahko udržujú. Zabývajte ich koreničkami a dávkovacími dózami na jednotlivé druhy sypkých potravín, ktoré sa neustále spotrebúvajú a dopĺňajú.

Ak chcete, aby varenie bolo vaším koníčkom, potom vás trochu musí baviť aj udržiavanie poriadku okolo. Čím si urobíte krajšie prostredie, tým budete spokojnejší. Zaprášené vrecká vymeňte za plastové zásobníky alebo sklenené dózy s kvalitnými klipovými uzávermi. Nielen, že budete vedieť na prvý pohľad, čo vám dochádza, ale ukladanie potravín je tak hygienickejšie. Kúpte si niekoľko sád plastových boxov, ktoré pohltia suroviny aj hotové potraviny, a sú potom vhodné do chladničky, do mrazničky aj do mikrovlnky. Ostatné zásoby ukladajte do vnútorných zásuviek za dvierkami, využite otočné rohové police a plastové organizéry. Kvalitné vnútorné vybavenie šetrí nielen váš čas, ale hlavne úložný priestor, ktorého v kuchyni nie je nikdy dosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *